MAANANTAI 19.06.06

1. SDEROT ILMIKAPINASSA

Sderotin kaupungin kärsivällisyys alkaa loppua. Kaupunginjohtaja Eli Moyal heräsi kovaan rysähdykseen aikaisin sunnuntaiaamuna. Koko talo tärisi, ikkunat helisivät ja sähköt katkesivat talossa. Silloin Moyal katsoi saaneensa tarpeekseen. Hän päätti aloittaa kaupungissa ilmikapinan. Sderotin asukkaat tulisivat sulkemaan Tel Aviviin ja Jerusalemiin johtavat pääväylät; he polttaisivat autonrenkaita; Sderotin kaupunki aloittaisi täydellisen lakon, busseilla ja traktoreilla suljettaisiin kaupunkiin johtavat tiet, kukaan ei menisi ulos eikä pääsisi sisään, koulut suljettaisiin eivätkä lapset menisi kouluihinsa. Vain vaivoin puolustusministeri Amir Peretz ja presidentti Moshe Katsav saivat Moyalin luopumaan kapinahankkeestaan.

Kassam-raketti iski lähelle Moyalin taloa 05.10 sunnuntaiaamuna sytyttäen sähköpylvään tuleen ja pimentäen kaupungin. Raketinsirpale särki Bannerin talon olohuoneen edellisen raketin särkemän ja uusitun ikkunalasin iskeytyen keittiön seinään, lähelle edellisen raketin sirpaleen jättämää koloa 12 päivää aiemmin.

On selvää, sanovat asukkaat, että tämä vaikuttaa erittäin haitallisesti lapsiin. He keskustelevat siitä, onko pitää pientä lasta sylissä eikä lastenvaunuissa, koska siten ehtii muutamaa sekuntia aiemmin suoja

huoneeseen Red Dawn hälytyslaitteen varoittaessa lähestyvästä Kassam-raketista, alle 30 sekunnissa.

Moyal on katkera siitä, ettei kukaan hallituksesta ottanut yhteyttä viimeisen raketti-iskun jälkeen, ei Peretz eikä pääministeri Olmert tai edes hänen kansliansa. ”Päinvastoin Olmert kuherteli Euroopan johtajien kanssa syytäen heille ansiotonta ylistystä ja luvaten taivaat ja maat saadakseen ihailua ja tukea itselleen ja suunnitelmilleen kymmenien tuhansien juutalaisten karkottamiseksi kodeistaan Juudeassa ja Samariassa.

Tämä on haamukaupunki,” sanoo Moyal lehtimiehille, ”mutta hallitus ei halua tunnustaa sitä, se on häpeissään. Hallitus valittiin löytämään ratkaisu ongelmiin, mutta se kertoo meille, ettei siihen ole mitään ratkaisua, ikään kuin haluten sanoa meille, että on parempi lähteä kaupungista, koska kuolemalla siellä ei ole mitään merkitystä.” Puolustusministeri Peretz ei ottanut Sderotin asiaa esille hallituksen sunnuntain istunnossa. Hän puhui IDF:n viimeisistä ohjusiskuista ja Gazan hiekkarannikon murhenäytelmästä ja siitä, ettei Hamas itse ole osallistunut viimeisiin raketti-iskuihin; Islamic Jihad on aktiivinen, ei Hamas.

Peretz myös lupasi tuhota pysyvien setlementtien ulkopuolelle rakennetut neljä ”laitonta” parakkikylää Juudeassa ja Samariassa lähiviikkojen aikana.

2. ASUKKAITTEN VAIHTO

Uhkarohkeat poliitikot ovat silloin tällöin uskaltaneet oman poliittisen tulevaisuutensa vaarantaen esittää asukasvaihtoja palestiinalaisten kanssa. Asiasta lienee keskusteltu savuisissa takahuoneissa, mutta ääneen hyvin harva puhuu asiasta julkisesti. Sen verran siitä on ollut polemiikkia, lähinnä Avigdor Liebermanin (Israel Beiteinu) suulla, että arabikansanedustajat ovat saaneet aiheen syyttää esittäjiä rasismista.

