TIISTAI 09.05.06
1. IRAN VOIDAAN MYÖS TUHOTA
Oslon rauhansuunnitelmien puuhamies, Peres rauhankeskuksen johtaja ja Nobeli rauhanpalkinnolla palkittu Shimon Peres, joka muistaa melkein joka lauseeseen sisällyttää sanan ”rauha”, on ensimmäisenä merkittävänä israelilaisena poliitikkona julkisesti varoittanut Iranin johtoa, että myös Iran voidaan pyyhkäistä pois maailman kartalta. Peres toteaa, että Iran toistuvasti pilkkaa maailman yhteisön ponnisteluja ratkaista Iranin ydinohjelma, joka ei ole uhkana vain Israelille vaan koko maailmalle. Peres kertoi Reutersin haastattelussa, että aseellinen konflikti voidaan välttää, jos Kiina ja Venäjä liittyvät rauhanomaisiin painostus-toimiin Irania vastaan. Israelin viranomaiset ovat vihjailleet, että Israel voisi liittyä USA:n johtamaan aseelliseen operaatioon, jos sellainen tulee välttämättömäksi.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad lähetti äskettäin kirjeen presidentti Bushille, jossa hänen kerrotaan esittävän uusia mahdollisuuksia ydinohjelmakiistan ratkaisemiseksi. Kirjeen toimitti ilmeisesti Iranin ydinohjelma-neuvottelija Ali Larijani henkilökohtaisesti Brysseliin, jossa hän ojensi sen USA:n korkealle virkailijalle. Kirjettä ei ole julkistettu, mutta USA:n johto vihjailee, ettei siinä esitetä konkreettisia uusia suunnitelmia. Sen 17-18 sivua käsittelevät kysymystä laveasti, mukana filosofiaa, historiaa ja uskontoa.
Kirjeen oletetaan olevan saman suuntainen, minkä Iranin ensimmäinen ylin opastaja Khomenei lähetti NL:n johdolle sen imperiumin alkaessa hajota: Hylätkää kristinusko ja marxismi ja liittykää islamin kansaan.
Iranin nykyjohto ounastelee USA:n imperiumin luhistuvan ennen pitkää.
2. PA:N RAHOITUSONGELMAT
USA:n ja EU:n välille on kehittymässä outo tilanne: Rahaa on kymmeniä miljoonia siirrettäviksi palestiinalaisille, joitten sanotaan nälkiintyneen siinä määrin, ettei vangeille ja niitten vartijoille riitä rahaa ruokaan, ovat olleet jo pari päivää syömättä. USA on varoittanut kansainvälisiä pankkeja vastatoimilla, jos ne siirtävät rahaa PA:n tileille. EU:n byrokraatit puolestaan etsivät kuumeisesti uusia tapoja siirtää varoja suoraan palestiinalaisille ohittaen Hamasin johtaman PA:n. Mutta kuka edustaa Palestiinan Auktoriteettia? Sen puheenjohtaja on Fatahia kannattava Mahmoud Abbas, mutta PA:n Lakiasäätävä Neuvosto (PLC) ja sen hallitus on täysin Hamasin hallinnassa. Abbas sanoo edustavansa Palestiinan Vapautusorganisaatiota (PLO), jonka peruskirjaan sisältyy edelleen lausekkeet Israelin tuhoamisesta, ja jonka puheenjohtaja hän on.
USA:n edustajainhuone viimeistelee lakia, joka kieltää varojen antamisen suoraan PA:lle tai PA:n alueilla toimiville vapaille järjestöille (NGO).
3. ONKO TÄSSÄ MITÄÄN JÄRKEÄ
Palestiinalaiset saavat vuosittain enemmän avustuksia kuin mikään muu kansa maailmassa. PA:n vuosibudjetti lienee 1.3 miljardin USD luokkaa, josta avustukset kattavat kolme neljäsosaa. Tämä on jatkunut siitä lähtien, kuin PA muodostettiin kymmenisen vuotta sitten eikä toista päätä ole näkyvissä. Voisi sanoa, että tilanne pahenee vuosi vuodelta Palestiinan kansan suuren lisääntymisen muodossa. Katastrofia lähentelevä taloudellinen tilanne Palestiinassa on todellinen. Maailmanpankki varoittelee PA:n luhistumisella, jos avustusongelmaa ei saada ratkaistua nopeasti. Se ennustaa työttömyyden nousevan siellä 75 %:in. PA:n palkkalistoilla on virkailijoita ja turvallisuushenkilöitä 130 000 – 165 000, joitten maaliskuun palkka lienee edelleen maksamatta. Lukumäärät vaihtelevat eri lähteissä. Abbasilla tiedetään olevan käytössään PA:n salainen vararahasto, jolla uskotaan olevan varoja miljardi USD. Arafat käytti tätä tiliä maksaakseen suoraan uskollisille kannattajilleen ja Abbasin uskotaan jatkavan käytäntöä.
