KESKIVIIKKO 07.06.06
1. KANSAINVÄLINEN JIHAD
Shin Betin johtaja Yuval Diskin esitteli eilen johtamansa järjestön kokoamia tietoja Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle. Hän kertoi, että IDF on pystynyt estämään kansainvälisen Jihadin rakentamasta ideologista tukikohtaansa Jerusalemiin ja Nablusiin. Hänen mukaansa kansainvälinen taloudellinen rahoitusverkosto on näiden yritysten takana. Diskin kertoi, että Shin Bet on saanut haltuunsa hyökkäyssuunnitelmia, mutta ne eivät vielä olleet operatiivisella tasolla.
DISKIN OLI HUOLISSAAN aseiden salakuljetuksesta Siinailta Gazan alueelle. Sieltä on tuotu aseita ja räjähteitä evakuoinnin jälkeisenä aikana enemmän kuin koko aikana vuoden 1967 sodan jälkeen. Diskin esitteli seuraavia määriä, jotka on salakuljetettu Gazaan syyskuusta 2005 lähtien:
11 tonnia TNT räjähdysainetta; 3 miljoonaa ammusta; 19600 kivääriä; 1600 pistoolia; 65 RPG kranaatinheitintä; 430 RPG-kranaattia; arviolta 10 olalta laukaistavaa rakettia tai ohjusta.
KANSAINVÄLINEN JIHAD on päässyt pureutumaan Jordaniaan, mutta viranomaisten tehokkaan toiminnan ansiosta se ei ole päässyt levittäytymään laajalti maassa.
Egyptissä tilanne on Diskinin mielestä huolestuttavampi, sillä sinne on muodostettu useita soluja, joita Egyptin viranomaiset eivät ole pystyneet eliminoimaan, kuten eivät myöskään aseitten salakuljetusta.
Viime kuun alussa Kansainvälisen Jihadin laatimia lentolehtisiä löydettiin Gazassa.
HAMAS on pidättynyt näkyvästä terrorismista, mutta tiistaina Sderotiin tehtyjen Kassam-iskujen takana oli Hamas. Tämä on antanut IDF:lle valtuudet iskeä sen jäseniin, mitä on tähän saakka vältetty. Samaan aikaan opetusministeriö vaatii hallitukselta 122 miljoonaa NIS Sderotin koulujen kattojen vahvistamiseksi.
Hamasilla on vaikeuksia maksaa PA:n viranomaisten palkkoja, mutta Diskinin mukaan on ironista, että useimmat kolme kuukautta palkkojaan odottaneet kuuluvat Fatahiin. Diskin kertoi, että yli 20 miljoonaa USD on kuljetettu Iranista Hamasille matkalaukuissa.
MAHMOUD ABBAS tarkoittaa hyvää referendumillaan ja Hamasille kolme päivää myöntämällään kolmen päivän jatkoajalla, mutta Diskinin mielestä Abbas ei tiedä, mitä sen jälkeen pitäisi tehdä.
IRAN PAINOSTAA Hizbullahia hyökkäämään israelilaisia kohteita vastaan, kertoo Diskin.
2. OLMERT JORDANIAAN
Pääministeri Olmertin seuraava matkakohde on Jordania, jossa Israelin pääministeri ei olekaan vieraillut sen jälkeen, kun Ariel Sharon osallistui Aqaban huippukokoukseen Abdullah II:n, presidentti Bushin ja Mahmoud Abbasin kanssa. Abdullah kävi kerran salaa Sharonin farmilla Negevissä.
Kuningas Abdullah II lähetti viime kuussa kirjeen presidentti Bushille, jossa hän eritteli Israelin yksipuolisten toimien vaarallisuutta Juudean ja Samarian alueilla. Hänen mielestään ne tulisivat koskemaan palestiinalaisten ohella kaikkia arabimaita mutta erikoisesti Jordaniaa turvallisuustilanteen huonontuessa PA:n hallitsemilla alueilla. Abdullah toisti varoituksensa tavatessaan Bushin muutamia päiviä Olmertin jälkeen. Jordanian hallituksen edustaja Nasser Judeh kertoi AP:n toimittajalle tiistaina, että Abdullah pyrkii taivuttelemaan Olmertia aloittamaan keskustelut Abbasin kanssa ja välttämään yksipuolisia toimia.
