SUNNUNTAI 28.05.06
1. HAMAS HYLKÄSI ULTIMAATUMIN
Mahmoud Abbasin esittämä ultimaatumi kansanäänestyksen järjestämisestä 40 päivän päästä, jos Hamas ei suostu terroristivankien rauhansuunnitelmaan 10 päivän sisällä, tuli yllätyksenä Hamasin johdolle ja aiheutti hetkellisen paniikin. Pääministeri Haniyeh jopa määräsi kaduilla ja aukioilla partioivat Hamasin joukot pois, mutta sisäministeri Said Siam määräsi ne takaisin lauantaina. Hamas myös vastasi Abbasin uhkaukseen ja ilmoitti, ettei Hamas liity PLO:n jäseneksi, ennen kuin sen sisällä tapahtuu uudistuksia.
Fatahin edustajat selittävät, että Haniyeh on hyvä mies, mutta Hamasin päätökset tehdään Damaskoksessa. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri totesi, että Abbasin uhkaus on yritys asettaa Hamasille ennakkoehtoja ja painostaa sitä ohittamaan kansan tahtoa.
Abbasin viittaus vankien rauhansuunnitelmaan ja Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 aselepolinjoille sai negatiivisia perusteita toisten vankien esitettyä oman lausuntonsa, jossa he sanoutuvat irti aiemmasta terroristivankien esittämästä 18 kohdan suunnitelmasta.
Abbasin aloitteesta pidetty kaksipäiväinen ”kansallinen keskustelutilaisuus” päättyi perjantaina ilman näkyvää tulosta. Siellä hylättiin vankien tekemä suunnitelma, koska se edustaa vain 20 % vankien mielipiteistä ja on ristiriidassa Hamasin oman ohjelman kanssa.
2. KRITIIKKIÄ OLMERTIN USA:N MATKASTA
Israelin media, joka lähes yksimielisesti on asettunut jatkuvien alueluovutusten ja myöntyvyyspolitiikan taakse, on ollut suhteellisen pidättyväinen raportoidessaan Olmertin matkan tuloksista.
Mutta USA:n lehdistö, jolla ei ole samaa niiden vapautta rajoittavaa periaatetta, ei säästele sanojaan.
THE NEW YORK TIMES kertoo torstain artikkelissaan tähän tapaan: ”On ollut jo kauan selvää, että yritys luoda toimiva, järkevä Palestiinan valtio kahdesta maantieteellisesti erillisestä maamassasta erämaassa on vastamäen taistelu. Nyt kahdesta syyllisestä ja yhdestä vastarinnan kiiskestä, Pääministeri Olmertista, presidentti Bushista ja Hamasista, johtuen vastamäestä on tullut vuori.” Lehti toteaa, ettei Bushin tulisi rangaista palestiinalaista kansaa tukemalla Olmertin yksipuolista pyrkimystä toteuttaa Sharonin syntymätöntä suunnitelmaa piirtää tulevan Palestiinan rajat, koska tukemalla sitä hän rankaisisi palestiinalaisia kieltämällä heiltä oikeuden äänestää.
Lehti kertoo pääkirjoituksessaan, että Olmertin suunnitelman ensimmäinen osa, luopua suuresta osasta ”miehitettyä” aluetta, on hyväksyttävä ja hieno, mutta sen toinen osa, pyrkimys säilyttää suuret setlementti-yhteisöt, tulee aiheuttamaan onnettomuuden.
THE WASHINGTON POST toteaa, että vaikka molemmat johtajat suolsivat kehuja jatkuville Israelin ja palestiinalaisten välisille neuvotteluille, he käytännössä toteuttivat aivan toista ohjelmaa, jossa Israel neuvottelee USA:n kanssa uusista rajoista, jotka Israel itse aikoo piirtää. Lehden mukaan Olmert ilmoitti selvästi, ettei hän usko voivansa neuvotella PA:n kanssa lähitulevaisuudessa, ja vaikka sellainen neuvottelukumppani löytyisikin, Olmert on edeltäjänsä Sharonin tavoin haluton kompromisseihin, joita siltä vaaditaan.
