TIISTAI 06.06.06
1. ABBAS VALMISTAUTUU KANSANÄÄNESTYKSEEN
Koska Hamasin johto ei Abbasin asettaman määräajan kymmenen päivän sisällä suostunut hyväksymään Israelin vankiloissa useitten vuosien elinkautisia tuomioitaan kärsivien murhaajien laatimaa ”rauhansuunnitelmaa”, Mahmoud Abbas valmistautuu lupauksensa mukaan järjestämään suunnitelman pohjalta kansanäänestystä sekä PA:n alueilla että ulkomailla asuvien palestiinalaisten keskuudessa 40 päivän sisällä. Suunnitelmassa esitetään Palestiinan valtion perustamista Juudean ja Samarian sekä Gazan alueille ennen 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille Jerusalem pääkaupunkinaan, sekä kaikkien palestiinalaisten pakolaisten palaamista entisille asuinsijoilleen tai kunnollista korvausta menetetystä omaisuudesta. Israelin hallitus ei ole hyväksynyt suunnitelmaa ja pitää kansanäänestyksen järjestämistä palestiinalaisten sisäisenä asiana haluamatta puuttua siihen. Äänestyksen yhteydessä kysytään tiettävästi myös äänestäjän arviota Hamasin johtamasta hallituksesta, mikä viittaa uusiin vaaleihin. Hamas pitää äänestyksen järjestämistä epädemokraattisena ja laittomana.
EU:N ULKOASIOITTEN PÄÄLLIKKÖ Javier Solana keskusteli eilen kaksipäiväisen Israelin vierailunsa yhteydessä Abbasin kanssa Ramallahissa. Abbas kertoi Solanalle, ettei hän salli vankien suunnitelmaan mitään lisäyksiä.
VIISI PALESTIINALAISTA RYHMITTYMÄÄ, niiden mukana Hamas ja Islamic Jihad, vaativat Abbasilta lisäaikaa. He katsovat, että heidän tulee saada neuvotella ulkomailla olevien johtajiensa kanssa, ja toisaalta he viittaavat vallitsevaan jännitykseen eri ryhmien välillä.
Abbas tapaa PLO:n johtoryhmän tänään 11.00 aikaan. Silloin päätetään ajasta ja muista yksityiskohdista.
VIIMEISEN 48 TUNNIN SISÄLLÄ kuusi ihmistä sai surmansa ryhmien välisissä kahinoissa. Kaksi heistä kuului Hamasiin. Attiyeh Ghalban sai surmansa PA:n estävän turvallisuusjärjestön miesten luodeista Khan Yunisissa Gazan alueella, ja Ahmed Sari sai surmansa Gazan kaupungissa valmisteilla olevan pommin räjähtäessä hänen käsissään. Yksi uhreista oli odottava 28-vuotias nainen.
TIISTAIAAMUNA Gazasta ammuttiin 7 Kassam-rakettia Israelin puolelle, kaksi niistä Sderotin kaupunkiin. Yksi osui omakotitaloon Moshe Sarett kadulla pudoten suoraan lastensänkyyn, jossa nukkunut lapsi oli mennyt kouluun vain minuutteja aiemmin. Toinen Kassam räjähti kadulla Madaim Hatorah ja Hashikmim koulujen lähellä. Yksi nainen sai lieviä vammoja sirpaleista, toista hoidettiin shokin vuoksi. Muut putosivat avoimille kentille ilman vahinkoa. Rakettien tarkkuus ja räjähdysteho ovat oleellisesti lisääntyneet.
MAANANTAI-ILTANA IAF:n miehittämätön kone (drone) ampui ohjuksen autoon Jabaliyan pakolaisleirin lähellä. Iskussa kuolivat PRC:n (kansan vastarintakomitea) Salah a-Din prikaatin jäsenet Majdi Hamad ja Imad Asaliya, jotka olivat osallistuneet Kassam-rakettien ampumisiin. Neljä muuta haavoittui iskussa.
