PERJANTAI 12.05.06
1. ENERGIAA JA VETTÄ ISRAELIN KAUTTA
Israelin ja Turkin viranomaiset ovat neuvotelleet miljoonia maksavan energia- ja vesiputken rakentamisesta Turkista Israeliin ja siellä edelleen Eilatiin. Siellä öljyä ja kaasua voitaisiin laivata kuljetettaviksi Kauko Itään, jota pidetään tulevaisuuden potentiaalisena energian markkinointialueena.
Asiasta kertoi Antalyan pormestari Menderes Turel, ja sen on vahvistanut Israelin kansallisen infrastruktuuri-ministeriön korkea virkailija. Israelin kautta kulkevaa reittiä pidetään turvallisempana kuin Syyrian ja Irakin kautta Persianlahdelle kulkevaa reittiä. Israelilla on jo valmis öljyputki Ashdodista Eilatiin.
Sekä Israel että Jordania ja Palestiina tarvitsevat vettä, josta on jatkuva puute kysynnän kasvaessa.
2. ONKO HAMASIN BOIKOTTI REPEILEMÄSSÄ?
USA on luvannut toimittaa hätäapua palestiinalaisille, mutta se vastustaa kvartetin suunnitteleman rahoituskanavan käyttämistä PA:n virkailijoitten palkkojen maksamiseksi. USA:n tulkinnan mukaan kvartetin tiistaina tekemä päätös avun toimittamisesta ja uuden mekanismin luomiseksi ei tarkoita sitä, että USA:n tulisi hyväksyä Euroopan maiden pyrkimykset maksaa 165 000 PA:n virkailijan maksamattomat palkat. Näihin virkailijoihin lasketaan kuuluvaksi arviolta 40 000 ”turvallisuusmiestä”. USA:n tulkinnan mukaan varat on toimitettava kanavia pitkin, joilla ei ole mitään yhteyksiä Palestiinan Auktoriteettiin. USA on ilmaissut haluttomuutensa maksaa palkat vain terveys- ja opetusvirkailojoille, joita on kolmannes PA:n virkailijoista.
Israel on luvannut toimittaa osan keräämistään vero- ja tullimaksuista palestiinalaisille, mutta on epäselvää, miten maksaminen tapahtuisi. USA:n hätäapu on 10 miljoonaa USD.
Bensiinin ja kaasun toimittaminen PA:lle keskeytettiin tilapäisesti maksamattomien laskujen vuoksi, mutta toimitukset on aloitettu uudelleen, kun maksujärjestelyistä sovittiin.
3. VANGITUT TERRORISTIT SUUNNITTELEVAT ISRAELIN RAJOJA
Olmert ei ole suostunut kertomaan, missä hänen suunnittelemansa Israelin rajat kulkevat. Saudi Arabian suunnitelman mukaan ne ovat vuoden 1949 aselepolinjat, jota on pyritty tarjoamaan myös Hamasille joskin huonolla menestyksellä, koska Hamas haluaa kaikki tuhotun Israelin raunioilla.
Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät palestiinalaisjohtajat ovat pitäneet puhelinneuvotteluja keskenään ja ovat laatineet torstaina julkistamansa sopimusluonnoksen, jossa ne kehottavat Hamasia ja Fatahia muodostamaan yhteistoimintahallituksen ja suostumaan Palestiinan valtion perustamiseen vuoden 1967 rajoilla, jonka pääkaupunkina olisi Jerusalem. PA:n ja Fatahin johtajat ovat tervehtineet tyydytyksellä tätä aloitetta, mutta Hamasin johto epäilee sen aitoutta. Kirjelmä oli osoitettu PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille, ja sen allekirjoittajina olivat Marwan Barghouti (Fatah), Abdel Khaleg al-Natsheh (Hamas), Bassam al-Sa´adi (Islamic Jihad), Mustafa Badameh (DF) ja Abdel Rahim Malouh (PFLP).
Kirjelmässä vaaditaan turvaamaan kaikkien palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudet ja kaikkien ryhmien hyväksyvän PLO:n palestiinalaisten edustajaksi, minkä Jkihad ja Hamas ovat hylänneet. Siinä myös painotetaan palestiinalaisten oikeutta jatkaa hyökkäyksiään Israelia vastaan, ja esitetään voimien keskittämistä yhteisen perustettavan ”Palestiinan Vastarinta-armeijan” alle. Allekirjoittavat kehottavat Abbasia ja Haniyehia tunnustamaan toistensa valta-aseman ja tunnustamaan, että PLO ja Abbas voivat käydä neuvotteluja Israelin kanssa.
