TORSTAI 18.05.06
1. PERETZ: 12 PARAKKIKYLAA PURETTAVA
Puolustusministeri Amir Peretz allekirjoitti eilen käskyn 12 parakkikylän (outposts) tyhjentämisestä. Shaul Mofaz oli pari vuotta sitten antanut samanlaisen käskyn, mutta sitä ei toteutettu ja se oli jo vanhentunut.
Osa niistä on Juudean, osa Samarian alueella. Peretz antoi samalla käskyn IDF.n päällikölle Dan Halutzille aloittaa tuhoamisoperaation suunnittelun. IDF:n tulee yhdessä poliisin johdon kanssa päättää operaation suoritustavasta, joko kaikki kerralla tai yksi kerrallaan.
Operaatio voi olla osa Olmertin convergence-suunnitelman toteuttamisen valmistelua.
Luin yhtenä päivänä Hesekielin kirjaa, ja sieltä tuli eteeni seuraava sanan kohta:
Näin sanoo Herra, Herra: Jo riittää, te Israelin ruhtinaat!
Heittäkää pois väkivalta ja sorto, noudattakaa oikeutta ja vanhurskautta;
heretkää häätämästä mailtansa Minun kansaani, sanoo Herra, Herra. (Hes.45:9)
Profeetta Jeremia kertoo saman asian toiselta kannalta. (Jer 48:26)
2. OLMERT TAPAA ABBASIN
Olmert on kotoisia markkinoita varten vakuutellut, ettei hän neuvottele palestiinalaisten kanssa, ennen kuin Hamasin johtama hallitus suostuu sille asetettuihin kolmeen ehtoon. Kansainvälisen painostuksen alaisena hän on kuitenkin joutunut myöntymään siihen, että hän tapaa Mahmoud Abbasin, vaikka ei odotakaan tuloksia. Olmert matkustaa ensi viikon alussa Amerikkaan, ja keskustelut sekä Abbasin että arabi- ja Euroopan johtajien kanssa tapahtunevat sen jälkeen. Olmert muistutti Israelissa vierailevalle Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazylle, että Abbas edustaa Hamasin johtamaa PA:n hallitusta, jonka kanssa Israel ei halua neuvotella eikä pitää yhteyttä.
Ulkoministeri Tzipi Livni matkustaa sunnuntaina Kairoon taloudelliseen kokoukseen, jossa hän voi tavata Mahmoud Abbasin.
Ranskan ulkoministeri ilmaisi Ranskan kantana, ettei yksipuolinen rajan määrittely ole hyväksyttävissä.
3. VENEZUELAN JUUTALAISET
Venezuelassa asuu n. 15 000 juutalaista. Tällä viikolla juutalaisyhteisöjen 16-henkinen johtajistodelegaatio vierailee Israelissa tutkimassa muuttomahdollisuuksia Israeliin, koska elämä Venezuelassa on vaikeutumassa, ei vain juutalaisilla vain yleisestikin. Maassa on paljon väkivaltaa ja murhat ovat yleisiä, eikä työtä ole helppo saada. Venezuelan johto ei presidentti Chavezin joulukuussa tekemän juutalaisvastaisen lausunnon ohella ole toiminut aktiivisesti juutalaisia kansalaisiaan vastaan, mutta juutalaiset ovat kaiken varalta pitäneet hyvin alhaista profiilia. Monet Venezuelassa asuvat juutalaiset eivät heidän johtajiensa lausuntojen mukaan halua muuttaa ensisijaisesti Israeliin, USA kiinnostaa heitä enemmän, jos täytyy muuttaa pois maasta.
Mediassa on ollut uutisia, joitten mukaan Venezuela haluaa myydä omistamansa 21 USA:ssa valmistettua F-16 hävittäjää Iraniin, mutta maan puolustusministeri Orlando Maniglia kieltää huhut perättöminä.
USA on ilmoittanut lopettavansa aseitten myynnin Venezuelaan.
Israelissa asuu arviolta 2000 Venezuelasta muuttanutta juutalaista. Viime vuonna maahan muutti satakunta Venezuelan juutalaista. Venezuelan juutalaisjohtajat ovat kritisoineet Wiesenthal-keskuksen esittämää arvostelua heidän presidenttiään Hugo Chavezia vastaan todeten, että keskus on toiminut ilman parempaa tietoa eikä ymmärrä olosuhteita Venezuelassa.
