TORSTAI 01.06.06
1. USA HALUAA KESKUSTELLA
USA:n johto ilmoitti eilisessä lausunnossaan, että se on valmis osallistumaan keskusteluihin suoraan Iranin kanssa, jos Iran suostuu keskeyttämään uraanin rikastamisen. USA:n ulkoministeri Rice kertoi asiasta lehdistön edustajille ilmoittaen samalla, että tarjous välitetään Teheraniin Sveitsin ja YK:n edustustojen kautta. Rice ilmoitti, että asiasta sovitaan E-3 edustajien, Ranskan, Saksan ja Englannin, sekä myös Kiinan ja Venäjän kanssa. Tämä antaa Ricen mukaan Teheranille mahdollisuuden päästä diplomaattisesta umpiosta ja saa USA:n ja länsivaltojen tuen ydinteollisuuden rauhanomaisesta käytöstä. Länsivallat ovat valmiit avustamaan kevytvesireaktorin rakentamisessa Iraniin sekä antamaan Iranille edullisia kauppasuhteita. USA:n neuvottelutarjouksen taustalla lienee halu saada Kiina ja Venäjä tukemaan asian käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa mahdollisia sanktioita varten, jos Iran ei suostu neuvotteluihin.
Rice kieltää, että tarjous tarkoittaisi diplomaattisuhteiden solmimista maitten välille, jotka katkesivat 1979 koko USA:n Teheranin henkilökunnan jouduttua panttivangeiksi 444 päivän ajaksi.
USA:n neuvottelutarjous Iranille sattuu sopivasti sen shavuot aaton vuosipäiväksi, jolloin Israelin ilmavoimien koneet tuhosivat Saddam Husseinin Osirakin puolivalmiin ydinlaitoksen 1981. Silloinen pääministeri Begin antoi käskyn ydinlaitoksen tuhottavaksi, mikä tuli täydellisenä yllätyksenä ja shokkina USA;n johdolle.
2. BUDJETTILEIKKAUS RAMPAUTTAA IDF:N
IDF:n yleisesikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Dan Halutz pelkää, että 510 miljoonan NIS leikkaus IDF:n vuosibudjetista pakottaa maailman viidenneksi tehokkaimmaksi taisteluvälineeksi luokitellun Israelin armeijan keskiluokan tekijäksi. Tämä on jotain sellaista, johon Israelilla ei Halutzin mukaan ole varaa, ei ainakaan nykyisessä jännittyneessä tilanteessa. Halutz viittaa islamin fundamentalismin kasvuun kaikkialla maailmassa eivätkä ”demokratisointiprosessit” määrätyissä muslimimaissa ole tuoneet toivottuja tuloksia.
Halutz sanoo Iranista, ettei sillä vielä ole tarvittavaa valmiutta ydinaseen rakentamiseksi eikä Iranin uhka ole pelkästään Israelia koskeva, vaan se koskee koko maailmaa.
Halutz ei lupaa, etteikö rakettihyökkäys uusiutuisi Libanonista, vaikka Israelin antama muistutus oli rajuin vuoden 2000 jälkeen. Hän sanoi, että myös IDF:n tulee pidättää tultaan.
Olmertin realignment-suunnitelman toteuttamisesta Juudeassa ja Samariassa Halutz tyynnytteli, ettei hän ole vielä aloittanut sen suunnittelua, mutta aloittaa heti, kun määräys annetaan. Hän myös vähätteli mediassa esiintyneitä tietoja IDF:n ja kansallis-uskonnollisen ryhmittymän välisistä erimielisyyksistä.
Lukuisat asevelvollisuusiässä olevat nuoret, etenkin uskonnollisesti orientoituneet, ovat ilmoittaneet kieltäytyvänsä asepalveluksesta, jos he joutuvat osallistumaan Juudean ja Samarian juutalaisten karkottamiseen. Tämä koskee myös lukuisia avain asemissa olevia IDF:n upseereita.
