gavriblockTORSTAI 27.04.06
1. PA POLIISI ESTI TERRORI-ISKUN
Keskiviikkona sattui kaksi terrori-iskua ja yksi yritys, joka epäonnistui.
Ensimmäinen tapahtui 1800 miehen kansainvälisen sotilastarkkailijajoukon (MFO) Al-Ghouran tukikohdan lähellä Siinailla. Ensimmäinen itsemurhaterroristi yritti osua pommillaan rauhantarkkailijoiden autoon ja toinen moottoripyörällä liikkunut sytytti pomminsa egyptiläisten poliisien tullessa paikalle. Iskuissa haavoittui kaksi tarkkailijaa, Uudesta Seelannista ja Norjasta, ja lisäksi kaksi egyptiläistä poliisia. MFO joukot perustettiin vuonna 1981 tarkkailemaan vuoden 1979 Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen toteutumista Siinailla. www.debka.com epäilee, että iskun uhreja oli enemmän, mutta siitä vaietaan.
Toinen itsemurhaisku tapahtui Balbitin kaupungin poliisiasemaa vastaan Ismailian kaupungista etelään Suezin itärannalla. Egyptin viranomaiset eivät anna tietoja tästä iskusta.
Terrori-isku Karnin rajanylitysterminaalia vastaan Gazassa epäonnistui PA:n poliisin havaittua kaksi terminaalia lähestyvää epäilyttävää autoa. Poliisin yrittäessä pysäyttää niitä sieltä avattiin tuli heitä kohti, joka haavoitti viittä poliisia. Kaksi autossa olleista viidestä miehestä haavoittui myös. Etummaisessa autossa oli kymmenen kanisteria, kukin 50 kg, jotka olivat täynnä räjähteitä tai palavaa nestettä. Toisessa autossa oli viisi aseistettua miestä, joiden tarkoituksena oli murtaa aukko terminaalin betonimuuriin, minkä jälkeen pyssymiehet olisivat hyökänneet terminaaliin, jossa työskentelee 200 israelilaista ja palestiinalaista virkailijaa. PA:n poliisit veivät pommilastin kauemmas rajalta ja räjäyttivät ne. Terrori-iskun tekijäksi epäillään Kansanvastarintakomiteaa (PRC), jonka johtaja Jamal Abu Samhadanah sai PA:n sisäministeri Said Siamilta nimityksen PA:n sisäministeriön pääsihteerin virkaan.
2. PUOLUSTUSMINISTERI PERETZ
Labour-puolueen puheenjohtajan Amir Peretzin nostaminen ehdokkaaksi puolustusministerin virkaan on herättänyt pahoja aavistuksia monella taholla. Peretzin ansiot tunnustetaan taitavana puoluetaktikkona ja poliittisena manipuloijana, mutta Israelin puolustusministerin tehtävät liikkuvat aivan toisella tasolla. Kysymys on koko juutalaisen kansan kohtalosta näinä kriittisinä aikoina, jolloin Iran avoimesti uhkaa Israelin oikeutta olla olemassa, Hamas rakentaa omaa kiihkoislamilaista hallintoaan keskelle Israelia ja Egypti on rakentanut valtavan amerikkalaisasein varustetun armeijan, joka harjoittelee pelkästään hyökkäystä Israelia vastaan.
VT. pääministeri Olmert sai tiettävästi petollisesti Peretziä ja Shasin johtajaa Eli Yishaita vastakkain pelaten molemmat luopumaan vaatimuksistaan apulaisministerien nimittämisestä, minkä johdosta apulais-puolustus-ministeriksi kaavailtu entinen kenraali Ephraim Sneh menettänee nimityksensä. Sneh esitteli keskiviikkona omia näkemyksiään puolustusministerin kiireisimmistä tehtävistä, ja maallikon silmissä oudosti hänen mukaansa ensimmäisenä on ”laittomasti” rakennettujen parakkiasutusten tuhoaminen Juudeassa ja Samariassa, ja yhtä tärkeänä Olmertin ”convergence-suunnitelman” toteuttaminen, jonka perusteella arviolta 85 000 juutalaista karkotetaan asunnoistaan ja yrityksistään, joista he saavat elantonsa. Snehin mukaan ne ovat myös Labourin ohjelman tärkeysjärjestyksen mukaisia, mutta Snehin tarkoituksena voi olla esitellä omaa merkitystään Peretzin rinnalla puolustusministeriössä asettumalla tinkimättömäksi Olmertin suunnitelman kannattajaksi ja kaiken laittoman rakentamisen lopettajaksi Länsirannalla. Sneh esittää mieluummin yhden salkuttoman ministerin viran poistamista, koska sen kustannukset ovat suuremmat.