THE BOSTON GLOBE jatkoi samaa skeptisismiä. Sen sijaan, että USA:n johto olisi asettunut Olmertin yksipuolisten suunnitelmien taakse, Bush päinvastoin esitti varoituksia Olmertille ja totesi, että rajojen lopullinen määrittely vaatii joka tapauksessa kansainvälisen hyväksymisen.
3. LAIVA ILMAN KAPTEENIA
Jerusalem Postin 28.05. numerossa Anshelm Pfeffer kehottaa otsikossaan pääministeriä ottamaan ohjauspyörän käteensä. Hän kehottaa pääministeri Olmertia selvittämään päänsä 21 tykinlaukausten ja lukuisten vastaanottojen ja kättentaputusten aiheuttaman euphorian jälkeen ja tarttumaan käsiksi lukuisiin päivänpolttaviin kotoisiin ongelmiin, jotka odottavat ratkaisuaan.
KAKSI KUUKAUTTA VAALIEN JÄLKEEN neuvottelut UTJ:n kanssa hallitusyhteistyöstä ovat vielä kesken. Kirjoittaja huomauttaa, ettei Olmertin pitäisi jättää neuvotteluja alaisilleen vaan paneutua niihin itse. Sopimus vaatii satoja miljoonia budjettiin, mutta Olmert ilmeisesti tarvitsee UTJ:n tuen. Neljän kuukauden armonaika vuoden 2006 budjetin hyväksyttämiseksi Knessetissä pienenee armotta. Tässä Olmertin ja Peretzin keskeinen yhteisymmärrys on tarpeen, sillä Labourin kapinallisten saaminen yhteiseen ruotuun on elintärkeä hallituksen pysymiseksi vallassa. Selkeimmin Olmertin hallituksen ohjauksen ja sisäisen kurin puuttuminen näkyy suhteessa Abbasiin, kertoo Pfeffer. Olmertilla, Peretzillä ja ulkoministeri Livnillä näyttää kullakin olevan oma kantansa suhteessa Abbasin ja PA:n kanssa käytäviin keskusteluihin ja suhteisiin niihin.
Toisaalta Israelin hallitus pitää yllä kuvaa PA:n täydellisestä boikotista, toisaalta se pyrkii löytämään keinoja siirtää sille kymmeniä miljoonia, ja viimeksi viikon lopulla se myöntyi vaatimuksiin antaa Abbasin henkivartiokaartille, jonka palkat maksaa länsivallat, 200 kivääriä, jotka www.debka.com mukaan toimitetaan Jordaniasta.
VIHREÄN LINJAN TAKANA ”setlementeissä” tapahtuva rakentaminen on myös yksi päätösasia, josta on esitetty erilaisia tietoja julkisuudessa. Toisaalta rakentaminen niissä on keskeytetty, toisaalta puolustusministeriö on antanut niille lupia jatkaa rakentamistaan. Hallituksella ei näytä olevan selvää kantaa, missä on järkevää jatkaa luonnollista sisäistä rakentamista ja missä järjetöntä, jos ne tuhotaan lähitulevaisuudessa.
PFEFFER EHDOTTAA, että Olmert hajottaa evakuointihallituksen, joka on osoittautunut kykenemättömäksi hoitamaan pakkosiirrettyjen asioita, kuten Gazasta ja Samarian neljästä kylästä evakuoidut edelleen odottavat heille luvattuja korvauksia ja pysyviä asuntoja yhdeksän kuukauden jälkeen, ja siirtämään asioitten käsittely pääministerin kanslian yhteyteen.
