SUNNUNTAI 18.06.06

1. ABBASIN KIVÄÄRIT

Olmert kertoi Euroopan matkallaan antaneensa Abbasin Force 17 henkivartiokaartille 375 kivääriä ammuksineen. JPostin 18.06. Kh A Toamehin artikkelin mukaan ”kiväärejä oli 1000 ja ammuksia suuri määrä”. Kiväärit toimitettiin Jordaniasta IDF:n sotilassaattueen suojaamana. Mutta Olmertin avoin rehentely – tai ehkä sillä oli tarkoitus mielistellä Euroopan johtajia – osoittautui tyhmäksi, kuten saattoi arvatakin. Abbas ja hänen esikuntansa ovat ehdottomasti kieltäneet saaneensa mitään kiväärejä. Abbas vannoi Nablusissa torstaina, ettei hän tiedä aseista mitään ja että koko tarina on israelilaisten sepittämä valhe.

Hamasin virkailijat vakuuttivat lauantaina, että Abbasille uskolliset Gazassa ja Länsirannalla olivat saaneet kolme rekkalastillista aseita ja ammuksia, yhteensä 3000 kivääriä ja kolme miljoonaa ammusta.

Lisäksi Hamas on vaatinut PLC:n asettamaan tutkimuskomitean selvittämään, kuka aseet tilasi ja maksoi sekä millaisia aseita toimituksiin sisältyi ja mihin niitä on tarkoitus käyttää. Hamasin edustajat haluavat myös selvitettäväksi, miten suuresti ”amerikkalais-sionistiset salaliittolaiset” ovat sekaantuneet palestiinalaisten sisäisiin asioihin saadakseen hajaannusta aikaan palestiinalaisryhmien välillä. He syyttivät myös joitain nimeltä mainitsemattomia arabikansoja pyrkimyksistä saada aikaan sisällissota Palestiinan alueilla.

Samaan aikaan pääministeri Ismael Haniyeh kertoo, että Hamasin ja Fatahin välinen sopimus vihollisuuksien lopettamiseksi on lähellä, ehkä vain muutaman päivän sisällä. Mikäli sopimus saadaan syntymään, Abbas peruuttaa kansanäänestyksen järjestämisen.

2. GAZAN HIEKKARANNAN RÄJÄHDYS

IDF pidättyy ehdottomasti suorittamaansa selvitykseen, ettei Gazan hiekkarannalla seitsemän ihmistä surmannut räjähdys ollut IDF:n tykkien tai tykkiveneiden ammusten aiheuttama. IDF tukeutuu selvityksessä esitettyihin tietoihin tykkitulen ajoituksesta sekä yhdestä haavoittuneesta kaivamiinsa sirpaleisiin, jotka eivät olleet IDF:n käyttämistä ammuksista. IDF myös torjuu tarpeettomana erillisen tutkimuksen suorittamista tapauksesta. Palestiinalaisten kiire poistaa räjähdyspaikalta kaikki todisteet tuntuu myös kovin epäilyttävältä.

IDF:n asemaa heikentää se, että se pysyi räjähdyksestä hiljaa 12 tunnin ajan, minkä aikana maailman media oli ehtinyt tiedottaa, että ”IDF pommitti hiekkarantaa tykistöllään, vaikka se oli runsaasti kansoitettu”, kuten jotkut eurooppalaiset lehdet asian kertoivat.

Perjantaina IAF:n palestiinalaiseen autoon ohjattu ohjus surmasi kaksi etsittyä Kassam rakettimiehistön jäsentä, lisäksi kolmas henkilö haavoitti tässä Gazan kaupungissa tehdyssä iskussa. Miehet kuuluivat Islamic Jihadiin. IDF:n mukaan miehet olivat ampuneet Kassameja viime viikolla Sderotin kaupunkiin, pyrkien osumaan puolustusministeri Amir Peretzin Sderotin taloon.

Perjantain aikana viisi muuta Kassamia ammuttiin Negevin länsiosaan, yksi tehtaan työntekijä haavoittui Sderotissa Kassamin osuttua tehtaan betoniseen elementtikattoon, josta osa romahti alas.

3. PA:N RAHOITUSONGELMA

Länsivallat ovat oudon ongelman kimpussa: PA:n jotkut virkailijat eivät ole saaneet palkkojaan helmikuusta lähtien ja PA:n terveysjärjestelmän sanotaan olevan romahduksen partaalla, minkä tosin Israelin viranomaiset kieltävät vedoten siihen, ettei sen tarjoama 50 miljoonan NIS lääketoimitus kelvannut, koska se olisi maksettu Israelin keräämistä vero- ja tulli sekä muista maksuista. Lisäksi rahaa näyttää riittävän aseisiin ja ammuksiin, kuten edellä on kerrottu, ja Kassameja ja kranaatteja valmistetaan jatkuvasti sadoittain tai tuhansittain joka kuukausi. Joku nekin maksaa, tuskinpa niitä valmistetaan talkooperiaatteella.