Floersheimer ohjelmatutkimuksen Instituutin maanantaina alkavan symposiumin aiheena on ”Injustice and Folly” (epäoikeudenmukaisuus ja mielettömyys tai hulluus) ”Ehdotuksista luovuttaa arabia-asuinalueita palestiinalaisille.” Lieberman aloitti keskustelut aiheesta jo vuonna 2004 ja kirjoitti aiheesta kirjan. Tarkkailijat uskovat, että hänen ja hänen puolueensa suosio viimeisissä vaaleissa suurelta osin johtui juuri tästä, ja sen jälkeen arvostettujen asiantuntijoitten ja akateemikkojen halukkuus esittää huomioitaan ja mielipiteitään asiasta on aiheuttanut ihmisissä sekä toiveita että pelkoja. Professori Amiram Gonen Floersheimer instituutista on varovainen myöntämään suosivansa asukasvaihtoa, mutta hän tukee keskustelua asiasta.

Useimmat symposiumin puhujat, joiden joukossa on arabikansanedustajia, ovat vaihtoa vastaan, mutta symposiumin järjestäjät ovat halunneet mukaan myös vaihdon puolustajia. Tarkkailijat uskovat, että halukkuutta on enemmän oikeiston piirissä, vaikka tutkimuksia asiassa ei ole tehty, mutta myös vasemmiston uskotaan lämpenevän asialle, jos todetaan, että sen kautta voidaan edistää Palestiinan valtion syntymistä. He kuitenkin esittävät, että samantapaista vaihtoa tulisi järjestää myös Jerusalemin itäosien arabialueilla. Vasemmistonkin mielestä Wadi Ara ja Pienen Kolmion alue, jossa asuu runsaasti arabeja, voisi tulla kysymykseen mietittäessä alueita, joita voitaisiin vaihtaa suurten setlementtien säilyttämistä vastaan Juudeassa ja Samariassa.

3. ETELÄ AFRIKAN KRISTITYT ISRAELIN PUOLESTA

Maanantaina alkaa Etelä Afrikassa Kapkaupungissa ensimmäinen ”Jerusalem Summit Africa” kokous. Israelista siihen osallistuu joitain ”vanhoillisia” ajattelijoita sekä Knessetin ”Christian Allies Caucus” johtaja. Heidän tarkoituksensa on saada yhteys Israelin tukijoihin Afrikassa aikana, jona islamin fundamentalismi rynnistää Afrikan alueilla ja Israel-vastaisuus on nousussa. Konferenssin isäntinä toimivat Jerusalemin Kristillisen Suurlähetystön ja Siltoja Rauhaan paikallisosastot. He uskovat saavansa paikalle 1000 osanottajaa, mukana 300 pappia. Symposiumin esimerkkinä on vuosittain Jerusalemissa kokoontuva ”konservatiivisten” ajattelijoitten Jerusalem Summit, joka piti ensimmäisen kokouksensa 2003.

Järjestäjät uskovat Israelin ja Etelä Afrikan olevan samantapaisessa tilanteessa taistelussaan radikaalin islamin nousua vastaan. Etelä Afrikan tasavalta on tärkeä siksi, että sen päätöksiä ja suosituksia seurataan muissa Afrikan valtioissa samaan tapaan kuin USA:ta Amerikan mantereella. Heidän mielestään Etelä Afrikan Israelin vastaisuus ei perustu uskontoon eikä rotuun, vaan on perua Neuvostoliiton ajoilta, jonka vaikutus oli vahva Etelä Afrikassa. Järjestäjät ovat olleet hämmästyneitä afrikkalaisten kristittyjen johtajien tietämättömyydestä tilanteesta Israelissa ja palestiinalaisten alueilla.

Tämä kokoontuminen tapahtuu viisi vuotta ”Durbanin maailman konferenssi rasismia vastaan” jälkeen, jota YK tuki ja joka kääntyi Israelin vastaiseksi mielenosoitukseksi (baccanal).

Järjestäjät pyrkivät informoimaan Etelä Afrikan asukkaita, etteivät Afrikan mustien ja palestiinalaisten tarinat ole ollenkaan yhteneväisiä. Israelia vastaan heitetyt syytökset rasismista, kolonialismista ja apartheidista ovat suuri harha ja törkeä valhe, jotka olivat tyypillisiä natsi-ajan propagandalle. Järjestäjät olivat myös yllättyneitä, että paikalliset papit, vaikka heidän tietämyksensä tilanteesta onkin puutteellinen tai virheellinen, kuitenkin tukevat Israelia teologisista syistä.