Jordanian pelkona on, että sekasorron ja taloudellisen ahdingon pakottamina suuret palestiinalaisjoukot pyrkivät Jordaniaan, jonka toinen huoli on sen pitkä raja Syyrian kanssa.
Olmert aikoo vakuuttaa Abdullahille tavatessaan hänet Ammanissa torstaina, ettei Israel tee mitään salaisesti, vaan informoi aikeistaan Jordaniaa hyvissä ajoin.
3. 2006 BUDJETTI
Satoja miljoonia NIS maksavien järjestelyjen kautta vuoden 2006 budjettiesitys läpäisi Knessetin toisen käsittelyn. UTJ suostui pidättymään äänestyksestä saatuaan lupauksen 290 miljoonasta NIS yeshivoille ja muille haredi-instituutioille. NU/NRP pidättyivät samoin äänestämästä saatuaan 302 miljoonaa NIS näitten puolueitten instituutioille. Tämän jälkeen budjettia vastustivat vain Meretz, Likud ja arabipuolueet.
Mutta tyytymätöntä murinaa ja avointa kapinahenkeä oli jopa Kadiman omissa riveissä. Kadiman Marina Solodkin on katkeroitunut, ettei hallituksessa ollut paikkaa yhdellekään uudelle siirtolaiselle.
Budjetin järjestelylaki sisältää joitakin rakenteellisia, varsinkin teollisuutta koskevia, uudistuksia, joita olisi vaikea hoitaa normaalin lainsäädännön kautta. Yksi niistä on ”avoimet taivaat” politiikka, jonka toivotaan lisäävän lentoja maasta ja maahan; toinen uusi järjestely on ”vesihallinto”.
4. IAI TEOLLISUUS PARIISISSA
Israelin ilmavoimien teollisuus valmistautuu ”pönäkkään tepasteluun” (strut) Pariisin Eurastory-näyttelyssä Pariisissa ensi maanantaina. Näyttely on laajin Euroopan myyntinäyttely maa- ja ilmapuolustuksen teollisuuden tuotteista. IAI:n teollisuuden ehkä merkittävin uutuus on Twister-järjestelmä – net-keskeinen komento- ja ohjausjärjestelmä, joka on suunniteltu hoitamaan yhtyneitten voimien lukuisia tehtäviä. Järjestelmä avustaa aika-kriittisten monimutkaisten tehtävien suunnittelussa ja suorittamisessa, johon yhdistyy miehittämättömiä lentokoneita (UAV), maanpinnalla toimivia sensoreita sekä maa- ja ilmavoimia.
Twister järjestelmää esitellään yhdessä IAI:n Elta-järjestelmäryhmän kehittämän usean sensorin tiedustelu- ja valvontajärjestelmän kanssa. Se antaa komentajille taistelukentällä ajankohtaisen kuvan asemastaan sekä suosittelee toimia heidän tehtävänsä suorittamiseksi.
IAI:lla on kasoittain teknologista informaatiota ja toiminnallisia kokemuksia maa-sodankäynnistä, kertoo Yair Ramati, IAI:n markkinointijohtaja. Hänen mukaansa modernit armeijat tulevat entistä useammin käyttämään robotteja ja automaattisia puolustusjärjestelmiä, ja IAI on valmistautunut tähän siirtymävaiheeseen.
IAI:n ohella 20 israelilaista yhtiötä esittelevät tuotteitaan ja varsinkin uutta suhtautumista suorittaa pienimuotoisia sotatoimia. Uusi tuote on myös IAI:n Guardium miehittämätön jokaiseen maastoon soveltuva pienkone viimeisten UAF-mallien ohella.
5. UUTISOTSIKOITA
- Ahmadinejad aikoo mennä seuraamaan Iranin joukkueen toisen kierroksen ottelua Saksaan.
