TORSTAI 22.06.06
1. IAF:N OHJUSISKU EPÄONNISTUI
Israelin ainoa tapa - avointen kenttien tulittamisen ohella tykistöllä - vastata jatkuviin Kassam-iskuihin ovat olleet Israelin ilmavoimien koneitten suorittamat ohjusiskut tarkasti valittuihin kohteisiin luotettavien tiedustelutietojen perusteella. Palestiinalaiset terroristit, Kassam-raketti miehistöt, ovat todenneet tämän ja siirtäneet laukaisutelineensä kaupunkien kansoitetuille alueille. He tietävät etteivät he ole sielläkään turvassa ilmasta käsin tehtäviä hyökkäyksiä vastaan, mutta he tietävät myös israelilaisten haluttomuuden osua ohjuksillaan siviilikohteisiin, mikä noissa olosuhteissa seuraa väistämättä. Lisäksi siviiliuhrit leviävät kulovalkean tavoin ympäri maailman suurina otsikkoina ja raflaavan tuomitsevina kirjoituksina.
Viimeisten päivien palestiinalaisen siviiliuhrien kasvavat luvut ovat todistamassa välttämättömyydestä muutoksiin operaatioita suoritettaessa. IDF suunnittelee uutta ohjusta näitä operaatioita varten.
EILEN KESKIVIIKKONA IAF:n kone laukaisi ohjuksensa Khan Yunisissa autoon, joka luotettavien tietojen mukaan kuljetti PRC:n (kansan vastarintakomitean) Kassam-rakettimiehistöä laukaisupaikalle. Yksi ohjus osui 30 metrin päähän autosta, toinen ohjus harhautui suunnastaan ja osui viereiseen taloon surmaten siellä odottavan äidin Fatma Abdel Khaderin, 35 ja hänen veljensä Zakaria Ahmedin, 45, jotka olivat vierailulla Saudi Arabiasta. Lisäksi 13 muuta ihmistä haavoittui.
Autossa olleet terroristit pakenivat avoimelle kentälle ilman vakavia vammoja.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz tapasi IDF:n yleisesikuntapäällikön Dan Halutzin, joka informoi Peretziä ohjusiskusta ja käskystä suorittaa tarkka tutkimus ohjusiskun epäonnistumisesta. Peretz kehotti lopettamaan iskut tilanteissa, joissa siviilien joutuminen vaaraan on ilmeinen. Ilmavoimien päällikkö kenraalimajuri Eliezer Shkedy kertoi IAF:n jatkavan iskujaan, mutta tarkempien ohjeitten alaisena, koska se on ainoa tapa, mitä IDF:lla on käytössään. Tämä siksi, ettei poliittinen johto ole valmis tunnustamaan Gazan evakuoinnin epäonnistumista siirtämällä sota Israelin maalta vihollisen alueelle ja aloittamaan maaoperaatiot Gazan alueella. Pääministeri Ariel Sharonin luotettu ystävä ja tukija, kolumnisti Uri Dan, joka aikoinaan tuki Sharonin Gazan suunnitelmaa, suosittelee nyt esimerkein puhdistusoperaatioiden suorittamista ja sodan viemistä Gazan alueelle, mikä on ainoa tapa saada yhä verisemmät ja tarkemmat Kassam-iskut loppumaan.
Olmert tunnusti tiistaina, ettei hänellä ole tapaa, mikä toisi ratkaisun asiaan.
Olmertilta puuttuu poliittinen rohkeus.
2. NOBEL-PALKITUT PETRASSA
Maailman Nobel-palkitut kokoontuivat eilen Petran kaupunkiin Jordaniassa vaihtaakseen kuulumisia ja jutellakseen ajankohtaisista asioista. Mukana oli myös Nobelilla palkittu Elie Wiesel, sekä Mahmoud Abbas ja tänään myös Ehud Olmert, jotka lienevät kärkkymässä tulevia rauhanpalkintoja.
Elie Wiesel esitti omassa puheessaan, että itsemurhahyökkäykset ovat rikoksia inhimillisyyttä vastaan.