4. ARAFATIN MILJARDIT
Jasser Arafatin entinen taloudellinen avustaja Fuad Shubaki kertoi Shin Betin kuulustelijoille, että Arafat käytti miljoonia dollareita vuosittain saamistaan kansainvälisistä avustuksista ja Israelin keräämistä vero- ym. saatavista hankkiakseen suuret määrät aseita. Osa rahoista käytettiin rahoittamaan palestiinalaisia terrorijärjestöjä. Shubaki arvioi, että 7-10 miljoonaa USD käytettiin vuosittain aseisiin Gazan alueella ja 2 miljoonaa USD Länsirannalla. Shubaki tunnustaa olleensa mukana aseitten hankinnassa useitten korkeitten PA:n virkailijoitten kanssa, joihin kuului mm. PA:n estävän turvallisuuspalvelun johtaja Länsirannalla Rajoub Jibril, joille maksettiin komissioita heidän palveluksistaan. Syyskuun 2000 väkivaltaisuuksien alettua Arafat määräsi PA:n virkailijoita useisiin arabimaihin valmistelemaan asehankintoja. He tekivät listan toiveistaan aseista Shubakille, joka laati esityksen Arafatin hyväksyttäväksi. Suurin tällainen operaatio oli Shubakin mukaan Karine A aselaiva vuonna 2002, joka suunniteltiin PA:n, Hizbullahin ja Iranin vallankumouskaartin yhteisprojektina. Siinä oli käsiaseitten lisäksi Sagger ohjattuja panssariohjuksia, Law-panssariohjuksia, maamiinoja, pitkänmatkan kranaatteja ja pitkän kantomatkan Katjusha-raketteja, mukana 122 mm:n ja 20 km:n kantomatkan ohjuksia. IDF:n merivoimat kaappasivat laivan sen ollessa matkalla Gazaan.
Iran ehdotti vuonna 2001 palestiinalaisia aloittamaan sotilaskoulutuksen, jonka Iran rahoittaisi asehankintoja ja asetehtaitten perustamista myöten. Arafat hylkäsi esityksen peläten sen tarkoituksena olevan Iranin halu kaivaa maata hänen valtansa alta.
Shubaki pidätettiin Jerikon vankilaan tehdyn operaation aikana kaksi kuukautta sitten.
5. HAMASIN SOTILASJOUKOT
PA:n Hamasin johtaman hallituksen sisäministeri Said Siamin perustama ”turvallisuusjoukko” piti aloitus-seremoniansa eilen keskiviikkona. Media on ilmoittanut sen vahvuudeksi 3000 miestä.
www.debka.com kertoo aamun uutisissaan, että joukkojen vahvuus on 8000 miestä, ja heidät on varustettu sotilasosaston tapaan automaattiaseitten lisäksi raskailla konekivääreillä, RPG:llä ja räjähteillä. Hamasin joukoista 6000 on entisiä Hamasin aktivisteja ja 2000 PRC:n alaisia joukkoja. Eilen he siirtyivät asemiin Gazan kaupungin 40 aukioon ja tärkeään risteykseen, välttäen yhteenottoja Fatahin joukkojen kanssa.
Mahmoud Abbas julisti Hamasin joukkojen perustamisen laittomaksi ja määräsi Fatahin joukkoja hakeutumaan asemiin eri puolilla Gazan aluetta. Kumpaakaan määräystä ei ole toteutettu.
Pieniä yhteenottoja Hamasin ja Fatahin joukkojen välillä on tapahtunut edellisten viikkojen aikana, joissa ainakin 7 ihmistä on kuollut.
Vakavampia yhteenottoja voi sattua silloin, kun Fatahin johto Abbasia myöten joutuu kulkemaan Hamasin asettamien tarkastuspisteitten kautta Gazassa.
HAMAS-MINISTERI Atef Adwan, jonka saama viisumi ja vierailu Ruotsissa herätti kovaa keskustelua, jatkoi kiertomatkaansa Norjaan ja sieltä edelleen Saksaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti hallituksen kokouksessa olevansa ärtynyt Adwanin vierailusta, jota hän ei hyväksynyt, mutta jota Saksa ei voinut kieltää EU:n avointen rajojen politiikan mukaan. Adwan uhmaa tietoisesti EU-maiden viranomaisia, jotka eivät halua pitää virallista kontaktia Hamasin johtaman hallituksen kanssa.
6. IRANIN ULKOMINISTERI JORDANIASSA
Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki oli eilen keskiviikkona Ammanissa pyrkien tasoittamaan hyytyneitä suhteita Jordanian hallituksen kanssa. Suhteet huononivat entisestään jordanialaisten viranomaisten löydettyä pari asekätköä, jotka Hamasin jäsenet olivat salakuljettaneet maahan, ja joihin kuului Iranissa valmistettuja raketteja. Mouttaki tapasi erikseen sekä kuningas Abdullah II:n että pääministeri Marouf al-Bakhitin ja ulkoministeri Abdul-Illah al-Khatibin. Jordania ei ole suoraan syyttänyt Irania salakuljetuksista, mutta raketeissa on iranilainen valmistusleima.
Iran lahjoitti Hamasin hallitukselle uutisten mukaan 50 miljoonaa USD hätäpauna, mutta varat ovat juuttuneet Kairon pankkiin, joka ei uskalla boikotin pelossa siirtää niitä edelleen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019