TIISTAI 02.05.06

1. KAATUNEITTEN MUISTOPÄIVÄ

Israelissa kunnioitetaan tänään niitten 22 123 kaatuneen sotilaan muistoa, jotka menehtyivät puolustaessaan maan itsenäisyyttä. Heistä 138 sai surmansa viime vuonna.

Eilen illalla pidettiin vaikuttava virallinen muistotilaisuus Länsimuurilla.

Tänään sireenit soivat kello 11.00 aamulla kahden minuutin hiljaisen surun merkiksi, jolloin kaikki liikenne pysähtyy teillä ja kaduilla, myös jalankulkijat seisahtuvat kahden minuutin ajaksi.

Iltapäivällä pidetään lukuisia seremonioita hautausmailla eri puolilla maata.

Viisi ja puoli vuotta sitten alkaneitten väkivaltaisuuksien aikana kuoli 794 siviiliä, joista 45 murhattiin viime vuonna. 18 % murhatuista oli lapsia ja saman verran vuodesta 1990 maahan muuttaneita siirtolaisia.

Kallo 20.00 tänä iltana Herzl hautausmaalla pidetään perinteinen kynttilöiden sytyttämisseremonia, joka muistuttaa surun muuttumisesta iloksi.

2. ISRAELIN TILASTOA

Israelin väkiluku on tänä 58.itsenäisyyspäivänä (virallisesti keskiviikkona 03.05.06) 7 026 000 asukasta.

Heistä juutalaisia ja ”muita” 5 639 000 (80%). ”Muut” tarkoittaa ei-juutalaisia siirtolaisia ja heidän lapsiaan.

Näitä ”muita” siirtolaisia, jotka eivät halachan mukaan ole juutalaisia, on 306 000 (4%)

Juutalaisia on 5 333 000. (76%), suurin juutalainen yhteisö maailmassa.

Arabeja Israelin asuu maassa 1 387 000 (20%).

Väkiluku kasvoi vuodessa 118 000 asukkaalla.

Vauvoja syntyi 138 000.

Maahan muutti 21 000 siirtolaista.

Kaupungit, joitten asukasluku on yli 200 000: Jerusalem, Tel Aviv-Jaffa, Haifa, Rishon L´Tzion, Ashdod. Niissä asuu yhteensä 1 786 000 asukasta.

Maaseudulla asuu 571 600 asukasta (6%), heistä kibbutseissa 118 000 (2%, vuonna 1948, 6 % väestöstä.)

Israelin itsenäistyessä 1948 maan väkiluku oli 806 000 asukasta.

3. OLMERTIN HALLITUS

Olmertin Kadima-johtoinen hallitus alkaa saada muotoa. Olmert tapasi eilen presidentti Moshe Katsavin ja kertoi hänelle, että kabinetin runko on valmis, sen takana on 67 kansanedustajaa ja siinä on 27 ministeriä.

Hallitus vannoo virkavalansa torstaina, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Olmert jakoi ministeripaikkoja Kadiman jäsenille. Peres saa Galilean ja Negevin kehittämistoimet ja saa pitää varapääministerin viran; Avraham Hirchson saa talousministeriön; Tzipi Livni pysyy ulkoministeriössä ja toimii varapääministerinä; Bar-On vastaa sisäministeriöstä; Avi Dichter maan sisäisestä turvallisuudesta; Haim Ramon oikeusministeriöstä; Meir Sheetrit asutus- ja rakennusministeriöstä: Shaul Mofaz liikenneministeriöstä ja strategisesta keskustelusta ulkovaltojen kanssa, hän toimii myös pääministerin sijaisena; Gideon Ezra vastaa ympäristöministeriöstä. Yaakov Edri toimii yhteysmiehenä Knessetin ja hallituksen välillä. Olmert toivoo voivansa laajentaa hallitustaan UTJ:n ja Meretzin suuntaan, Israel Beiteinu ja Likud ovat jäämässä oppositioon.

4. RAKETTIEN UHKA ISRAELILLE

Israelin kotirintaman OC johtaja kenraalimajuri Gershon Yitzhak kertoo JPostin 02.05.numerossa, etteivät palestiinalaisten Juudeassa ja Samariassa rakentamat Kassam-raketit huolestuta Israelin puolustusvoimia, eivät ainakaan vielä. Turvallisuusviranomaiset ovat keskustelleet asuin- ja kokoontumistilojen kattojen vahvistamisesta mahdollisten raketti-iskujen varalta, mutta sitä ei ole pidetty toistaiseksi tarpeellisena. Kenraalin lausunnossa keskeisenä argumenttina on toteamus: Ei niin kauan kuin IDF valvoo kaikkien palestiinalaisten kaupunkeja näillä alueilla, koska rakettien massavalmistus on hänen mukaansa mahdoton niissä oloissa. Mutta entä sitten, kun Olmert karkottaa juutalaiset asukkaat sieltä ja vetää IDF:n sotilaat pois? Samarian pohjoisosan neljästä tyhjennetystä kylästä tuli Jihadin, PFLP:n ja muitten terroristien pesäpaikkoja. Tarkkailijoitten mukaan juutalaisista tyhjennetystä Gazan alueesta tuli ihanteellinen tukialue al-Qaidan terroriverkostolle, koska sen asukkaat ovat kouliintuneet terrorismiin ja suhtautuvat siihen myönteisesti.

Al-Qaidan solu toimii jo aktiivisesti siellä.

Kenraali Yitzhak kehottaa juutalaisia kärsivällisyyteen ja kestävyyteen Gazan reuna-alueilla aivan kuten Gazan ja Länsirannan juutalaisasukkaat ovat tehneet vuosikymmenet jatkuvista hyökkäyksistä huolimatta.