2. IDF VALMISTAUTUU EVAKUOINTIIN
Vaikka Olmerin Yeshan alueen juutalaisten karkotussuunnitelmaa vastaan esitetään kärkevää kritiikkiä sekä korkeitten turvallisuusjohtajien, useitten kommentoijien sekä ulkomailla että Israelissa, ja kansalaisryhmien taholta sekä Israelissa että ulkomailla, suunnitelmaa valmistellaan ja siihen varaudutaan lähes uskonnollisella hartaudella. Eilen New Yorkissa sadat tuhannet amerikkalaiset osoittivat mieltään Olmertin suunnitelmaa vastaan. Arabimaat ovat hylänneet suunnitelman mahdottomana ja diskriminoivana.
IDF ei ole yleisesikuntapäällikkö Dan Halutzin paljastusten mukaan vielä aloittanut suunnitelman operatiivista toteutussuunnittelua, mutta siitä keskustellaan ja esitetään argumentteja teoreettisella tasolla.
IDF:N KENRAALIT pohtivat, pitääkö IDF:n suorittaa Juudean ja Samarian alueilla suuri puhdistusoperaatio vuoden 2002 Defensive Shield operaation tapaan. Tällä haluttaisiin varmistaa, ettei tyhjennettäville ”judenrein” alueille jää Jihadin ja muitten terrorijärjestöjen toimivia soluja. Tämän katsotaan olevan välttämätön toimenpide, jos myös IDF:n joukot vedetään pois alueilta.
TOINEN KOULUKUNTA katsoo, että IDF:n tulee jäädä entisiin tukikohtiinsa siviilien karkottamisen jälkeenkin, eikä puhdistusoperaatiota silloin tarvitse suorittaa. Tätä mieltä on kenraalimajuri Amos Gilad, joka johtaa puolustusminiteriön sotilaallis-poliittista toimistoa. Hän vaatii ensin ratkaistavaksi, jääkö IDF alueille karkotusten jälkeen vai ei.
KOLMAS KOULUKUNTA tähdentää, että IDF:n tulee varautua palestiinalaisen väkivalta-aallon alkamiseen uudelleen, ehkä jo tämän kesän aikana. IDF kouluttaa jo erikoisjoukkojaan kaupunkisotaa varten Samarian kaupunkeihin kuten Nablus ja Jenin. IDF:n viisivuotisohjelma vuosille 2006-2011 julkistetaan loppukesästä. Se pohjautuu olettamukselle, ettei Olmertin kiihkeästi ajama realignment-suunnitelma tule vähentämään palestiinalaisten väkivaltaa, koska ”he ovat valinneet väkivallan tien, missä ei ole kompromisseja.”
ISRAELIA UHKAA kolme vaaratekijää:
- Suurin ja koko valtion säilymistä uhkaava tekijä on Iranin ydinase
- Toinen vaaratekijä on uudistunut väkivalta-aalto palestiinalaisten taholta.
- Kolmas vaaratekijä on maata uhkaava täysimittainen sota.
Kohdatakseen palestiinalaisten väkivalta-aallon uusiutumisen IDF suuntaa voimavarojaan terrorisminvastaisten joukkojen kouluttamiseen ja varustamiseen ja vähentää voimavarojaan perinteiseen sodankäyntiin tarkoitettuihin hankintoihin kuten aseet, tykistö ja insinööritaito.
3. HAMAS HYÖKKÄSI TV-ASEMALLE
Kymmeniä kasvonaamarein varustettuja pyssymiehiä tunkeutui maanantaina PA:n TV-asemalle Khan Yunisissa tuhoten huonekaluja ja laitteita miljoonan USD arvosta. Asema keskeytti lähetyksensä protestiksi puolen tunnin ajaksi. Vaikka pyssymiehet olivat naamioituneet, heidät tunnistettiin Hamasin jäseniksi ja joillain oli Hamasin tunnusmerkit vaatteissaan. TV-aseman johto aikoo viedä hyökkäyksen oikeuteen. He väittävät, että Hamasin johto syyttää heitä puolueellisiksi ja yhteistyökumppaneiksi Israelin kanssa, joka on kuolemantuomion arvoinen rikos PA:n alueella, sekä hyökkäyksistä hallitusta vastaan ja Abbasin ja hänen Fatah-puolueensa tukemisesta. Jotkut TV-aseman työntekijät väittivät saaneensa murhauhkauksia.
Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri kieltää, että Hamas oli hyökkäyksen takana.
JORDANIA varoittaa palestiinalaisia hyökkäilemästä heidän pankkejaan vastaan tai ne suljetaan.
4. TURKIN PRESIDENTTI VIERAILULLA
Turkin presidentti Ahmet Necdet Sezer saapuu kahden päivän ”seremonialliselle” vierailulle Israeliin.
Hän tapaa myös PA:n puheenjohtaja Abbasin Ramallahissa, mutta ei Hamasin edustajia.
Sezerin vieraili on ensimmäinen vuoden 1999 jälkeen, jolloin Suleyman Demirel vieraili maassa. Presidentti Moshe Katsav vieraili Turkissa 2003.
Sezer tapaa Israelin johtoa, vierailee Jad Vashemissä, puhuu Knessetin erikoisistunnossa ja pitää vastaanoton Turkissa syntyneille Israelin kansalaisille. Torstaina hän käy tapaamassa Abbasia ja käy myös Jasser Arafatin haudalla Ramallahissa.
5. RAAMATULLINEN ARKEOLOGI-INSTITUUTTI
Bar-Ilan yliopisto aloitti maanantaina kampanjan raamatullisen arkeologisen instituutin rakentamiseksi edistääkseen maan muinaishistorian yhteyttä Israelin valtioon, mitä revisionistinen historiantutkimus on pyrkinyt vähättelemään ja jopa kieltämään. Tätä juutalaisten yhteyttä Israelin maahan palestiinalaiset johtajat ovat Arafatista lähtien pyrkineet kieltämään julkisissa puheissaan sepitellen mitä ihmeellisimpiä tarinoita, kuten siitä, ettei Temppelivuorelta ole löydetty mitään todisteita juutalaisista Temppeleistä. Viimeksi tätä on esittänyt PA:n pääneuvottelija rauhankokouksissa Saeb Erekat.
Instituutin suunnittelema 50 miljoonan arkeologirakennus tulee osaksi yliopiston Israelin maan tutkimuksen ja arkeologian osastoa. Instituutin johtaja professori Aren Maeir kertoo, että sionismin alkuvaiheilla arkeologia oli osa maahanmuuttajien ideologiaa, mutta viimeisen 15 vuoden aikana trendi on muuttunut vastakkaiseksi. Arkeologit ovat tunteneet elävänsä norsunluutornissa, jossa heidän on ollut varottava jokaista julkisesti lausumaansa sanaa, että se olisi poliittisesti hyväksyttävä. Heidän on täytynyt sanoutua irti juutalaisesta perinnöstä, kulttuurista ja raamatullisista teksteistä.
Maeir kertoo, että yliopisto pyrkii toimimaan siltana ”post-modernististen, revisionististen nihilistien ja ideologisesti suuntautuvien konservatiivien” välillä, tutkien juutalaista historiaa ajankohtaisen kulttuurin sisällä arkeologiaa käyttäen.
6. KNESSETIN HAAMU
Juuri shavuotin aattona muutamia päiviä sitten Knessetin erään hätäpoistumistien hälytyslaite alkoi hälyttää.
Vartijat menivät tukimaan asiaa, mutta eivät löytäneet mitään. Yhtään kansanedustajaa ei silloin ollut talossa. Tutkiessaan kameroita vartijat hämmästelivät valkoista haamua, joka hiljalleen ohitti ulosmenotien. Mikä se sitten olikin, se jäi selvittämättä. Joku epäili, että se oli haamu Knessetin rakennusten alle jääneistä haudoista. Toisen epäilyn mukaan se oli kuolleen kansanedustajan haamu, joka ei osaa erota paikasta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021