3. TURVA-AIDAN AUKOT
Israelin hallitusmiehet näyttävät vähitellen heräävän todellisuuteen, että sadat palestiinalaiset ovat päivittäin käyttäneet hyväkseen aidassa olevia ammottavia aukkoja tulviakseen sadoittain Jerusalemiin ilman laillista lupaa, ja heidän mukanaan ovat tulleet terroristit kuten viimeinen Tel Avivin voileipäkuppilassa itsensä ja yhdeksän muuta murhannut palestiinalainen. Vt. pääministeri Olmert antoi eilen käskyn täyttää olevat aukot välittömästi vaikka tilapäisin estein ja lisätä poliisipartioita niitten valvomiseksi. Hän lupasi myös 43 miljoonan NIS määrärahan poliisille lisähenkilökunnan palkkaamiseksi. Olmertin päätöstä kiitetään, mutta hän ei antanut mitään aikataulua, minkä puitteissa työt olisi tehtävä. Turva-aidan valmistuminen on siirtynyt kuukaudesta ja vuodesta toiseen kymmenien aidan paikkaa vastaan tehtyjen valitusten johdosta.
Hallituksen esittämän arvion mukaan 50 % 740 km pitkästä aidasta on valmiina, vaikka sitä on luvattu useaan kertaan. Näyttää myös, että puolustusministeriö on antanut harhauttavia tietoja valmiista aidasta. Aidan suunnittelusta vastaava eversti Danny Tirza antoi helmikuussa arvion, että turva-aita valmistuu Jerusalemin osalta tänä kesänä ja loput vuoden 2007 loppuun mennessä.
4. HAUTOJA KNESSET-KUKKULALLA
Ikään kuin päivänpolttavissa asioissa ei olisi tarpeeksi huolta, Israelin muinainen historia tuo jatkuvasti esiin omat ongelmansa. Ykköstien alta löydetyt vuosisatoja vanhat hautaluolat olivat yksi päävaiva, Jerusalemin Toleranssimuseon rakennustyömaan alta löydetyt muinaiset muslimihaudat aiheuttivat töitten pysähdyksen islamilaisten johtajien vaatimuksesta, ja nyt Knessetin laajennustöitten alta löydettiin toisen Temppelin aikaisia juutalaishautoja. 200 miljoonan NIS laajennusta voidaan tietenkin siirtää siten, etteivät haudat jää sen alle, mutta se ei poista toista ongelmaa: Knessetissä istuu useita koheneita, pappeja, jotka eivät saa olla missään tekemisissä kuolleitten kanssa. Shasin kansanedustaja Yitzhak Cohen huomioi, että Knessetin uuden osan ikkunoista osa on avattujen hautojen puolella, ja niitten kautta tuuli voi tuoda ikkunoista saastetta sisälle. Siispä sen puoleiset ikkunat sinetöidään. Jos ikkunat avataan hautojen puolelta, koko Knesset tulee saastutetuksi, Cohen selittää, eivätkä pappissukuiset edustajat voisi työskennellä siellä.
Arkeologit eivät ole varmoja, kenen hautoja ne ovat, mutta toistaiseksi ne peitetään lähempiä tutkimuksia odottamaan. Juutalainen laki kieltää hautojen häpäisemisen, mikä esti aiemmat tutkimukset.
5. IKIVANHA KYLÄ LÖYDETTY
Arleologit ovat kaivamassa esiin ikivanhan maatalouskylän raunioita Menuha moshavin pelloilla lähellä Nahal Guvrinia. Kylän iäksi arvioidaan 6 500 vuotta. Juutalaisten patriarkka Abraham vaelsi Kaldean Urista Kanaanin maahan joskus 2000 paikkeilla eKr., joten paikalla asuttiin ainakin 2 500 vuotta ennen häntä.
Kylä tuli esiin kaivettaessa kansallisen kaasujohdon paikkaa. Paikalta on löydetty poltetusta savesta tehtyjä ruukkuja, lithium-kivestä tehtyjä työkaluja, savesta tehtyjä sarvellisten eläinten pienoisveistoksia ja sian, vuohen, lampaan ja suurempien eläinten luita. Kylä sai käyttövetensä läheisestä Guvrinin purosta.
Pirhiya Nahshonin mukaan, joka johtaa kaivaustöitä, alue on hyvin hedelmällistä ja siellä on useita lähteitä.
Asukkaat ovat harjoittaneet maanviljelystä päätellen paikalta löydetyistä sirpinkahvoista ja jauhin- ja survomistyökaluista. He ovat pitäneet kotieläimiä, joista he saivat maitoa, lihaa ja villaa löydettyjen kehruu-työkalujen perusteella. Kylän maa-ala on n. 1.5 dunamia. Basaltti- ja lithium-työkaluista päätellen kyläläiset harjoittivat vaihtokauppaa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019