Jutun ironia on siinä, että länsivalloilla on varat valmiina – EU:n vuosittainen apu PA:lle on yli 500 miljoonaa Euroa, USA:n apu vähän pienempi - ja kyltymätön halu ja tarve saada toimitettua ne mahdollisimman pian.

EU myönsi muutama päivä sitten 100 miljoonaa Euroa ”hätäaputoimituksina”.

Ongelman ydin on siinä, ettei EU tiedä, miten toimittaa varat siten, ettei sitä voitaisi syyttää terrorismin rahoittamisesta, jos varat joutuisivat Hamasin johtaman PA:n hallituksen käsiin; Hamas kun on varsin laajasti tunnustettu terrorijärjestöksi, jonka kanssa ei saa olla mitään yhteyksiä.

Hamasin virkailijat syyttävät länsivaltoja ”valikoivasta avusta”, jolla päätetään, ketkä saavat avustusta ja ketkä eivät. EU:n virkailijat kutsuvat hätäapuaan ”sosiaaliseksi avustukseksi”, ei palkaksi virkailijoille.

Toinen osa avustuksesta menee EU:n komission hätäapurahaston kautta välttämättömyystarvikkeitten kuten polttoaineen rahoittamiseksi. Kolmas kanava toimittaa avustuksia suoraan apua tarvitseville yksityisille, mutta mikä instanssi selvittää, kuka on avun tarpeessa ja oikeutettu siihen?

Miten menetellään, jos hätää kärsivä yksityinen on Hamasin jäsen?

EU:n laatima suunnitelma on vielä hyväksyttävä ns. kvartetin toimesta, eikä USA ole vakuuttunut sen toimivuudesta. Monet arabipankit eivät uskalla välittä varoja USA:n boikotin pelossa.

4. PRESBYTEERIKIRKON ISRAEL-BOIKOTTI

USA:n Presbyteerikirkko (PCUSA), jolla on 2.3 miljoonaa jäsentä, aloitti keskustelut aiemmin tekemästään päätöksestä boikotoida niitä yrityksiä, joilla on liikeyhteyksiä Israelin kanssa. Kirkko teki vuonna 2004 päätöksen, jonka mukaan Presbyteerikirkko vetää varansa pois yrityksistä, jotka saavat voittoa liiketoimistaan Israelin kanssa. Kirkon edustajat aloittivat jo keskustelut viiden kasainvälisen yrityksen kanssa, esimerkkinä Caterpillar, jonka puskutraktoreita väitetään käytettävän palestiinalaisten talojen tuhoamiseksi. Niitä käytettiin täysin todistettavasti ainakin juutalaisyhteisöjen talojen ja rakennelmien tuhoamiseksi Gazan alueella ja Samarian pohjoisosassa, mutta tätä Presbyteerikirkko ei pitänyt pahana.

USA:n juutalaisjärjestöt ovat aloittaneet kampanjan voidakseen vaikuttaa kirkon päätöksentekijöihin tämän anti-semiittisenä ja anti-sionistisena pidetyn vääryyden poistamiseksi.

5. ABBAS LUPASI JATKAA TULITAUKOA

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, jota jotkut kutsuvat mairittelevalla tittelillä presidentti, vakuutti lauantaina jatkavansa 16 kuukautta voimassa ollutta tulitaukoa. Samalla hän vakuutti, ettei Hamas ollut rikkonut sitä, ”viime viikon Kassam-iskut olivat vain kostoksi IDF:n seitsemän palestiinalaisen massamurhaamasta”, kuten Abbas asian esitti. Abbas kertoi jatkavansa tulitaukoa, jotta ”ihmiset voivat elää rauhassa”. Ehkä kukaan ei ole kertonut Abbasille, että hänen johtamansa Fatahin alajärjestö al-Aksa Marttyyrien Prikaati on suorittanut näitä ”tilapäisiä kostotoimia” koko tämän 16 kuukauden ajan, kuten myös Islamic Jihad ja Palestiinan vastarintakomitea (PRC), jossa on jäseniä kaikista muista terrorijärjestöistä, myös Abbasin johtamasta Fatahista. Hamas on todellakin ainoa, joka ei itse ole näyttävästi osallistunut terroritoimiin, mutta se toimittaa pisimmälle kehitettyjä Kassam-raketteja toisille järjestöille.

Abbas kiitteli myös Egyptin myötämielisyyttä neuvotteluihin Hamasin ja Fatahin välillä, sekä omisti erityiskiitoksen Egyptin toimittamalle hätäavulle. Kesäkuun 4. päivän 2006 jälkeen, jolloin Olmert tapasi presidentti Mubarakin Sharm e-Sheikissä, yli 50 rekka-autollista lääkkeitä ja ruokaa on viety Egyptistä Rafahin terminaalin kautta Gazan alueelle.

