SUNNUNTAI 21.05.06
1. POMMEJA GAZASSA
GAZAN KAUPUNGISSA räjäytettiin pommi PA:n yleisen tiedustelupalvelun päämajan hississä lauantaina. Tiedustelupalvelun komentaja Abu Rajab haavoittui vakavasti ja hänet vietiin sairaalahoitoon Israeliin. Räjähdyksessä kuoli Rajabin henkivartija Ala Abu Hasija, 40, ja kymmenen muuta henkilöä haavoittui, niiden mukana sihteeri ja useita virkailijoita. Tiedustelupalvelu kuuluu Fatahiin ja on vastuullinen Abbasille. Fatah syyttää räjähdyksestä Hamasia ja vaatii hallituksen hajottamista. Hamasin hallitus on valittanut tapahtumaa.
ABBAS sanoi asettavansa tutkimuskomitean selvittelemään hyökkäyksen tekijöitä. Abbas, joka osallistuu Kairossa pidettävään taloudelliseen maailmanfoorumiin, kertoi aloittavansa tärkeän kansallis-poliittisen keskustelun palestiinalaisten ongelmista. Keskusteluihin osallistuvat kaikki Israelin vankiloissa istuvat eri ryhmiä edustavat johtajat, ja sen tarkoituksena on lopettaa Hamasin ja Fatahin välinen jännitys.
RAJABIN VARAMIES Tawfik Tirawi totesi, että ”palkkasoturit” ovat soluttautuneet PA:n turvallisuusjoukkoihin tarkoituksenaan surmata Fatahin johtajat. Hän syytti saarnaajia, jotka moskeijoissa kiihottavat kansaa vastuuttomilla lausunnoillaan. Hän ei hyväksynyt PA:n sisäministeriön edustajan Khaled Abu Hilalin selitystä, että räjähdyksen aiheutti Rafabin henkivartijan pudottama käsikranaatti.
Rajab oli yksi Fatahin johtajista, jotka al-Qaidan äskettäin Gazassa levitetyissä lentolehtisissä esitettiin teloitettaviksi. Fatahin pyssymiehet Gazassa antoivat Hamasille uhkavaatimuksen vetää muodostamansa ”mustan militian” kaduilta kolmen päivän kuluessa, tai Fatah lähettä omat joukkonsa kaduille.
TOINEN jännitystä nostattava aihe tuli Abbasin Force 17 miesten takavarikoitua 639 000 Euroa (?) Rafahin raja-asemalla Hamasin edustajalta Sami Abu Zuhrilta, joka oli palaamassa matkaltaan arabimaihin. Zuhri kertoi, että varat oli tarkoitettu Israelin vankiloissa istuvien vankien omaisille. Hän suostui lähtemään asemalta saatuaan vakuutuksen, että varat tilitetään PA:n sisäministeriön tileille.
2. TÄSMÄISKU GAZASSA
IAF:N KONEET ampuivat eilen Gazan kaupungissa ohjuksensa kohti autoa, jossa oli Islamic Jihadin Gazan alueen korkein sotilaskomentaja Muhammad Dadouh, 40. Dadouh sai surmansa, mutta lisäksi lähellä olevassa taksissa kuolivat Hanan Aman, 25, hänen 5-vuotias poikansa ja pojan isoäiti. Viisi muuta ihmistä haavoittui, niiden mukana Amanin 3-vuotias tytär.
Dadouh oli osallistunut useisiin pommi-iskuihin Israelia vastaan, ja hän oli henkilökohtaisesti mukana ampumassa kolmea Grad-tyyppistä Katjusha-rakettia Israeliin, joista viimeinen osui Netiv Ha´asaran kanalaan tappaen 30 kanaa. Näitten rakettien kantomatka on 20 km, joten niillä ylettyy Ashdodiin.
Puolustusministeri Amir Peretz valitti sivullisten kuolemaa, mutta totesi, että täsmäiskuja tullaan jatkamaan tarpeen mukaan. Jihadin edustaja Abu Ahmed lupaa ”tuskallista kostoa”.
Muhammad Dahdoudin veli sai surmansa kaksi kuukautta sitten hänen autossaan räjähtäneestä pommista.
Aiemmin päivällä Kassam-raketti ja kolme kranaattia ammuttiin Gazasta Israeliin. Kassam putosi aukealle pellolle Negevin länsiosassa. IDF ampui 200 tykinammusta oletetuille laukaisupaikoille.
Perjantai-iltana IDF:n sotilaspartiota tulitettiin Gazan alueen turva-aidan lähellä, kukaan ei haavoittunut.
