gavriblockTORSTAI 20.04.06
1. ISRAEL PERUUTTI ASUMISOIKEUKSIA
Israelin hallitus peruutti tiistaina asumisoikeuden Jerusalemissa kolmelta Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) Hamas-jäseneltä ja yhdeltä PA:n hallituksen jäseneltä. Hallitus harkitsee peruutuksen laajentamista myös muihin Hamasin jäseniin.
Peruutusta siivitti kolmen Israelin Knessetin arabijäsenen tapaaminen Hamasin kansanedustajien kanssa.
Hamas on uhannut valittaa hallituksen päätöksestä Israelin korkeimpaan oikeuteen, mikä osoittaa Hamasin aseman nurinkurisuuden, koska se ei tunnusta Israelin valtiota.
PUOLUSTUSVIRANOMAISET halusivat hallituksen tulkitsevan Hamasin johtaman PA:n ”vihollisyhteisöksi”, mutta ulkoministeriö pitää parempana tulkintaa ”vihamielinen yhteisö”, koska jollain tasolla yhteyksiä on kuitenkin pidettävä Palestiinan Auktoriteetin kanssa, eivätkä kaikki palestiinalaiset ole Israelin vihollisia, kuuluu ulkoministerin selitys. Lisäksi rajumpi tulkinta tulisi koskemaan Israelin ja PA:n välistä rajaa, jota tultaisiin pitämään valtioitten välisenä rajana tulli- ym. muodollisuuksineen, mikä ei vielä ole ajankohtainen.
ASUMISOIKEUDEN PERUUTTAMINEN lopettaa oikeuden kansallisvakuutuksen korvauksiin ja estää vapaan pääsyn Jerusalemiin. Tällä Israelin hallitus haluaa antaa viestin PA;n hallitukselle, joka antoi tukensa Tel Avivissa tehdylle itsemurhaiskulle, jossa yhdeksän ihmistä sai surmansa terroristin lisäksi.
Olmert piti lausunnossaan Hamasia vastuullisena itsemurhaiskuun, vaikka se ei suoraan ollut siihen osallistunut. Ulkomailla kiiteltiin Olmertin päätöstä olla vastaamatta terroritekoon täydellä voimalla.
2. JORDANIA SYYTTÄÄ HAMASIA
Jordania peruutti keskiviikkona PA:n ulkoministeri Mahmoud Zaharin vierailun Jordaniassa, koska Hamasia lähellä oleva ryhmä oli salakuljettanut ja varastoinut aseita, kranaatinheittimiä ja pommeja Jordanian alueelle. Hamasin edustaja kielsi Jordanian hallituksen syytökset perättöminä väittäen, ettei Hamas toimi millään tavoin mitään arabi- ja muslimimaata vastaan. Jordanian hallituksen päätöksessä todetaan, että tämä todistaa Hamasin kaksinaamaisen tavan suhteessa Jordaniaan.
HAMASIN HALLITUKSEN jäsenet näyttelivät yllättänyttä ja suuttumusta todetessaan, että Jordania on ainoa arabimaa, joka on taipunut Israelin ja USA:n painostuksen alla, joiden tarkoituksena on eristää Hamasin johtama hallitus ja mitätöidä Palestiinan kansan vaalien demokraattiset tulokset. He osoittavat syytöksiä myös Abbasille, jonka he uskovat äskeisen Jordanian vierailunsa yhteydessä kehottaneen Jordaniaa peruuttamaan PA:n ulkoministerin vierailu.
JORDANIA SULKI 1999 viisi Hamasin johtajien nimiin rekisteröityä kaupallista toimistoa Ammanissa, pidätti useita Hamasin jäseniä ja antoi pidätysmääräykset Hamas-johtajille Khaled Marshaal, Musa Abu Marzook, Sami Khater, Izzat Rishek ja Ibrahim Ghosheh, minkä jälkeen välit ovat olleet jännittyneet.
3. JERUSALEMIN TURVA-AITA
Jerusalemia itäpuolelta ympäröivässä turva-aidassa on ollut suuria aukkoja, mikä on sallinut Israelin henkilötodistuksella tai luvalla varustettujen, Jerusalemin itäpuolella asuvien, palestiinalaisten valita lyhyempi reitti matkallaan Israelin puolelle. Armeija asetti tiesulkuja näille sivuteille, koska myös terroristien tiedettiin pyrkivän käyttämään niitä. IDF sulki sittemmin nämä kokonaan, koska Atarotin rajaterminaalin valmistuttua liikenne ohjataan sen kautta. Se pakottaa monet palestiinalaiset pitkään kiertomatkaan, mistä he valittivat korkeimpaan oikeuteen vuodesta 2004 ja 2005 alkaen. Varsinkin Bir Naballahin ja A-Ramin asukkaat valittivat, että turva-aita sulkee heidät elintärkeistä palveluista Jerusalemissa ja estää pääsyn muualle Länsirannalla. Korkein oikeus on hidastellut päätöksissään, vaikka samaan aikaan turva-aitaa on rakennettu kaiken aikaa ja suurin osa siitä on valmiina. Palestiinalaisten valitukset on pyritty huomioimaan, missä se on ollut mahdollista ja kokonaisuuden kannalta järkevää.
