MAANANTAI 29.05.06
1. ONGELMIA POHJOISRAJALLA
Iranin valvonnassa oleva Libanonissa toimiva terrorijärjestö Hizbullah on jatkuvan painostuksen alaisena, jolla sitä vaaditaan luopumaan aseistaan ja yli 12 000 raketistaan, joita sen johtaja sheikki Nasrallah kehuu sillä olevan. Nasrallah selittää Hizbullahin olevan välttämätön Israelin harjoittamaa väkivaltaa ja uhkaa vastaan ja että se tarvitsee aseensa sitä varten. Mutta se tarvitsee myös näyttöjä Israelin väitetystä uhasta.
EILEN SUNNUNTAINA ennen aamunkoittoa Hizbullah laukaisi kuusi Katjusha-rakettia rajan yli Israelin puolelle. Kolme niistä osui 10 km rajalta olevaan IDF:n lennonvalvonta-asemaan, sen asuttuihin osiin. Ne aiheuttivat vaurioita rakennuksille ja haavoittivat yhtä sotilasta, joka joutui shokkiin ja vietiin sairaalahoitoon. TV-kanava I:n toimittaja arvioi, että tavallisesti epätarkan Katjusha-tulen osuminen kohteeseensa voi johtua uudesta satelliitti-ohjauksesta, joka Hizbullahilla on käytössään. Ehkä järjestö halusi kokeilla uutta leluaan.
IAF:N KONEET iskivät Libanonin puolelle kahdesti vastauksena Hizbullahin iskuihin. Ensimmäinen isku kohdistui PFLP:n yleisesikunnan tukikohtaan Sultan Yacoubissa viisi kilometriä Syyrian rajalta ja toinen isku Nueiman tukikohtaan kahdeksan kilometriä Beirutista etelään, jossa yhden miehen kerrotaan haavoittuneen. PFLP:n tukikohdassa isku kohdistui ase- ja ammusvarastoon, jossa ainakin yksi PFLP:n mies kuoli ja viisi haavoittui.
ILTAPÄIVÄLLÄ Hizbullahin sala-ampuja haavoitti yhtä IDF:n sotilasta lähellä Manaran kibbutsia Israelin pohjoisrajalla. Sotilaat vastasivat tuleen, minkä johdosta tulitus alkoi koko Libanonin rajan pituudelta. Asukkaat komennettiin pommisuojiin, kun Hizbullah tulitti käsiasein, kranaatein ja Katjusha-raketein sekä asutuskeskuksia että IDF:n tukikohtia. IAF:n helikopterit tekivät iskuja Hizbullahin 20:en eri kohteeseen Libanonin eteläosassa, iskien alueille ja kahteen autoon, joista raketteja ammuttiin. Yksi Hizbullahin jäsen sai tiettävästi surmansa näissä iskuissa. Tämä oli voimakkain IDF:n suorittama vastaisku 2000 jälkeen, jolloin IDF vetäytyi Libanonin eteläosista. Tulitauko saatiin aikaan 17.00 aikaan UNIFIL:n avustuksella.
ISLAMIC JIHADIN nimissä annetussa julkilausumassa se oli vastuussa ensimmäisestä Katjusha-iskusta kostoksi Jihadin johtajan Mahmoud Majzoubin kuolemasta autopommista, mutta Jihad kielsi lausunnon.
OLMERT JA PERETZ ovat uhanneet raskailla vastatoimilla, jos Katjusha tulitus toistuu.
2. 24 PARAKKIKYLÄÄ TUHOTAAN
Olmert on ilmoittanut Juudean ja Samarian sydänmailla asuville juutalaisille, että Ariel Sharonin aikoinaan Bushille lupaamat 24 etummaista etäisille kukkuloille rakennettua parakkikylää (outposts) tuhotaan, joihin sisältyvät Peace Now järjestön korkeimmalle oikeudelle tekemässä vetoomuksessa olevat 6 parakkikylää.