Hän lähtee siitä utopistisesta ajatuksesta, että IDF pystyy lopettamaan rakettihyökkäykset, mutta se vie aikaa. Hän kuitenkin tunnustaa, että jos IDF lähteen Länsirannalta, kattojen vahvistaminen on otettava uudelleen harkittavaksi.

Miten sellainen mammuttiyritys suoritettaisiin lyhyessä ajassa ja miten se rahoitettaisiin parille miljoonalle asukkaalle, on käytännön mahdottomuus. Toiseksi, eikö itsenäisen valtion ole ensi sijassa turvattava kansalaistensa hyvinvointi poistamalla sitä uhkaavat tekijät mieluummin kuin asettautumalla siilipuolustukseen toivoen, että hyökkäykset loppuisivat? Osa Gazasta karkotetuista juutalaisista asuu edelleen teltoissa kahdeksan kuukauden jälkeen, eikä Gazan alueen lähellä olevien juutalaisasutusten kattoja ole vahvistettu Kassam-iskujen varalta useista lupauksista huolimatta.

5. POLIISI ESTI POMMI-ISKUN

Jordanjoen laaksossa olevien IDF:n joukkojen komentaja eversti Yigal Slovik kertoi JPostin toimittajalle, että sotilastiedustelu oli saanut vihjeen terrorisolusta Jerikosta useita päiviä sitten, mutta päätti odottaa sopivaa tilaisuutta saadakseen koko solun kerralla kiinni. Saatuaan vihjeen, että solu oli kokoontunut määrättyyn taloon Jerikossa IDF antoi siitä tiedon poliisin eliittiosastolle Yamanille. Shin Betin antamien tietojen perusteella Yaman piiritti talon, jossa terroristit majailivat. Poliisit kehottivat sisällä olevia antautumaan, mutta sen sijaan kolme heistä pyrki juosten pakoon. Heidät saatiin pian kiinni. Talossa oli lisäksi kaksi muuta terroristia, Abed Rahman Ali, joka ampui Eldad Abirin bensiiniasemalla helmikuussa lähellä Migdalimin kylää, ja toinen terroristi Tarek Duas, joka oletettavasti suunnitteli itsenäisyyspäiväksi ajoitetun terrori-iskun.

Poliisin epäilee, että heillä oli tarkoitus räjäyttää tienvarsipommi siviilibussia vastaan Jordanjoen laaksossa.

Poliisin mukaan terrorismi on aktivoitunut Jerikossa Hamasin valtaan tulon ja IDF:n Jerikon vankilaan tekemän hyökkäyksen jälkeen, jossa pidätettiin mm. ministeri Zeevin murhasta epäilty PFLP:n johtaja.

Maanantaiaamuna IDF:n Duvdevan joukot piirittivät talon Tulkarmissa, jossa paikallinen Jihad-johtaja Iad Abdullah piileskeli serkkunsa kanssa. Koska etsityt eivät antautuneet, talo päätettiin hajottaa, jonka aikana sotilaat havaitsivat epäilyttävää liikettä talosta ja avasivat tulen, Se surmasi 41-vuotiaan Itaf Zalaatin ja haavoitti hänen kahta tytärtään. terroristit antautuivat sen jälkeen. IDF aloitti tutkimukset asiassa.

IDF pidätti 30 etsittyä palestiinalaista sunnuntain vastaisena yönä. He olivat Jihadin ja PFLP:n jäseniä.

Sotilaita vastaan sytytettiin kaksi pommia operaatioiden aikana ilman vahinkoja.

Shin Bet ilmoitti maanantaina, että maaliskuussa Jerusalemin Tel Avivin valtatiellä pidätetty terroristi oli matkalla Haifaan, jossa hän olisi räjäyttänyt pomminsa keskusbussiasemalla. Terroristi oli kotoisin Yamounin kylästä lähellä Jeniniä ja hänet ajoi Jerusalemiin kaupungin itäosassa asuva arabi, joka oli autollaan tuonut lukuisia arabeja laittomasti Israelin puolelle. Hän oli ohittanut kaksi tarkastuspistettä ilman tarkastusta.

6. POLLARD JA RAFI EITAN

Rafi Eitan, Gil eläkeläis-puolueen puheenjohtaja, jolle Olmert tarjoaa eläkeläisten asioitten ministeriötä, johti vakoiluoperaatiota nimeltä Lekem 1984-1985. Operaatiossa toimi Jonathan Pollard, joka silloin työskenteli USA:n laivaston tiedusteluosastolla. Pollard toimitti Eitanille suuren määrän salaista tiedustelumateriaalia, johon hänellä työnsä ansiosta oli mahdollisuus päästä käsiksi. Kun Pollard joutui kiinni vakoilusta, hänet tuomittiin USA:n oikeudessa elinkautiseen ilman armahdusmahdollisuutta.

Israel lupasi palauttaa kaikki Pollardin toimittamat dokumentit, mutta USA:n FBI epäilee, ettei näin tapahtunut. Pollard vangittiin marraskuun 21. 1985 ja hän on istunut elinkautistaan siitä lähtien.

Pollardin aineistossa oli tärkeitä tietoja mm. arabiarmeijoista.

Pollard syyttää Eitania, että tämä hylkäsi hänet eikä vieläkään ole suostunut auttamaan häntä. Pollardin mukaan, jos Eitan olisi palauttanut kaikki asiakirjat, hänen kansionsa olisi voitu sulkea ja hänet olisi voitu vapauttaa. Pollard katsoo korkeimmalle oikeudelle lähettämässään kirjelmässä, että Rafi Eitan on sopimaton palvelemaan ministerinä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019