MAHMOUD ABBAS vastasi tähän luennoimalla islamin opeista, joitten mukaan itsemurhan suorittanut menee helvettiin, vaikka siihen ei liittyisikään toisten surmaamista itsemurhansa ohessa. Miksikähän Abbas ei opeta islamin saarnamiehiä, jotka lupaavat taivaat ja 72 neitsyttä jokaiselle itsemurhaterroristille?
Abbas vihjaisi, että Hamas on joustamassa vankien dokumentin hyväksymisen suuntaan. Hänen tietääkseen nykyiset taistelut Gazassa eivät olleet Fatahin ja Hamasin välisiä, vaan PA:n turvallisuusjoukkojen ja Hamasin perustaman 3000 miehen vahvuisen laittoman joukko-osaston välillä, joka täytyy hajottaa ja sen miehet sijoittaa PA:n turvallisuusjoukkoihin, Abbas selvitteli. Hän kritisoi länsimaita siitä, etteivät ne anna Hamasin hallitukselle aikaa muutoksiin. Hän otti esimerkin PLO:sta, jota sitäkin pidettiin terrorijärjestönä, kunnes sopimukset Yitzhak Rabinin kanssa muuttivat tilanteen. Abbas ei maininnut sitä, että PLO:n peruskirjaan kuuluu edelleen Israelin tuhoaminen sotilaallisesti, historiallisesti ja uskonnollisesti.
Abbas kutsui turva-aitaa ”epäinhimilliseksi ja sivistymättömäksi muuriksi, joka on rakennettu meidän maallemme.” Hän väitti PA:n turvallisuusjoukkojen estäneen lukuisia itsemurhaiskuja ja joutuneen joskus tulituksen kohteeksi, sekä takavaroineen aseita ja ammuksia. Hän vähätteli IDF:n joukkojen ilmoittamia lukuja tapauksista, joissa ne olivat estäneet itsemurhaiskuja.
Abbas sanoi, ettei hän voi hyväksyä Olmertin realignment-suunnitelmia. Hän vaatii Palestiinan valtion perustamista ”vuoden 1967 rajoille”, millä hän tarkoittanee 1949 aselepolinjoja, rajoja ei ollut olemassa.
Olmert ja Abbas tapaavat tänään Petrassa, missä Peresin mukaan ei keskustella käytännön asioista.
Shimon Peres ja Abdullah II keskustelivat 20 minuutin ajan eilen. He päättivät rakentaa yhteisen lentokentän Agabaan. Peresin toinen idea on veden johtaminen Punaiselta Mereltä Suolamereen.
3. JUUTALAISTEN KARKOTTAMINEN ALKAA
Puolustusministeri Asmir Peretz on päättänyt aloittaa ns. ”laittomien parakkiasutusten” tuhoamisen ja niissä asuvien juutalaisten karkottamisen samaan tapaan, mitä tapahtui viisi kuukautta sitten Amonassa, jossa lähes 250 siviiliä, sotilasta ja poliisia haavoittui kansaa kuohuttavissa olosuhteissa.
Turvallisuusjoukot ovat ilmoittaneet laativansa suunnitelmia neljän parakkikylän tuhoamisesta lähiviikkoina, joista ensimmäinen lienee Maon Farmin lähellä sijaitseva. He väittävät, että tästä parakkikylästä on tehty useita hyökkäyksiä palestiinalaisia vastaan, myrkytetty heidän karjaansa ja tuhottu viljelyksiä ja oliivipuita.
Maon Farmin asukkaat kyselevät, miksi koko yhteisöä pidetään syyllisenä, jos jotkut sen asukkaista ovatkin syyllisiä? Onhan Tel Avivissa ja Jerusalemissakin rikollisia, eikä noita kaupunkeja ole tarkoitus tuhota muutamien rikollisten vuoksi. He lisäksi pelkäävät olevansa seuraavana tuhottavien listassa, sillä Maon Farmi ei ole rakenteilla olevan turva-aidan sisällä.
Hallituksella on päätös 24 etummaisen parakkikylän tuhoamisesta USA:n painostuksesta, mutta Sasson raportissa mainitut 105 ”laitonta” parakkikylää eivät ole vielä välittömässä vaarassa.