4. IDF SULKI SAMARIAN JUUDEASTA
Maanantaina Tel Aviviin tehdyn pommi-iskun seurauksena Israelin turvallisuuskabinetti päätti tiistaina useista toimista, joilla turvallisuutta pyritään parantamaan. Tiesulkuja asetettiin tai tehostettiin Nablusin, Jeninin ja Tulkarmin ympärillä ja liikenne Samariasta Juudean alueelle katkaistiin. Turva-aidan rakentamista kiirehdittiin, mikä on pysähtynyt tai vaikeutunut useitten korkeimpaan oikeuteen tehtyjen valitusten johdosta.
Tel Avivin itsemurhaterroristin uskotaan päässeen Israelin puolelle Jerusalemin turva-aidassa olevien aukkojen kautta.
TURVALLISUUSVIRANOMAISILLA oli eilen yli 70 yleistä ja 17 yksityiskohtaista terrorivaroitusta, useimmat niistä Nablusista, Jeninistä ja Tulkarmista. Tiistaina IDF pidätti näiltä alueilta yli 40 epäiltyä Islamic Jihadin ja PFLP:n jäsentä, niiden joukossa terroristin isä ja lähisukulaisia, kuulusteluja varten.
Keskiviikkona sadat palestiinalaiset mellakoivat Nablusin keskustassa, joitten hajottamiseksi IDF käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja. Kaksi palestiinalaista haavoittui. Myös epäiltyjen naissukulaisia kuulusteltiin.
Nablusin länsipuolella 19-vuotias palestiinalainen pyrki tiesulun läpi viiden putkipommin kanssa.
IDF:N TYKISTÖ ampui eilen 420 ammusta Gazan alueen pohjoisosaan, josta ammuttiin kaksi Kassamia Israelin puolelle. Viime yön aikana palestiinalaiset ampuivat viisi Kassamia lisää. Yksi putosi mereen, yksi kibbutsi Nativ Ha´asaran, yksi kibbutsi Karmiyan ja yksi kibbutsi Zikimin lähelle Ashkelonista etelään, yksi aukealla pellolle.
Juutalaiset asukkaat valittavat, että tykistötuli on heidän korvissaan pahempi kuin yksittäisten Kassamien räjähdykset, joihin he ovat jo tottuneet.
5. EGYPTI JA ETELÄ AFRIKKA SYYTTÄVÄT ISRAELIA
Hamasin hyväksyvä lausunto maanantaina Tel Aviviin tehdystä itsemurhaiskusta on saanut tuomitsevia lausuntoja maailman valtioilta, mutta Egypti ja Etelä Afrikka ovat poikkeuksia.
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Aboul Gheit laajensi (deplored) Israelin suorittamaa Gazan pohjoisosan tulittamista tykistöllä ja massiivista operaatiota Nablusiin Länsirannalla. ”Jatkuvat sotilasoperaatiot ja palestiinalaisten siviilien painostukset kiihdyttävät vihan tunteita ja saavat rauhanponnistelut pois raiteiltaan.”
Hän kuitenkin tuomitsi maanantaisen itsemurhaiskun Tel Avivissa.
Tämä Egyptin tiedotuspalvelun julkistama raportti kertoi, että Egyptin YK:n suurlähettiläs Maguid Abdul.Fattah syytti viimeisistä levottomuuksista Israelin suorittamia toimia, mukaan lukien taloudellinen saarto, palestiinalaisten kaupunkien ja kylien eristäminen sekä palestiinalaisten liikkumisen ja tavaroitten pääsyn estyminen Länsirannan turva-aidan vuoksi.
ETELÄ AFRIKAN LAUSUNNOSSA tuomitaan terrori-isku mitä jyrkimmin, mutta samalla vihjataan, että ”Israel itse syyllistyy terrorismiin, josta on osoituksena Gazan pommittaminen edellisellä viikolla, jossa sai surmansa yli 15 palestiinalaista, mukana vauva ja lukuisia lapsia, mikä on rauhan esteenä.” Lausunnossa
”tuomitaan kaikenlainen terrorismi, olkoon sen kohteena palestiinalainen tai israelilainen, koska terrorismi ei voi saada aikaan kaivattua rauhaa ja turvallisuutta, jota sekä israelilaiset että palestiinalaiset etsivät.”
TURKIN ULKOMINISTERI Abdullah Gul pahoitteli, ettei PA:n hallitus voinut tuomita terrori-iskua, koska se olisi poistanut useita ongelmia.
Sekä USA:n ja Ranskan presidentit että Englannin pääministeri kuten myös paavi Benedict XVI tuomitsivat terrori-iskun selvin sanoin.
ISRAELIN ARABI-KANSANEDUSTAJA Taleb A-Sanaa kertoi keskiviikkona, että Hamas voi hyväksyä ns. Saudi-rauhansuunnitelman, joka vaatii Israelia vetäytymään kaikilta vuonna 1967 vapauttamiltaan alueilta ja Itä Jerusalemista, ratkaisemaan pakolaisongelman sekä muodostamaan Palestiinan valtion.
Kaikki 22 arabiliiton maata hyväksyivät esityksen, myös Syyria ja Irak. Israel hylkäsi sen suoralta kädeltä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021