Sotilaat pidättivät Nablusissa kaksi etsimäänsä palestiinalaista, toinen oli Jihadin operatiiveja, ja löysivät putkipommin. Sotilaita tulitettiin ja pommi räjäytettiin heidän lähellään operaation aikana.
Lauantaina sotilaat löysivät pienen putkipommin lähellä turva-aitaa Kafr Kapinissa ja suorittivat pari epäillyn pidätystä. Heitä myös tulitettiin operaation aikana, mutta kukaan ei loukkaantunut.
3. BUSHIN VIHJE OLMERTILLE
Pääministeri Ehud Olmertin on määrä tavata USA:n presidentti George Bush Washingtonissa tiistaina. Viimeisenä evästyksenä ennen Amerikan matkaa Bush kehotti Olmertia huomioimaan Jordanian asema suunnitellessaan 70 000 juutalaisen karkottamisen Juudean ja Samarian sydänmaasta. Ehkäpä jordanialaiset voisivat antaa vihjeitä, miten se suoritettaisiin, onhan heillä kokemuksia asiasta: Vuoden 1948 sodassa he miehittivät nuo alueet kuten myös Itä Jerusalemin, karkottivat sieltä kaikki juutalaiset ja tuhosivat kaikki löytämänsä juutalaisten asumisesta todistavat rakenteet, niiden mukana Itä Jerusalemin 58 synagogaa. Tosin juutalaisia asui siellä silloin vähemmän kuin nyt, mutta asui kuitenkin.
Bushin huolenaihe koskee kuitenkin tällä kertaa Olmertin kaavailemia Israelin rajoja, erityisesti niiltä osin, kuin ne yhtyvät Jordanian omiin. Kuningas Abdullah II lähetti asiaa koskevan huolestuneen kirjeen Bushille, jossa kertoi varmaan aivan aiheellisen pelkonsa Olmertin yksipuolisista toimista. Abdullah pelkää kruununsa puolesta, jos jännitys Israelin ja palestiinalaisten välillä kasvaa nykyisestään. Kolmas Abdullahia huolestuttava asia koskee rajanylityspaikkoja Samariasta Jordaniaan, jos niitä valvoo Hamas.
Bush ei hyväksy Mahmoud Abbasin esityksiä lopullisten rauhaneuvottelujen aloittamista välittömästi.
Bushin hallituksen edustajien mukaan Bushilla on tusinan verran avoimia kysymyksiä Olmertin convergence-suunnitelmista, jota he kutsuvat luonnoksiksi. Näihin odotetaan vastauksia, kuten myös kysymyksiin aikataulusta, joka on pahasti epämääräinen. He eivät usko, että ennen ensi vuoden loppua tai seuraavan alkua suunnitelmaa voidaan aloittaa toteuttamaan.
4. JUUTALAISET IRANISSA
Kanadalainen national Post kertoi perjantain uutisissaan, että Iranin viranomaiset kieltävät vääriksi aiemman ilmoituksen, jonka mukaan Iranin uskonnolliset vähemmistöt. juutalaiset, kristityt ja zoroastrit joutuvat kantamaan puvuissaan värillistä merkkiä, josta heidän uskontonsa voidaan havaita.
Juutalaisten tulee kiinnittää pukuihinsa keltainen merkki, kristityt punainen, zoroastrian palvelijat sininen.
Laki oli ensimmäisessä käsittelyssä maanantaina, mutta eri lähteet ovat erimielisiä tiedon oikeellisuudesta.
Keskusteluissa Iranin sisällä on kuitenkin vaadittu käyttämään ”islamilaista pukua” islamilaisen identiteetin säilyttämiseksi. Vähemmistöjä koskeva niiden uskontoa ilmentävä merkintä oli lain sivuesityksenä.
Naisia koskeva vaatimus pään ja muun ruumiin peittämiseksi lähes kokonaan on Khomeinin ajoista lientynyt eikä sitä noudateta yleisesti Teheranissa.
Simon Wiesenthal keskuksen edustaja rabbi Marvin Hier Los Angelesissa kirjoitti asiasta kiireellisen viestin YK:n pääsihteerille vaatien välitöntä puuttumista asiaan. Lakiesitys on pari vuotta vanha, mutta se vedettiin nyt esiin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin vaatimuksesta. Hier viittaa kirjeessään Ahmadinejadin aiempaan toimintaan kaikkea juutalaisuutta vastaan ja toteaa, että hänet on otettava tosissaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019