Kommentoijat huomioivat, että Peretz tarvitsee näyttöä päättäväisyydestään ja lujuudestaan toimia näkemystensä mukaan. Peretz on saanut kärkevää kritiikkiä epäonnistuneitten täsmäiskujen vuoksi omiltaan, kuten myös toteutumattomista sosiaalisista uudistuksista, joita hän lupasi ajaa hallituksessa. Peretziä nimitellään lasten ja naisten murhaajaksi myös Labourin taholta.
4. UUTISOTSIKOITA
- KANSANEDUSTAJAT vaativat verovähennyksiä Sderotin asukkaille. Sderotin kaupungin johtaja vaatii hallitusta lopettamaan Kassam-iskut tai eroamaan, jos se ei pysty hoitamaan tehtäviään. Asukkaat aikovat aloittaa marssinsa kohti Jerusalemia ja pystyttää mielenosoitusteltan Olmertin asunnon eteen.
- ARABIKANSANEDUSTAJAT ovat raivoissaan Peretzille Gazan siviiliuhrien vuoksi. Taleb A-Sanaa kertoi suunnittelevansa matkustaa Gazaan tavatakseen pm. Ismail Haniyehin ja vaatiakseen tätä lopettamaan Kassam-iskut, mutta Peretz oli sanonut, ettei kansanedustajan ole turvallista matkustaa Gazaan. ”Miten niin ei ole turvallista?, puuskahti A-Sanaa, ”siellä kuolee lapsia kaiken aikaa”. Kansanedustaja Jamal Zahalka syytti, että Peretz rakentaa poliittista uraansa palestiinalaisten lasten ruumiille. Muhammed Barakei kutsui Peretziä lasten murhaajaksi. Ahmed Tibi sanoi, että lasten murhaamisesta Gazassa on tullut normi.
- RAFAHIN TERMINAALI suljettiin terroriuhkan vuoksi. Rafahin terminaali Gazan ja Egyptin välillä avattiin marraskuun 25. päivänä 2005 ja suljettiin nyt ensimmäistä kertaa terroriuhkan vuoksi. Turvallisuusjoukoilla on kaikkiaan 90 terrorivaroitusta.
- SOTILAS YRITETTIIN KAAPATA. IDF:n sotilas odotti keskiviikkona peukalokyytiä lähellä Elyakim harjoitusleiriä. Valkoinen Subaru pysähtyi hänen kohdalleen ja kuljettaja pyysi häntä sisään. Hänen kieltäydyttyään autosta tuli toinen mies, joka alkoi tuuppia häntä autoon. Sotilas sai vastustettua yritystä ja viritti aseensa ampumakuntoon. Miehet pakenivat paikalta ilman laukaustakaan. Shin Bet ja poliisi tutkii tapausta.
- HAMASIN KANNATTAJAA AMMUTTIIN Betlehemissä. Mies on palestiinalainen liikemies, joka yrittää perustaa Hamasin turvallisuusjoukkoja Betlehemiin. Neljä naamioitua pyssymiestä kaappasi Ahmed Habibin, 35, Betlehemissä, sitoivat siteen hänen silmilleen ja veivät hänet läheiseen Bet Sahourin kaupunkiin. He syyttivät häntä Hamasin turvallisuusjoukon perustamisesta ja ampuivat neljä laukausta molempiin jalkoihin selittäen, että se oli viesti Haniyehille. Habib ei pystynyt tunnistamaan kaappaajia, mutta oletti heidän kuuluvan Fatahin joukkoihin tai johonkin PA:n turvallisuus palvelun osastoon.
- MAANANTAI-ILTANA Hamasin syytösten mukaan PA:n estävän turvallisuusjoukkojen jäsenet ampuivat Hamasin kansanedustajan kotia kohti lähellä Hebronia Dhariyehin kaupungissa, jossa Muhammad al-Tal asuu. Toisen Hamasin kansanedustajan, Samira Halaykahin, asuntoa tulitettiin aiemmin viikolla Hebronissa. Viiden muun Hamasin kansanedustajan kotia on tulitettu kahden viimeisen kuukauden aikana, luultavimmin Fatahin pyssymiesten toimesta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019