3. KASSAMIN TÄHTÄIMESSÄ PERETZIN TALO
Puolustusministeri Amir Peretz heräsi keskiviikkoaamuna Kassam-raketin räjähdykseen vain 50 metrin päässä hänen omasta talostaan Sderotissa. Kaksi neljästä raketista osui suoraan kahden omakotitalon katolle tunkeutuen sieltä niiden sisäosiin aiheuttaen suurta tuhoa. Kolmas raketti putosi aukealle pellolle ja neljän Or Hanerin kibbutsin sisäpuolelle. Kahta ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Islamic Jihad ilmoitti laukaisseensa Kassamit vain 24 tuntia sen jälkeen, kun IDF:n erikoisosasto suoritti uhkarohkean kommandoiskun Gazaan surmaten neljä Jihadin jäsentä.
Peretz lupasi vastata Kassam-iskuihin, ja IDF:n tykistö moukaroi avoimia kenttiä Gazan alueella. Peretz peruutti osallistumisensa turvallisuuskabinetin ensimmäiseen istuntoon Jerusalemissa ja sen sijaan meni tutustumaan naapurinsa Moti Ashkenazin talon saamia vaurioita.
JPostin aamunumero kertoo, että IDF kehittelee uutta teknologiaa Kassam-rakettien uhkan vähentämiseksi ja rakettimiehistöjen eliminoimiseksi maassa ennen rakettien ampumista.
Sderotin kaupungin asukkaat ovat syystäkin vihaisia ja kyllästyneitä hallituksen saamattomuuteen asukkaiden suojelemiseksi. Pyynnöt Gazan asukkaitten nousemiseksi näitä terroristeja vastaan on toivotonta. PA:n koululaitokset ja instituutiot välittävät jatkuvaa israelilaisten vihaamista ja demonisoimista, eivätkä Mahmoud Abbasin arabiankieliset ylistykset terroristeille jää yhtään niistä jälkeen. Abbasin ylistäminen maltillisena rauhamiehenä on yksi niistä länsivaltojen omaksumista valheellisista haavekuvista, joita Jasser Arafat hyödynsi menestyksellisesti vuosikymmenen ajan.
4. PA VALMISTAUTUU MIELIPIDEKYSELYYN
Vaikka Hamasin suostumuksesta kansallisen mielipidekyselyn suorittamiseksi palestiinalaisten keskuudessa ei olekaan saatu varmuutta, PA:n Abbasia tukevat tahot valmistelevat sen käytännön järjestelyitä. Kyselyä tulisi johtamaan keskusvaalilautakunta ja se halutaan ulottaa ulkomailla asuvien palestiinalaisten keskuuteen, kuitenkin heidän isäntämaansa suostumuksella. Abed Rabbo, joka edustaa PLO:ta Abbasin aloittamassa kansallisessa keskustelussa, sanoo pahimman esteen Hamasin kanssa olevan sen, ettei Hamas hyväksy solmittuja sopimuksia eikä arabien rauhansuunnitelmaa. Hän sanoo, että Fatah on valmis hallitusvastuuseen Hamasin kanssa. Hänen mielestään PA tarvitsee yhtenäisyyttä voidakseen murtaa IDF:n asettaman saarron, estää Olmertin realignment-suunnitelman toteuttamisen ja osoittaakseen maailmalle, että PA:n sisällä on neuvotteluhalua.
Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri oli hyvin närkästynyt kuullessaan, että Abbas oli valinnut Rabbon edustamaan PLO:ta, jonka arvovaltaa Hamas ei tunnusta. Zuhrin mukaan Hamas ei koskaan tule tunnustamaan Israelia ja syyttää PLO:ta Palestiinan kansan pettämisestä.
Iranin ulkoministeri Motaki ihmetteli Indonesiassa toimittajan kysyessä Iranin suhteita Israeliin: ”Mikä se sellainen valtio on? Eihän Israelia ole olemassakaan.” Olisiko maantieto jäänyt puutteelliseksi.