Asukkaat ovat ilmoittaneet olevansa valmiit neuvottelemaan hallituksen kanssa tuhoamisesta, jotta voitaisiin välttää Amonan tuhoamisen yhteydessä syntyneet väkivaltaisuudet, joissa yli 250 siviiliä, poliisia ja sotilasta haavoittui, ja jotka raakuudessaan aiheuttivat syvää paheksuntaa maassa. Myöskin Amonan tapauksessa asukkaat ilmoittivat halunsa neuvotella, mutta Olmert halusi osoittaa ”rautanyrkkinsä” voiman ja hylkäsi tarjouksen. Nyt näyttää samanlainen jääräpäinen itsekkyys toistavan saman näytelmän.
Asianajaja Talia Sassonin tekemän tutkimuksen mukaan tällaisia ”laittomia” parakkikyliä on 105, joista 50 rakennettiin sen jälkeen, kun Sharon aloitti hallituksensa kanssa maaliskuussa 2001.
Oikeusministeri Haim Ramon antoi asukkaitten edustajille mahdollisuuden esittää omat argumenttinsa komitealle, joka Sassonin tutkimusten aikaan pystytettiin valvomaan asiaa.
3. OLMERTIN REALIGNMENT
Olmertin suunnitelma Israelin rajojen määrittelemiseksi, josta hän nyt käyttää nimeä ”realignment”, uudelleen ryhmitys, on edelleen Olmertin toiminnan ykköstilalla huolimatta Bushin ynseästä suhtautumisesta siihen. Olmert haluaa tarttua ”härkää sarvista” eli kokeilla muita teitä, jos kerran yksi tie on tukossa.
Ensin Olmert käy kauppaamassa ideaansa, kuten Bush sitä nimitti, Egyptin presidentti Hosni Mubarakille, joka on useaan otteeseen ilmoittanut ehdottomasti vastustavansa Olmertin aikeita. Aikaisempina vuosina ennen Sharonia Israelin pääministerien ja muitten päätöksentekijöitten tapana oli juosta jatkuvasti Mubarakin kansliassa esittelemässä ideoitaan tai muuten vain kyselemässä kuulumisia. Sharon katkaisi tämän tavan, ja Olmert on toistaiseksi jatkanut hänen aloittamaansa tapaa. Egyptillä ja Israelilla on tietenkin paljon asioita, joista on syytä keskustella korkeimmalla tasolla. Näitä ovat Siinain ja Israelin rajaongelmat, Hamasin hallitus ja sen aiheuttama taloudellinen ja diplomaattinen boikotti, eikä vähiten Abbasin asema neuvottelu-kumppanina. Mubarak haluaisi, että Israel vahvistaa Abbasin asemaa ja neuvottelee hänen kanssaan.
Kesäkuussa Olmert matkustanee Ranskaan ja Englantiin samoissa ideansa kauppa-aikeissa.
Ulkoministeri Tzipi Livni on vahvistamassa suhteita Turkin kanssa kaksipäiväisellä virallisella vierailulla. Suhteisiin tuli pieni särö Turkin suostuessa tapaamaan Hamasin johtoa vastoin Israelin toiveita.
4. KASSAM-RAKETTEJA NEGEVIIN
Palestiinalaiset kovapäät ampuivat eilen kaksi Kassamia Gazasta Negeviin. Yksi osui IDF:n tukikohtaan, mutta ei aiheuttanut tuhoa. Toinen raketti osui Sderotin kaupunkiin sunnuntaina illalla, sekin ilman tuhoja.
IDF vastasi ampumalla sata tykinammusta Gazan alueen pohjoisosaan.
Sotilaat pidättivät kaksi palestiinalaista, jotka sunnuntaiaamuna pyrkivät turva-aidan läpi Israelin puolelle.
Jeninin lähistöllä sotilasosasto haavoitti palestiinalaista operaationsa aikana. Sotilaat havaitsivat miehen epätavallisen käyttäytymisen ja määräsivät hänet pysyttelemään kaukana heistä. Lopulta he ampuivat miestä varoitukseksi ruumiin alaosiin, kun hän ei muuten totellut. Mies vietiin sairaalaan.
Sunnuntaiaamuna rajapoliisin siviiliasuiset Jerusalemin osastot pidättivät etsityn palestiinalaisen lähellä Ramallahia. Hänellä oli vanha Karl Gustav puoliautomaattiase.