Samaan aikaan Hamasin pyssymiehet haavoittivat kahta al-Madhoun veljestä Gazassa järjestämässään väijytyksessä. Heidän kohteensa oli kolmas veli Sameeh, joka on yksi al-Aksan paikallisjohtajista, mutta hän ei ollut väijytykseen joutuneessa autossa. Vähän myöhemmin kolme Hamasin pyssymiestä haavoittui Fatahin pyssymiesten luodeista ollessaan asentamassa pommia PA:n estävän turvallisuusjoukon toimitilan lähelle. Hamas ja Fatah solmivat tulitauon edellisenä päivänä.
4. PUOLUSTUSMINISTERI AMIR PERETZ
Israelin uusi puolustusministeri Amir Peretz on alkanut käyttää hänelle annettua valtaa tavalla, joka hirvittää toisia mutta voi aiheuttaa myöntyvää nyökyttelyä toisten taholta. Hän antoi luvan 13 000-15 000 palestiinalaiselle työntekijälle päästä Israeliin ja samalla määräsi IDF:n poistamaan osan saartorenkaistaan PA:n kaupunkien ympärillä ja helpottamaan kulkua tarkastuspisteissä maanteillä. Hän antoi hallituksen toimien territorioitten koordinoijalle käskyn valmistella 50 miljoonan NIS määrärahan toimittamiseksi PA:lle.
Tämä kaikki samaan aikaan, kun turvallisuusvirkailijat ilmoittavat terrorivaroitusten olevan nyt 90 tapausta päivässä, joista lähes 20 yksityiskohtaista. Väkivaltaisuuksien Gazan alueella oletetaan lisääntyvän, mikä voi kiihdyttää terrorihyökkäyksiä Israelin puolelle. Peretz tunnetaan räväköistä otteistaan Histadrutin johtajana ja hän voi saamansa vallan juovuttamana alkaa toimia samoin puolustusministerinä.
Peretz on kuitenkin luvannut siirtää aikomansa lievennykset lag Ba-Omerin jälkeen eli ensi keskiviikkoon.
5. IRAN JA AL-QAIDA
Shin Bet päästi julkisuuteen tiedon, että sen agentit olivat pidättäneet kaksi palestiinalaista Jabalyan pakolaisleiristä Gazan alueella heidän yrittäessään tulla salaa Israeliin Siinailta. Heidän tarkoituksensa oli päästä Juudeaan ja Samariaan ja perustaa sinne terrorisoluja, joiden tehtävänä oli kaapata IDF:n sotilaita.
Nämä kaksi terroristia, Razek Ahmed Mahmad Sha´aban ja Gama Ibrahim Issa Azam, pidätettiin Harif-vuorella etelässä. Heillä oli kaksi asetta, kaksi kranaattia ja rahaa 2300 USD. He kertoivat saaneensa ohjeensa korkeilta Hamasin virkailijoilta Gazassa, yksi heistä Hamasin Gazan pohjoisosan pyssymiesten komentaja Imam Manzur. Kolme viikkoa aiemmin saatiin kiinni Tulkarmissa Hamasin operaattori, jonka tehtävänä oli perustaa terrorisolu Samariaan. Myös hän oli tullut rajan yli Siinailta Israelin puolelle.
Issa Azam kertoi, että heidän aikomansa terrorisolun tuli toimia Hamasin Gazan johtajiston alaisuudessa.
Hamasin johto on kiivaasti kieltänyt Jordanian väitteet, että sen jäsenet olisivat syyllistyneet aseitten salakuljetukseen Syyriasta Jordaniaan ja osallistuneet terrori-iskuihin Jordaniassa.
6. LABOURIN KAPINALLISIA RANGAISTAVA
Bujetti äänestyksen yhteydessä kerrottiin kolmen Labourin kansanedustajan äänestäneen budjettia vastaan. Todellisuudessa vain kaksi äänesti vastaan, sillä kolmas, maatalousministeri Shalom Simhon oli saanut luvan olla poissa äänestyksestä aiemmin sovitun tapaamisen vuoksi. Simhon esitti kärkevää kritiikkiä kapinallisia vastaan sanoen heidän saattavan puolueen yhtenäisyyden koetteelle. Hän vaati, että syyllisiä tulee rangaista ankarasti. Peretz katsoo heidän kapinoineen hänen johtoasemaansa vastaan.
