PERJANTAI 30.06.06

1. OLMERT PAINOI JARRUA GAZASSA

IDF:n jo hyväksytty suunnitelma jatkaa sotilasoperaatiota Gazan pohjoisosassa pantiin toistaiseksi jäihin, vain IAF on suorittanut ohjusiskujaan ja tykistö moukaroinut avoimia kenttiä. Tämä ehkä siksi, että Olmertia alkoi huimata kuin kapeaa puunrunkoa pitkin leveän puron yli menevää kesken kaiken: Olmert alkoi vilkuilla ympärilleen sen sijaan, että olisi keskittynyt tehtävän suorittamiseen loppuun asti. Tällaisissa operaatioissa vastustajalle ei saa antaa tilaisuutta valmistautua keskeyttämällä aloittamansa toimet.

Ehkä Gazan operaation keskeyttämisen vaikutti toinen samanaikainen operaatio: Operaatio ”yllätysisku” Hamasin johtajistoa vastaan. Torstain vastaisena yönä IDF pidätti 64 Hamasin tärkeää johtomiestä. Niiden joukossa oli 8 PA:n hallituksen Hamas-ministeriä (kaikkiaan 23) ja 20 Hamasin kansanedustajaa (kaikkiaan 72). Tämä tuli Hamasille täydellisen yllätyksenä, kukaan heistä ei ollut ehtinyt mennä ”maan rakoon”, kuten Gazassa oli jo tapahtunut. Pidätettyjen joukossa on talousministeri Omar Abdel Razek, työministeri Muhammad Barghouti, kansanedustaja Muhammad Abu Tir sekä Kalkiliyan ja Jeninin pormestarit.

Pidätysten tarkoituksena on korpraali Gilad Shalitin vapauttamisen ohella tuhota Juudean ja Samarian terrorismin infrastruktuuri. Laintuntijat katsovat pidätykset laillisiksi, sillä pidätetyt Hamasin jäsenet ovat osallistuneet terrorismin tukemiseen. Heitä vastaan on koottu tarpeeksi aineistoa heidän syyttämisekseen sotilastuomioistuimessa. Hamas on viikkojen ajan aktiivisesti osallistunut Kassam-rakettien ampumiseen.

Kaikki pidätykset suoritettiin ennen aamunkoittoa torstaina ilman, että kukaan loukkaantui.

Kahdeksan teollistuneen maan (G8) ulkoministerit antoivat tapahtumasta Moskovassa julkilausuman, jossa ne kehottivat molempia osapuolia ”osoittamaan äärimmäistä pidättyvyyttä nykyisen kriisin aikana.”

USA:n ulkoministeri Rice ilmaisi ”syvän huolensa valittujen kansanedustajien ja ministerien pidättämisestä.”

Israelin hallituspiireistä on tullut huhuja, että pidätetyt voitaisiin vapauttaa Shalitin vapauttamista vastaan.

2. PIDÄTETTY HAMAS-JOHTO SYÖMÄLAKOSSA

IDF:n pidättämät Hamasin johtajat ovat aloittaneet syömälakon epämääräiseksi ajaksi protestiksi pidätystä vastaan ja painostaakseen Israelin hallitusta heidän vapauttamisekseen.

PA:n hallitus ja parlamentti on halvaantunut pidätysten vuoksi. Samalla ne ovat lisänneet jännitystä Hamasin ja Fatahin välillä, mikä ei ollut kovin ruusuinen ennestäänkään. Jännitystä ovat lisänneet huhut, että Fatah pyrkii käyttämään tilaisuutta hyväkseen kahmiakseen Hamasin saamaa valtaa. Vaikka Fatah virallisesti kieltää käyttävänsä tilaisuutta hyväkseen, monet ovat tyytyväisiä, koska ”se on Hamasin omaa syytä”.

Hamasin kansansuosio näyttää nousseen pidätysten johdosta. Kansaa tulvi kaduille palestiinalaisissa kaupungeissa osoittaen tukeaan Hamasille ja tuomiten pidätykset.

Fatahin kansanedustaja Azzam al-Ahmed vaati uuden hallituksen muodostamista ja Abbasin käyttävän perustuslaillisia oikeuksiaan tai eroamaan.

Hamasin Gazassa oleva johto sanoo hallituksen jatkavan ja tehneen jo joitakin kriisiajan päätöksiä. Hamasin edustaja Länsirannalla vaatii Abbasin eroa ja PA:n hajottamista.