Yksi kokouksen tarkoitus on saada Etelä Afrikan juutalaisten ja kristittyjen väliset suhteet lämpenemään, mikä voisi sieltä levitä laajemmallekin maailmassa.

4. PUOLUSTUSVALIOKUNTA POHJOISRAJALLA

Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunta kierteli Libanonin ja Israelin vastaisella rajalle sunnuntaina saadakseen tuntuman todelliseen tilanteeseen siellä. Kuuden tunnin kiertueen aikana, johon sisältyi tutustuminen alueen tukikohtiin ja kaupunkeihin, paikalliset sotilasjohtajat antoivat omat arvionsa.

Knessetin edustaja sanoi matkan jälkeen, että kiertomatka sai osanottajat erittäin huolestuneiksi tilanteesta.

Viimeisten kuukausien aikana Hizbullah on lisännyt aktiivisuuttaan ja hyökkäyksiään Israelin vastaan, ja tiedustelutietojen mukaan Iran on lisännyt painostustaan Hizbullahia kohtaan saadakseen sen entistä hyökkäävämmäksi. Osanottajille kerrottiin, että Hizbullah toimi yksin, vaan se on osa ”pahan jousta”, johon kuuluvat Hizbullah, Islamic Jihad ja Hamas, joita Iran tukee Syyrian kautta.

Vaikka Libanonin raja on ollut viime aikoina suhteellisen rauhallinen, Hizbullah on tehnyt useita yrityksiä sotilaitten kaappaamiseksi Israelista.

5. OLMERT VALMISTELEE EVAKUOINTIA

Valmistelevana toimenpiteenä Sharonin puolueena tunnettu Kadima ottaa haltuunsa Maailman juutalaisjärjestön (WJO) setlementtiosaston. Sen nykyinen johtaja Avraham Duvdevani syrjäytetään ja hänen tilalleen tulee entinen Juutalaisen Kansallisrahaston Likudin toinen puheenjohtaja ja Olmertin pitkäaikainen tuttu ja luotettu ystävä Shlomo Gravetz. Olmertin kaappaus tulee ajankohtana, jolloin hallitus valmistautuu parin tusinan parakkikylän (outposts) tyhjentämiseen Juudeassa ja Samariassa. Se tulee myös sopivasti ennen 35. Sionistikongressin alkamista maanantaina iskulauseella: ”Koska unelma on edelleen tärkeä.” Kadiman johto WZO:n setlementtiosastossa tultaneen vahvistamaan torstain kokouksessa.

WZO:n setlementtiosasto on vastuussa rakentamisesta vihreän linjan takana hallituksen hyväksynnällä.

Se saa 25 miljoonan USD vuosibudjetin hallitukselta. Setlementtiosasto perustettiin kuuden päivän sodan jälkeen ”diplomaattisista syistä”, eli Israelin hallitus halusi tällä vetäytyä organisaation suojaan mahdollisten kansainvälisten syytösten varalta.

WZO:n 35. vuosikokoukseen tulee n. 2000 osanottajaa edustaen juutalaisyhteisöjä 33 maassa. Se käsittelee asioita kuten aliya (juutalaisten maahanmuutto), Israelin ja diasporan (hajaannuksessa asuvien) välisten yhteyksien vahvistaminen, taistelu anti-semitismiä vastaan, Galilean ja Negevin kehittäminen sekä sosiaalisten ja taloudellisten kuoppien tasoittaminen Israelissa.

6. IDF ESTI TERRORI-ISKUN

Sotilaat pysäyttivät maanantaina tiesululla Gush Etzionin alueella kaksi palestiinalaista, joilla oli Kalashnikov automaattikivääri ja 10 patruunakoteloa. Heidän tarkoituksensa oli löytää sopiva kohde Israelin alueella aloittaakseen tulituksen.

Aiemmin päivällä sotilaat pidättivät kaksi Fatahin terrorismista epäiltyä Nablusin lähellä sijaitsevassa kylässä.

Heillä oli käyttövalmis 15-kilon pommi, jonka he aikoivat räjäyttää jossain Länsirannan päätien varrella, joita IDF:n sotilaat käyttävät.



Ongelmia edelleen internetin kanssa, mikä aiheuttaa viivytyksiä toimituksissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019