7. AHMADINEJAD TAAS KERRAN
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad esitti taas kerran hyökkäyksen Israelia vastaan. Hän on virallisella vierailulla Indonesiassa. Hän puhui torstaina ylioppilaille Djakartassa kertoen, että ”Israelin tyrannimainen hallitus tullaan yhtenä päivänä tuhoamaan.” Hän syytti länsivaltoja, että ”ne syyllistyivät anti-semitismiin perustaessaan juutalaisen valtion muslimimaitten takapihalle.” Hän kertoi olevansa valmis neuvottelemaan USA:n ja länsivaltojen kanssa, mutta ei Israelin. Islamilaisen Yliopiston opiskelijat kuuntelivat henkeään pidätellen Ahmadinejadin tunnin ja puolentoista tunnin puheet kiihtyneitten suosionosoitusten seuraamina.
YK:n turvallisuusneuvosto päätti tiistaina siirtää päätöksensä, joka olisi sisältänyt ultimaatumin boikottitoimista, jos Iran ei luovu ydinaseen valmistussuunnitelmistaan.
Saksassa yritetään löytää ratkaisu, miten suhtautua mahdollisuuteen, että Ahmadinejad päättää kuitenkin tulla seuraamaan Maailmancupin otteluja Saksaan kesäkuussa. Saksan ulkoministeriön mukaan se ei voi kieltää häntä tulemasta.
Shimon Peres aukoo päätään kielloista huolimatta vaatien kansainvälistä yhteisöä estämään Iranin ydin-haaveitten toteutumisen, koska ydinasein varustettuna se voi siirtää aseitaan terroristeille.
www.debka.com mukaan Iran lähetti toukokuun 2. päivänä kaksi komppaniaa vallankumouskaartilaisia aseineen Khartoumiin Sudanissa. Itse kukin voi arvailla, mitä nämä joukot tekevät Sudanissa, mutta sieltä tulee jatkuvasti ”pakolaisiksi” itseään kutsuvia ihmisiä Siinain kautta Israeliin. Joukkojen tarkoituksena voi olla painostaa Egyptiä, joka on vaikeuksissa jatkuvien hallituksen vastaisten protestien kanssa.
Hamas-johtaja Khaled Mashaal puhui Qatarissa yhdessä sheikki Youssef a-Qaradawin kanssa. Hän kehotti kaikkia muslimeja lähettämään aseita, taistelijoita ja varoja Hamasille Gazaan. Qaradawi kehotti muslimeja boikotoimaan niitä arabipankkeja, jotka kieltäytyvät siirtämästä varoja palestiinalaisille.
8. ÄLÄ TUPAKOI LASTENHUONEESSA
Amerikkalaiset tutkijat ovat havainneet syöpää aiheuttavia kemikaaleja tupakansavussa. Tutkimuksesta kerrotaan toukokuun numerossa Cancer Epidemilogy, Biomarkers & Prevention.
Israelin syöpäyhdistyksen puheenjohtaja professori Eliezer Robinson antaa tunnustusta tutkimukselle, jonka tulokset on tiedetty jo kauan, että passiivinen tupakointi on erittäin vaarallista kaikille, jotka ovat sille alttiina, varsinkin vauvat ja lapset. Tutkimuksessa seurattiin 144 koehenkilöä. Heissä havaittiin tunnistettavia määriä 4- (methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanol (NNAL) virtsanäytteissä, jotka otettiin 47 vauvasta, jotka oli alistettu ympäristön tupakansavulle (carcinogens) perheen jäsenten tupakoidessa. NNAL on syöpää aiheuttava kemikaali, jota ihmisruumis tuottaa prosessissa 4-(methylnitrosamino)-3-(3-pyridyl)-1-butanone (NNK) valmistaessaan. NNK on tupakassa esiintyvä cardinogenic kemikaali. Koevauvojen virtsassa havaittu NNAL oli korkeampi kuin muitten ympäristön tupakansavun vaikutukselle altistuneitten lasten ja aikuisten.
(JPost 12.05.06 Judy Siegel)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019