5. EU:N SUURI ONGELMA
EU kiemurtelee tuskissaan tietämättä, mitä pitäisi tehdä. Sillä on yltymätön halu syytää satoja miljooniaan PA:n pohjattomaan kaivoon, kuten se on tehnyt vuosikymmenen ajan, mutta nyt se ei tiedä, miten se voisi tehdä siten, ettei sitä voitaisi syyttää terrorismin tukemisesta ja rahoittamisesta. Sitähän se on tehnyt aikaisemminkin, mutta silloin jäljet pystyttiin salaamaan eikä tositteita varojen suorittamisesta terroristeille ollut missään nähtävissä julkisesti. IDF tosin kaivoi joitain Arafatin haparoivilla allekirjoituksilla varmistettuja maksumääräyksiä Ramallahin Arafatin Mukatan hallintokeskukseen ja Jeniniin tekemiensä ratsioitten yhteydessä, mutta eihän niitä kukaan ottanut todesta. Israelin mustamaalausta kaikki. EU:n itsensä suorittama tutkimus osoitti, ettei varoja ollut valunut terrorismiin. PA:n johdon yksityisten loistohuviloitten rakentamiseksi kylläkin, sehän on jokaisen nähtävissä, mutta eihän se ole terrorismia vai mitä?
Nyt varoja haluttaisiin käyttää lääkkeitten ja varusteitten ostoon, mutta ei lääkärien eikä hoitajien palkkoihin. Mutta, kysyy eräs älypää, mitä virkaa on lääkkeillä ja hienoilla varusteilla, jos ei ole henkilökuntaa niitä käyttämään? Toiset haluavat varoja käytettävän opetuksen tarpeisiin. Mutta, kysyy toinen älypää, mitä sitten, jos EU:n palkkaama opettaja onkin Hamasin jäsen ja opettaa lapsille ääri-islamilaista ideologiaa?
Mutta kuka maksaisi palkat PA:n kymmenille tuhansille virkailijoille? He eivät ole saaneet palkkojaan pariin kuukauteen. Samaan aikaan ”turvallisuusjoukkoja” kasvatetaan, Hamasilla on oma 3000 miehen joukko, jota kasvatetaan kaiken aikaa, ja Abbas sanoo kasvattavansa oman 1500 miehen henkivartiokaartinsa miesluvun kymmeneen tuhanteen. Kuka maksanee Hamasin miesten palkat, mutta USA ja Englanti ovat luvanneet hoitaa Abbasin henkivartiokaartin kulut. Lieneekö jossain sovittu niiden lukumäärästä?
6. TUNTEMATTOMAI OLIOITA ISRAELISSA
Ramlen lähellä sijaitsevasta luolasta löydettiin 8 outoa eliötä, joita tiede ei ole aiemmin tavannut mistään. Neljä näistä ovat meri- ja makeavesi äyriäisiä ja neljä maalla liikkuvaa eliötä. Eliöitä on lähetetty sekä paikallisille että ulkomaisille tutkijoille tarkempia analyyseja varten.
Tutkijoitten mukaan eliöt ovat eläneet omassa ekojärjestelmässään, niillä on sukulaisia muissa eliöissä mutta ne ovat aivan erilaisia. Luolalle annettiin nimi Ayalon Cave. Luola sijaitsee liitukerrostumien alapuolella ja sinne on päässyt vettä ulkopuolelta. Luola on 2.5 km pituinen ja sellaisena toiseksi laajin maassa. Se on ollut täysin erossa ulkopuolisesta maailmasta. Eliöt olivat löytöhetkellä elossa, paitsi yksi sokea skorpioni.
Luolan sisällä on pieni lampi, jonka vesipitoisuus poikkeaa Yarkon pohjavesivaraston vedestä lämpötilaltaan ja kemialliselta koostumukseltaan. Sen vesi on peräisin syvältä maan sisältä. Kaksi äyriäistä kuuluu merivesi-eliöihin, kaksi muistuttaa makeassa vedessä eläviä tyyppejä. Uusia eliöitä voidaan löytää luolasta.
Tutkijat uskovat löydön valottavan olosuhteita miljoonia vuosia sitten alueen vesivarojen suhteen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019