4. KOLME KUOLI VIISI HAAVOITTUI
Palestiinalaiset nuoret kantoivat kentältä löytämänsä räjähtämättömän tykinammuksen kotiinsa Beit Lahiyssa Gazan alueella perjantaina. Jostain syystä ammus räjähti asunnon sisällä surmaten kolme ja haavoittaen viisi muuta paikalla ollutta. Palestiinalaiset syyttivät ensin, että IDF:n tykistön ammus osui taloon aiheuttaen siihen suurta tuhoa, mutta muuttivat sitten kertomuksensa tosiasioitten mukaisiksi.
Perjantaiaamuna ammuttujen Kassamien vastapainoksi IDF ampui tykistöllä aluetta, josta Kassamit ammuttiin. Palestiinalaiset lähteet kertovat yhden maanviljelijän haavoittuneen ja kuolleen myöhemmin.
Lauantaina terroristit ampuivat neljä Klassamia Negevin länsiosaan asumattomille alueille.
Perjantaina IDF:n partiota tulitettiin Gazan alueen pohjoisosassa lähellä turva-aitaa. He saivat kiinni neljä aseetonta palestiinalaista, jotka olivat tulleet Israelin puolelle.
Aikaisin perjantaiaamuna siviilihallituksen edustajat tekivät ratsian kolmeen Hamasin kanssa yhteydessä olevaan hätäaputoimistoon Tulkarmissa ja Nablusissa. He epäilivät, että toimistot välittävät varoja Hamasille.
5. UUTISOTSIKOITA
- Islamic Jihadin johtaja Mahmoud Majzoub, 41, ja hänen veljensä Nidal saivat surmansa pommin räjähdettyä heidän autossaan asuntonsa edessä Beirutissa perjantaina. Heidät haudattiin lauantaina. Iskusta syytettiin Israelia ja vaadittiin kostoa. Majzouk oli Libanonin kansalainen.
- Englantilainen juristi Kate Maynard, joka vaati israelilaisten upseerien pidättämistä ja asettamista syytteeseen, jos he tulevat Englantiin, pakotettiin palaamaan lentokentältä takaisin kotimaahansa. Kenraalimajuri Doron Almog peruutti opiskelunsa Englannissa pidätys- ja syytösuhkausten vuoksi.
- Entinen Mossad-johtaja Ephraim Halevy toteaa, että pitkäaikainen sopimus Hamasin kanssa on mahdollinen. Hänen mukaansa keskustelut voidaan aloittaa, jos Hamas sanoutuu irti väkivallasta ja hyväksyy aiemmin tehdyt sopimukset Israelin kanssa. Hän ei kuitenkaan suosittele lopullisten neuvottelujen aloittamista, koska aika ei ole siihen sopiva.
- Holokaust-uhrien nimiä on edelleen mormonien pitämässä kuoleman jälkeen kastettujen luettelossa, vaikka he suostuivat poistamaan ne sieltä.
- Englannin tulee säilyttää kristillinen identiteettinsä, vaikka kruununperillinen prinssi Charles on ilmoittanut ottavansa kuninkaana tittelin ”Uskon puolustaja”, ilman määräävää artikkelia, joka määrittelisi ”uskon” tarkoittavan Englannin Anglikaanista kirkkoa. Näin vaatii huomattava Englannin kirkon piispa. Prinssi Charles pyrkinee tällä tekemään myönnytyksiä maan kasvavalle muslimiväestölle ja muille vähemmistöille.
- Oxfordin piispa Richard Harries kertoo Telegraph lehden sunnuntain numerossa, että kirkon tulee muuttaa suhtautumistaan seksuaalisiin vähemmistöihin, ennen kaikkea homoihin ja lesboihin, joita hänen mielestään tule suvaita kirkon täysivaltaisia jäseninä. Asia näyttää nousevan entistä enemmän esille myös rapakon takana. Piispa Robinsonia vastaan, joka on avoimesti homo ja asuu mieskumppaninsa kanssa, on nostettu oikeusjuttu hänen avoimen homoja suosivan opetuksensa vuoksi. Eräässä piispanvaalissa seitsemästä ehdokkaasta kolme on julkisesti ilmoittanut olevansa homoja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019