Palestiinalaisten alueille on yritetty rakentaa teollisuutta ja muita työpaikkoja lisääviä laitoksia, mutta terroristit ovat tuhonneet niitä ja häirinneet niiden toimintaa siinä määrin, että ne on jouduttu sulkemaan.
Niitä on myös tuhoutunut Israelin ja PA:n välisissä aseellisissa konflikteissa.
USA tarjoaa kompromissia PA:n opetus- ja lääkintähenkilökunnan palkkojen maksamiseksi avustusvaroin.
4. JÄNNITYS HAMASIN JA FATAHIN VÄLILLÄ
Palestiinan johtajat ja edustajat varoittavat sisällissodalla, jos väkivaltaisuudet Hamasin ja Fatahin välillä jatkuvat. Pahimmat levottomuudet alkoivat siitä, että Fatahin pyssymiehet kaappasivat kolme Hamasin jäsentä Khan Younisin lähellä Gazassa. Tusinoittain Hamasin pyssymiehiä piiritti talon, jossa Hamasin jäseniä pidettiin, mutta varoi pyrkimästä sisälle. He puolestaan kaappasivat neljä Fatahin jäsentä vaatien omien jäsentensä vapauttamista, kuten tapahtuikin.
Myöhemmin Fatahin jäsenet aloittivat tulitaistelun alueella surmaten Hamasin aseellisen siiven Izzadin Kassamin jäsenen 23-vuotiaan Wasfi Shahwanin. Tämä aloitti kiivaan tulituksen osapuolten välillä, jossa kaksi Fatahin jäsentä kuoli ja viisi ihmistä haavoittui.
Jännitys alkoi siitä, että Hamasin Damaskoksessa oleva johtaja Khaled Mashaal syytti Abbasia salaliitosta Hamasin hallituksen kaatamiseksi yhteistyössä USA:n ja Israelin kanssa.
Molemmat osapuolet vannovat pyrkivänsä estämään tilanteen kehittymisen avoimeksi sodaksi.
Eilen PLC:n Ramallahin toimitiloissa syttyi tulipalo, joka levisi sähköjohtoja pitkin ensimmäisestä kerroksesta neljänteen. Tuli saatiin hallintaan eivätkä vahingot olleet suuria. PLC:n puhemies Aziz Dweik syyttää palon syttymistä tuhopoltoksi ja vaatii tutkimuksen suorittamista syyllisten löytämiseksi.
5. VALTIONTARKASTAJAN RAPORTTI
Valtiontarkastaja Micha Lindenstraus aikoo julkistaa uuden raporttinsa tänään iltapäivällä. Häntä vastaan hyökätään jo ennen raportin julkistamista. Varsinkin raportin suorat paljastukset korruptioon ja petoksiin syyllistyneistä henkilöistä on saanut monet virkamiehet esittämään kovaa kritiikkiä hänen toimistaan.
Tänään julkistettavassa raportissa arvostellaan kärkevästi siviilipalvelun komissaarin Shmuel Hollanderin valintaan liittyviä tapahtumia. Lindenstraus valittaa, että häntä ja hänen toimistoaan on painostettu ankarasti siviilipalvelun komissaarin ja toimiston henkilöitten taholta, ettei hän julkistaisi raporttiaan. Hän syyttää Hollanderia siitä, että tämä julkisti otteita raportista siinä vaiheessa, kun sitä vielä valmisteltiin.
Lindenstraus esittelee raporttinsa tänään presidentti Moshe Katsaville ja Knessetin puhenaiselle Dalia Yitzikille ennen sen julkistamista.
6. MR OLMERT MATKUSTAA AMERIKKAAN
Pääministeri Ehud Olmert matkustaa USA:n presidentti Bushin vieraaksi kuluvan kuun loppupuolella.
Tärkeimpiä keskustelujen aiheita ovat Olmertin convergence-suunnitelma, jolle ei ole keksitty parempaa nimeä, sekä viimeiset kehitykset Iranin ydinohjelman ja ydinuhkan suunnalla. Bushin vastaanotto Valkoisessa Talossa on suunnitelmien mukaan 23. päivä, jota seuraa puhe Kongressin erikoisistunnossa seuraavana päivänä, varapresidentti Dich Cheneyn ja ulkoministeri Gondoleezza Ricen sekä puolustusministeri Donald Rumsfeldin tapaamiset laaditun ohjelmaluonnoksen mukaan. Olmert ei pyytäne USA:n avustusta evakuoinnin kustannusten peittämiseksi, joitten arvioidaan nousevan 10 miljardiin NIS.
Dov Weisglass ja Shalom Turjeman matkustavat ensi viikolla valmistelemaan Olmertin USA:n matkaa.
USA:n matkan jälkeen Olmert tavannee Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ja Jordanian kuninkaan Andullah II:n. Kesäkuussa hänen odotetaan matkustavan Eurooppaan, ainakin Ranskaan ja Englantiin.
Palestiinalaiset toivovat Olmertin tapaavan Mahmoud Abbasin ennen USA:n matkaansa, mutta sellaista tapaamista ei ole suunniteltu Olmertin kansliassa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021