PERJANTAI 16.06.06
1. KAAPPAUSYRITYS
Kolme aseistettua palestiinalaista yritti kaapata kaksi peukalokyytiä odottavaa israelilaista tyttöä torstaina iltapäivällä Rehalim-risteyksessä lähellä Nablusia. Emuna Shahar, 15-vuotias jerusalemilainen, taisteli kaappaajia vastaan saaden lieviä vammoja kasvoihinsa ja muualle ruumiiseensa, mutta hänet pakotettiin aseella uhaten kaappaajien autoon. Hän kertoi huutaneensa ääneen ”Shema Israel” (kuule Israel, rukous jonka juutalainen rukoilee nähdessään olevansa kuolemanvaarassa, 5.Ms.6:4) Toinen tyttö, 14-vuotias Hadas Man Beit Elistä, pääsi irti kaappaajiensa käsistä ja piiloutui tienvarren puskien sekaan. Hän kertoi rukoilleensa kaiken aikaa, mutta sai kännykällään ilmoitettua poliisille tapahtumasta. Onneksi Nahal Prikaatin komentaja sattui ajamaan paikalle jeepillään ja takapeilistään näki, mitä risteyksessä tapahtui. Hän käänsi autonsa ympäri ja ajoi paikalle. Kun kaappaajat näkivät lähestyvän auton ja komentajan siinä he lähtivät karkuun. Komentaja otti Manin autoonsa ja lähti ajamaan kaappaajien perään ilmoittaen radiollaan yleiseen hälytyskeskukseen kaappauksesta. Kaappaajat onnistuivat ajamaan tietä no 60 kohti Shiloa, jonne sotilaat asettivat tiesulun. Kaappaajien auto pysäytettiin tiesululla lähellä Elin yhteisöä, ja autosta löydettiin kaapattu tyttö Emuna Shahar sekä ladattu käsiase, jolla kaappaajat olivat uhanneet tyttöjä. Kaappaajat, kolme palestiinalaista Jeninistä, vietiin kuulusteltaviksi.
Poliisi on vaitelias tapahtumasta eikä halua ilmoittaa, mitä palestiinalaisjärjestöä kaappaajat edustavat, mutta Jihad ja al-Aksa sekä kansan vastarintakomitea PRC ovat pyrkineet kaappaaman israelilaisia. Vain pari päivää sitten amerikkalainen yliopisto-opiskelija kaapattiin hänen mentyään katsomaan elämää Nablusissa. Hänet vapautettiin 12 tunnin kuluttua vahingoittumattomana ilmeisesti siksi, ettei hän ollut israelilainen.
Shahar sai vammoja kasvoihinsa ja selkäänsä ja hänet vietiin sairaalaan tutkittavaksi.
2. IAF SURMASI KOLME TERRORISTIA
IDF:n jalkaväkiosaston sotilaat, jotka olivat kätkeytyneet tarkkaillessaan kolmen palestiinalaisen lähestyvän Gazan aluetta ympäröivää turva-aitaa lähellä Kissufim-rajanylityspaikkaa, ilmoittivat havainnostaan IAF:lle, jonka kone oli sopivasti ilmassa. Sieltä ammuttiin ohjus terroristeja kohti, jotka saivat surmansa välittömästi.
Palestiinalaiset yrittävät jatkuvasti asettaa pommeja turva-aidan varteen, koska israelilaiset partiot kulkevat säännöllisesti sen Israelin puolella.
3. HAMAS HALUAA TUKITAUKOA
Hamasin hallitus on ilmoittanut haluavansa tulitaukoa Israelin kanssa ja pyrkii saamaan muut terrorijärjestöt lopettamaan Kassam- ja kranaattitulensa Israeliin. Se kuitenkin lisäsi ilmoitukseensa vakiolauseen: ”Sillä ehdolla, että Israel lopettaa iskunsa palestiinalaisia vastaan Gazana ja Länsirannan alueilla.” Sen mielestä Israel on ongelman aiheuttaja, koska ”se kiihottaa tilannetta.”
Fatah syyttää Hamasia sopimuksen rikkomisesta, koska sen joukot edelleen partioivat Gazan kaduilla. Pääministeri Ismael Haniyeh ilmoitti keskusteltuaan Abbasin kanssa alkuviikosta vetävänsä joukkonsa välittömästi pois Gazan kaduilta. Hamasin aseistettu siipi Izzadin al-Qassam ei ole suostunut sopimukseen. Fatahin mielestä Hamasin pyssymiehet ovat syyllistyneet kaappaamisiin ja heidän johtajiensa tulittamiseen. He pelkäävät tilanteen johtavan avoimeen sisällissotaan.
Mahmoud Abbas sanoi vieraillessaan Nablusissa torstaina, että hän on valmis luopumaan kansan-äänestyksestä, jos Hamas suostuu sen esittämiin vaatimuksiin. Hän sanoi vastustavansa rakettien ampumista Gazasta sekä itsemurhaterroristien lähettämistä Israelin puolelle, koska ne antavat IDF:lle aiheen iskeä palestiinalaisiin kohteisiin. Hän syytti ulkomaita, joilla hän tarkoitti Syyriaa ja Irania, puuttumisesta palestiinalaisten sisäisiin asioihin.
Abbas morkkasi Hamasia siitä, että se salakuljettaa miljoonia USD Gazaan matkalaukuissa. Eilen ulkoministeri Zahar toi Egyptin puolelta Rafahin kautta Gazaan 20 miljoonaa USD lukuisissa matkalaukuissa. Tullivirkailija heitti kysymyksen: Kai ne siirretään PA:n tileiile”, johon Zahar vastasi: Ajattelen asiaa.