6. JERIKOSSA VILJELTIIN MAATA 11 000 VUOTTA SITTEN

Bar-Ilan yliopiston tukijat ovat löytäneet varastokätkön, jossa oli 120 000 luonnonkauran ja 260 000 ohran siementä Gilgalin arkeologisesta paikasta lähellä Jerikoa. Niiden iäksi arvioidaan 11 000 vuotta. Löytö antaa tukea olettamukselle, että maata viljeltiin neoliittisellä kaudella. Löytöä tutkineet tohtorit Ehud Weiss ja Anat Hartmann yliopiston Israelin maan tutkimusosastolta ja professori Mordechai Kislev tieteiden osastolta, laativat asiasta artikkelin, joka ilmestyi kesäkuun 16. päivän Science aikakausilehdessä, ja tohtorien Weiss ja Hartmann toinen artikkelinsa ilmestyi samassa lehdessä pari viikkoa myöhemmin. He ovat kirjoittaneet myös artikkelin viikunan viljelemisestä 10 000 vuotta sitten Jordanjoen laaksossa.

Löydöt muuttavat käsityksiä siirtymisestä paimentolaiskulttuurin ruuankeräilyasteelta maanviljelyksen aloittamiseen. Uusien löytöjen mukaan maan viljeleminen ei alkanut yhtenä linjana, vaan se alkoi useina samanaikaisina yrityksinä eri yhteisöjen toimesta. Muinaiset asukkaat aloittivat viljellä maata manipuloiden löytämiään luonnonkasveja. Usein yhteisöt olivat kaukana toisistaan, mikä todistaa useista samanaikaisista yrityksistä. Muutamat yritykset onnistuivat, toiset oli hylättävä. Löydettyjen siementen määrä samassa paikassa todistaa, että ne oli varastoitu ja toisaalta sitä, että niitä viljeltiin, koska niitä ei luonnossa ole suuria määriä edes sateisina aikoina Jordanjoen laaksossa.

Jotkut Jordanjoen laaksossa viljellyistä kasveista levisivät ympäristöön, joskus kauas alkuperäisiltä kasvupaikoiltaan Eurooppaan ja muualle, usein tuhansien vuosien kuluessa. Jotkut viljalajit kulkeutuivat siementen mukana rikkaruohoina, kuten ruis, joka levisi Turkista Eurooppaan. Lentil, suomeksi virvilä tai linssi, otettiin viljelyyn tutkijoitten mukaan neoliittisen kauden alussa Syyriassa Jefr el-Ahmarin alueella, josta se levisi nopeasti Jordanjoen pohjoisosiin Netiv Hagdudin alueelle. Suuri linssivarasto, 1.4 miljoonaa siementä, löydettiin Yifta´elin alueelta lähellä Nasaretia, 600 km:n päässä alkuperäisestä viljelypaikastaan Syyriassa. Samantapaista viljelyn kehitystä on havaittu Amerikan mantereella. (JP 18.06.06. Judy Siegel)

7. VANKIEN SUUNNITELMA

Abbas perustaa kansanäänestyksensä ns. vankien suunnitelman hyväksymiseen tai hylkäämiseen. Maailmalle on annettu tunto, että tämän dokumentin hyväksyminen ratkaisisi Israelin ja palestiinalaisten väliset ongelmat, joista Hamasin valitseminen PA:n johtoon on viimeisin ja Israelin kannalta vaarallisin.

On esitetty arvailuja, että Abbas on itse tämän suunnitelman takana, jos ei sen aloitteentekijänä, kuitenkin sen vankkumattomana tukijana. Mutta mitä uutta se sitten toisi?

- Tosiasia, että suunnitelma laadittiin tai ainakin sitä markkinoidaan Israelin vankiloissa murhistaan ja muista terroriteoistaan vuosiksi, elinkaudeksi tai useaksi elinkautiseksi tuomittujen terroristijohtajien toimesta tai heidän nimissään, antaa sille Abbasin käsityksen mukaan lähes pyhyyden sädekehän. Abbas uskoo tämän avulla saavuttavansa kansan suosion ja länsimaitten jakamattoman tuen.

- Dokumentin tarkoituksena on hämätä Palestiinan kansan länsimaisia tukijoita, jotka ovat todistettavasti lyhytmuistisia, eivätkä ole ollenkaan selvillä, mitä siinä luvataan ja vaaditaan.

- Dokumentissa ei tunnusteta Israelin valtiota, siinä vain todetaan sen olemassaolo de facto.

- Dokumentti vaatii Israelia vetäytymään vuoden 1949 aselepolinjoille, myös Jerusalemissa.

- Palestiinan valtio perustetaan vapautuville alueille, pääkaupunkinaan Jerusalem.

- Dokumentissa vaaditaan aseellisen vastarinnan jatkamista Gazassa, Juudeassa ja Samariassa.

- Siinä vaaditaan Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisten vapauttamista millä keinolla tahansa.

- Dokumentissa vaaditaan palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta alkuperäisille asuinalueilleen, jos he sitä haluavat, tai kunnollista korvausta niille, jotka eivät halua muuttaa.

Hyväksyessään tämän dokumentin kansanäänestyksen perustaksi Abbas asettautui terroristien joukkoon.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019