- Päärabbinaatti vahvisti Israelin ulkopuolella suoritettavien kääntymysten hyväksymisen
- Poliisi hajotti Israelin –Kanadan välisen prostituutiojengin. Se houkutteli pääasiassa entisen NL:n alueilta muuttaneita Kanadaan tarjoten 10 000 USD kuukausipalkkaa. Tarjokkaita haastateltiin Israelissa, heitä kuvattiin vaatteitten kanssa ja ilman ja kuvat lähetettiin Kanadaan, jonne heidät lähetettiin hyväksymisen jälkeen pakolliseen prostituutioon.
- Pääministerin kanslian pääjohtaja Raanan Dinur kieltää valtion tarkastajan syytökset, että kanslia olisi hoitanut huonosti Gazasta ja Samariasta evakuoitujen asioita.
- Kansainvälisen solidaarisuusliikkeen (ISM) johtajalta kiellettiin pääsy Israeliin. Paul Larudee on Shin Betin kirjoissa osallistuttuaan 2002-2004 intifadan aikana Israelin vastaisiin toimiin. Kerran hänet tavattiin itsemurhaterroristin kotona. Larudee odottaa Ben Gurionin lentoaseman pidätyshuoneessa hänen asianajajansa pyrkimysten tuloksia hänen päästämisekseen maahan. Asiasta on pyydetty jopa USA:n konsulaatin apua.
- Israelin tulee pitää pääkylmänä ja suu supussa Iranin asian suhteen, sanoo ulkoministeriö.
- Puolustusministeriö nimitti Eli Finkon ulkomaille suuntautuvan puolustusviennin valvonnan johtoon. Puolustusvientiä valvova osasto on ensimmäinen Israelissa.
- Ruotsin valtion monopoliyritys Systemsbolaget markkinoi Israelissa Golanin kukkuloilla valmistettuja Yarden-viinejä aiemmin esitettyjen vaatimusten jälkeen tekstillä: ”Valmistettu Israelin miehittämillä Syyrian alueilla”. Yhtiön edustaja Björn Rydberg kertoo, että pullojen kylteissä ollut teksti: ”Valmistettu Israelissa” muutettiin valitusten johdosta. Nyt yhtiö miettii uutta tekstiä pulloihin. Tekstimuutos tehtiin Ruotsin ulkoministeriön suosituksesta.
- Nato suunnittelee eliitti-akatemian perustamista Lähi Itään. Siellä koulutettaisiin Naton kanssa aiemmin yhteistyössä olleitten arabimaitten upseereita Israelin ohella. Jordania tarjoaa akatemian rakennuspaikkaa. Osakasmaita olisivat Välimeren outreach-ohjelman mukaisesti: Marokko, Mauritania, Algeria, Tunisia, Egypti, Israel ja Jordania.
- Nato kouluttaa irakilaisia upseereita Bagdadin ulkopuolella. Nato haluaa laajentaa ohjelmaansa sekä Lähi Idän että Pohjois-Afrikan suuntaan.
- Muslimit ovat tarkkailijoitten mukaan valloittaneet juutalaisten sionistien vuosisataisen toiveen ja haaveen Jerusalemista siinä määrin, että voidaan puhua muslimien sionismista. Siinä missä juutalainen sionismi perustui vankkoihin historiallisiin tosiasioihin, muslimien sionismi perustuu legendoihin, historiallisiin vääristelyihin ja suoranaisiin valheisiin. Muslimien mielenkiinto Jerusalemia kohtaan on aina noussut silloin, kun juutalaistenkin, mutta lientynyt sen jälkeen, kun juutalaistenkin mielenkiinto siirtyi muualle. Turkkilaisen ottomaani-hallinnon aikana Jerusalem oli päästetty sellaiseen alennustilaan, että ranskalaisen romaanikirjailijan Gustav Flaubertin sanoin ”Raunioitta kaikkialla, ja kaikkialla hautojen löyhkää – Kolmen uskonnon Pyhä kaupunki mätänee välinpitämättömyyden, heitteille jätön ja hoitamattomuuden johdosta.”

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019