Vähän aiemmin toinen salakuljetus oli 2 miljoonaa USD ja kolmas sitä ennen 450 000 USD. Abbas ei malttanut olla vinoilematta: ”Palestiinan presidenttinä en ole tätä vastaan, mutta voiko hallitus toimia vain salakuljetuksen avulla?” EU:n tarkkailijat Rafahin terminaalissa ovat valittaneet salakuljetuksesta ja uhanneet lopettaa toimintansa rajaterminaalissa, mikä sulkisi sen kokonaan.
4. TURVALLISUUDEN HAUTAJAISET
Sderotin kaupungin turhautuneet asukkaat, jotka ovat ilman näkyviä tuloksia osoittaneet mieltään viikkojen ajan päivittäisiä Kassan-iskuja vastaan ja hallituksen saamattomuutta sen estämisessä, suorittivat torstaina Sderotin pienellä puistolla lähellä puolustusministeri Amir Pertzin taloa symbolisen turvallisuuden hautajaiset asettamalla arkun puiston nurmikolle. Mielenosoittajien edustaja Batya Katar kertoi, että yhteisö aikoo aloittaa sunnuntaina vigilin (yövartion) yhdessä neljän nälkälakossa olevan kanssa saadakseen julkisuutta asialleen. Hän myös pyysi lasten vanhempia pitämään lapsensa poissa kouluista jo kuudetta päivää.
Torstain aikana kuusi rakettia ammuttiin Gazan alueelta. Yksi niistä osui teollisuuslaitoksen betonikatolle särkien osan sitä ja haavoittaen yhtä työntekijää. Muuta eivät aiheuttaneet suurta vahinkoa. Asukkaat ovat laskeneet, että n. 80 rakettia ammuttiin kaupunkiin lauantaista lähtien.
Perjantaiaamuna ammuttiin kolme Kassamia Israeliin, kaksi niistä Shuvan moshaviin tuhoten kasvihuoneita.

Sderotin asukkaat asettivat suuren mustan julisteen kaupungissa kahden puun väliin tekstillä: ”Suremme täten Israelin hallituksen tuhoutumista.”
Tiistaina oli tilapäinen rakettitulen katkos, se alkoi uudelleen keskiviikkona ja jatkui torstaina ja perjantaina.
Sderotin kaupungin enemmistö vaatii IDF.n palaamaan Gazan alueelle, koska vain se pystyy lopettamaan jatkuvan rakettitulen, he sanovat. Vuoden 2001 alusta yli 3000 rakettia on ammuttu Gazan alueelta Israeliin.
5. AMERIKAN JUUTALAISET KARKOTUSTEN KANNALLA
Israelin New Yorkin pääkonsuli Arye Mekel väittää, että karkeasti ottaen USA:n juutalaiset kannattavat Olmertin realignment (uudelleenryhmittymis-) suunnitelmaa ja lisää, että niitä, jotka vastustavat sitä, on kehotettu pitämään suunsa kiinni kunnioittaakseen Israelin demokraattista järjestelmää.
Israelissa suoritetun gallupin mukaan sitä vastustaa 56 % ja vähän yli 30 % sanoo kannattavansa sitä. Vain Sharonin puolueen Kadiman vaaliohjelmassa oli mainittu Juudean ja Samarian evakuointisuunnitelma ja se sai vaaleissa n. 23 % Knessetin kansanedustajapaikoista. Tämä ei oikein tue väitteitä, että Israelin kansan enemmistö kannattaisi sitä. Poliittiset huomioijat ovatkin todenneet, että Olmertin saaman laimean ulkomaisen kannatuksen jälkeen hänellä on edessään PR-kampanjansa vaikein osa, yrittäessään vakuuttaa Israelin kansalle, että Jerusalemin itäosien ja 90 % luovuttaminen Juudeasta ja Samariasta Hamasin terroristihallitukselle tuo rauhaa ja turvallisuutta, varsinkin Gazan esimerkin osoittaessa päinvastaista.
6. JERUSALEM SHAME
Maailman homot ja lesbot valmistelevat kuumeisesti suurta kansainvälistä paraatia Pyhässä Kaupungissa elokuun 15. päivänä. He ovat antaneet sille rienaavan nimen Jerusalem Pride 2006 (Jerusalemin ylpeys). Paraatille sopivampi nimi on Jerusalem Shame (Jerusalemin häpeä). Viime vuonna paraati peruutettiin, koska se sattui samaan aikaan Gazan karkotusten aloittamisen kanssa. Nyt on uusi yritys.
Jerusalemin kaupunginvaltuutettu Mina Fenton (NRP) teki aloitteen paraatin kieltämiseksi ja sitä aiotaan saada kielletyksi valituksella korkeimpaan oikeuteen. Viime vuonna kaupungin kaikkien uskontojen johtajat antoivat yhteisen julkilausuman, jossa ne pitävät ikuisen kaupungin arvolle täysin sopimattomana pitää tällaisia paraateja, jotka avoimesti rienaavat niiden edustamia arvoja ja kieltoja.
Rabbi Amnon Yitzhak, joka perusti järjestön nimeltä Shofar edistämään uskonnon merkitystä ei-uskonnollisten parissa (Hazera be´teshuva), aikoo järjestää vastamarssin kaksi päivää ennen homomarssia. Hän kutsuu sitä nimellä ”Modesty Parade Jerusalem” (säädyllisyysparaati) ja uskoo saavansa siihen 20 000 osanottajaa. - Kuten arvata saattaa, marxilainen Meretz puolustaa ”Jerusalemin häpeämarssia” (abomination) henkeen ja vereen sanoen sen olevan laillisen ja demokraattisen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021