3. IAF:N TERVEISET ASSADILLE

IAF:n neljän F-16 hävittäjän kiertely Bashir Assadin Latakin palatsin yllä torstaina ehkä hämmensi Syyria, eihän se halua olla missään tekemisissä Israelin kanssa, mutta toisaalta Syyria on saanut ansaitsematonta huomiota ja arvonantoa arabimailta, joitten kanssa sillä on huonot välit. Jopa Syyrian vastainen Libanonin pääministeri Fuad Saniora lähetti sympatian osoituksiaan Addadille, kuten myös Jordania ja Qatar.

Egypti on pyytänyt Syyrian johtajaa käyttämään vaikutusvaltaansa voidakseen selvittää kaapatun israelilais-sotilaan kunnon ja olinpaikan. Egyptille on tärkeää saada Gazan kriisi ratkaistua oman turvallisuutensa vuoksi. Eilen palestiinalaiset räjäyttivät osan Gazan ja Siinain välisestä muurista auki, eikä tiedetä, pääsikö jotkut palestiinalaisista Egyptin puolelle, ennen kuin egyptiläiset sotilaat ehtivät paikalle.

4. KOLMAS KAAPATTU

Eilen aamulla kierteli vielä huhuja, joitten mukaan 62-vuotias Rizon Lezionin asukas Noah Moskocitch olisi kaapattu. Sitä tuki al-Aksan ilmoitus, että se oli kaapannut 60-vuotiaan israelilaisen.

IDF aloitti tutkimukset asian johdosta ja lähetti helikopterinsa haravoimaan tiistaina kadonneen miehen kotitalon lähiympäristöä. Helikopterista paikannettiin miehen ruumis lähellä hautausmaata, jonne hänen vaimonsa oli haudattu vähän aiemmin.

Löydetty mies osoittautui etsityksi Noah Moskovitchiksi, eikä hänessä havaittu merkkejä väkivallasta. Hän oli ilmeisesti kuollut sydänhalvaukseen, ehkä pyrkiessään vaimonsa haudalle.

5. KANADAN KIRKKO BOIKOTOI ISRAELIA

Kanadan yhdistynyt kirkko ilmoitti torstaina aloittavansa määrättyjen Israelissa valmistettujen tuotteitten boikotin. Kirkon Toronton haara, jossa on kolmisen miljoonaa jäsentä, julkisti keskiviikkona luettelon Länsirannalla valmistetuista tavaroista ja boikotista yhtiöitä vastaan, joilla on yhteyksiä israelilaisiin yhteisöihin Juudeassa ja Samariassa. Kirkon julkilausumassa vilahtelee outoja ilmaisuja, kuten ”etsien rauhaa oikeidenmukaisesti: eettinen investointi Lähi Idässä.” Siinä ilmaistaan Israelin oikeus elää rauhassa ja turvallisesti, mutta lisätään: ”Tie rauhaan voidaan saavuttaa lopettamalla Israelin miehitys länsirannalla ja Gazassa.” Kanadan protestanttisen yhteiskirkon aloite on jatkoa Kanadan julkisten työntekijöitten (CUPE), maan suurimman julkisalan työntekijäliiton, päätöstä tukea sanktioita ja Israelin vastaista boikottia.

Bnai Britt Kanadan varapresidentti Frank Dimant selittää, että Kanadan yhteiskirkolla on pitkä klassisen ennakkoasenteen historia, jonka mukaan se ummistaa silmänsä Palestiinalaisten harjoittamalta terrorilta ja tukee heitä ansiottomasti, antaen näin yhden iskun lisää käynnissä olevalle ponnistelulle tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden saavuttamiseksi Lähi Idässä.

6. ABBASIN ASEMA

Abbas sai väännettyä Haniyehin kanssa sopimuksen, jonka mukaan he hyväksyvät ”vankien dokumentin” yhteiseksi strategiakseen Israelia koskevissa asioissa, ja pyrkivät muodostamaan yhteishallituksen.

Israelissa on kyselty, mitä hyötyä Abbasilla on tästä. Sopimuksen mukaan korpraali Shalitin kaappaus ei ollut kaappaus, vaan sotilaallisen toimen yhteydessä tehty vangitseminen. Abbas näyttää myös hyväksyneen tämän tulkinnan. Sopimuksen mukaan osapuolet ”keskittyvät” vastarinnassaan (lue: terrorismissaan) Länsirannalle, mikä ei sulje pois iskuja myös Israelin alueella. Abbas kulkee todella heikolla jäällä.

Tiistaina kaapatun 18-vuotiaan opiskelijan Elijahu Asherin ruumis löydettiin yhden kaappaukseen osallistuneen ohjeitten perusteella. Asheria oli ammuttu päähän revolverilla Ramallahin läheisellä kaatopaikalla luultavasti heti kaappauksen jälkeen. Erään tiedon mukaan hänet olisi myös poltettu.

Eliahu Asher haudattiin eilen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019