5. BEIT SHEMESH MURHAAJA
Poliisi antoi eilen luvan paljastaa yksityiskohtia toukokuun 4. päivänä murhattuna löydetyn 8-vuotiaan juutalaistytön Lipaz Himin kuolemaan johtaneista tapahtumista. Tyttö oli tottunut kuljeskelemaan Beit Shemeshin kauppakeskuksen liepeillä. Siellä laittomasti majailevista viidestä palestiinalaisista rakennustyöläisistä yksi houkutteli tytön keskeneräisen rakennuksen syrjäiseen nurkkaan lupamaalla tälle 2 shekeliä. Siellä hän raiskasi tytön. Seuraavana päivänä hän tarjosi tytölle 10 shekeliä, ja saatuaan tytön samaan paikkaan raiskasi tämän uudelleen ja lopulta kuristi hänet vyötään, kengännauhoja ja narua käyttäen. Hän peitteli tytön ruumiin ja meni työpaikalleen. Toinen työntekijä havaitsi tytön ruumiin, mutta ei ilmoittanut siitä. Vasta kolmas paikalle osunut palestiinalainen sopi toisten kanssa, että löydöstä ilmoitetaan poliisille. Poliisi pidätti kaikki viisi palestiinalaista, joista murhan tehnyt Anwar Ahdush, 35, tunnusti ja havainnollisesti näytti, miten hän raiskaukset ja murhan suoritti. Mies on kotoisin Hebronin läheltä.
Löytöhetkellä murhaaja tunnusteli tytön ruumista joka paikasta eksyttääkseen poliisin, miksi hänen sormenjälkiään oli tytön ruumiin joka paikassa, mutta DNA-testin perusteella hänet todettiin syylliseksi.
Sama palestiinalainen osoittautui syylliseksi tunnetun huumekauppiaan David Ben-Hamon, 50, murhaan vain 200 metriä paikasta, mistä tytön ruumis löydettiin. Mies oli ollut kunnostamassa miehen asuntoa ja hän tunnusti murhanneensa miehen siksi, että tämä möi huumeita juutalaisille ja arabinuorille. Hän murhasi huumekauppiaan hakkaamalla tätä kirveellä päähän. Poliisi aluksi pidätti kaksi juutalaismiestä epäiltyinä murhasta, mutta he olivat vain pahoinpidelleet jo surmattua miestä. Murhaaja oli jopa osallistunut huumekauppiaan hautajaisiin, ja seuraavana päivänä murhasi 8-vuotiaan tytön.
6. UUTISOTSIKOITA
- Juutalaisakateemikkojen boikottia Englannissa halutaan tiivistää. Korkeamman opetuksen opettajien kansallinen järjestö (NATFHE) äänestää boikotista kokouksessaan maanantaina. Sadat akateemikot ovat The Guardian lehden kirjeessään opettajien järjestölle pyytäneet sitä torjumaan boikottiesityksen. Myös Amerikan Association for the Advanced Science (AAAS) tuomitsee boikotin ja kehottaa luopumaan siitä
- Israelissa vierailevat 11 presbyteeripappia USA:ta ovat päättämässä viisipäiväistä tosiasiain hakemis-matkaansa. He aikovat viedä löytämänsä tosiasiat seuraavaan yleiskokoukseen voidakseen saada peruutetuksi kirkon aiemmat boikottipäätökset.
- Pääministeri Ariel Sharon siirrettiin Hadashan sairaalasta eilen Sheba Medical keskukseen Tel Aviviin. Sen lääkärit aikovat saada Sharonin irti hengityslaitteesta ja käyttää oma menetelmäänsä hänen herättämisekseen koomasta, jossa hän on ollut tammikuun 4. päivästä lähtien. He eivät pidä mahdollisuuksia suurina, mutta kertovat, että jotkut heidän potilaistaan ovat heränneet kuukausien kooman jälkeen.
- Maanantaiaamuna sotilaat saivat kiinni kaksi palestiinalaista Burinin kylän lähellä Nablusin tienoilla. Heillä oli mukanaan kassi, jossa oli toimintavalmis pommivyö. Heidän tarkoituksensa oli päästä keskelle Israelia ja toinen heistä olisi sytyttänyt pommivyön itsemurhaiskussa.
Al-Aksa, Jihad ja PFLP olivat epäonnistuneen iskun suunnittelijoita.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019