gavriblockTIISTAI 25.04.06
1. KOLME POMMIA DAHABISSA
Eilen illalla seitsemän jälkeen terroristit räjäyttivät kolme pommia Dahabin kaupungissa Siinailla. Kaupunki on suosittu lomanviettopaikka, joka tarjoaa hyvät mahdollisuudet sukeltamiseen. Israelin arabit suosivat paikkaa aiemmin, mutta Sharm e-Sheikin ja Taban pommitukset 2004 ja 2005 pelottelivat heidät pois. Ulkomaalaiset lomailevat kaupungissa egyptiläisten ohella.
Pommi-iskuissa, joista pari lienee ollut itsemurhapommituksia, yksi kaukosäätimellä sytytetty, kuoli tämän hetken tietojen mukaan 23 ihmistä, joukossa 4 ulkomaalaista, ja satakunta haavoittui. Kaupungissa lomaili kolme israelilaista, jotka eivät vahingoittuneet, ja jotka evakuoitiin takaisin Israeliin.
Useista varoituksista huolimatta israelilaisia lomailijoita on Siinailla 1700 ja muualla Egyptissä 4000. Heitä on kehotettu palaamaan kotiin välittömästi. Israelin ja Egyptin välinen raja suljettiin molemmilta puolin, israelilaisia ei päästetty Egyptiin eikä sieltä Israeliin, mutta se avattiin myöhemmin.
Mikään ryhmä ei ole ottanut vastuuta iskuista, mutta niiden uskotaan olevan kansainvälisen jihadin ja al-Qaidan terroristien suorittamia.
2. IRAN ANTOI PALESTIINAN TERRORISTEILLE 10 M
Puolustusministeri Shaul Mofaz puhui Tel Avivin yliopistossa Iran-tutkimusten Keskuksen avaamis- tilaisuudessa eilen maanantaina. Hän kertoi puheessaan, että Iran antoi palestiinalaisille terrorijärjestöille rahaa alkuvuodesta lähes 10 miljoonaa USD. Suurin vastaanottaja oli Islamic Jihad. Rahat siirrettiin terrori-järjestöille lukuisia eri teitä, Western Union rahanvälityksen ja kuriirien kautta tai raha tilitettiin yksityishenkilöitten pankkitileille, joista se siirrettiin terroristijärjestöille.
Jotkut opiskelijat buuasivat Mofazille syyttäen häntä palestiinalaisten lasten murhaamisesta. Mofaz kehotti näitä ”vertavuotavia sydämiä” vierailemaan terroristien haavoittamien uhrien luona. Hän vakuutti, että IDF tekee kaikkensa välttääkseen viattomien sivullisten surmaamista.
3. IRANIN PRESIDENTTI TOISTI ISRAELIN TUHOAMISEN
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad piti eilen harvinaisen lehdistötilaisuuden, johon päästettiin länsimaisen median toimittajia. Hän ihmetteli puheessaan, miksi vielä 60 vuotta toisen maailmansodan jälkeen nykyisen Saksan ja Palestiinan sukupolven tulee kärsiä tunnonvaivoja siitä, mitä silloin tapahtui.
Ahmadinejad toisti vaatimuksensa, että ”Israelin kokoon kyhätty (fake) hallitus” tulisi poistaa.
Hän myös vihjaili, että Iran voisi irtautua ydinaseitten levittämissopimuksesta ja kyseli, mitä hyötyä Iranille on ollut YK:n alaisen IAEA:n 30-vuotisesta jäsenyydestä. Hän perusteli asiaa sillä, että järjestö toimii vastoin Iranin etuja eikä halua tunnustaa niitä. Hän ei uskonut YK:n turvallisuusneuvoston asettavan Iranille pakotteita, koska ulkovallat kärsivät siitä enemmän kuin Iran, mutta hän ei suosittele öljyaseen käyttöä.
4. ABBAS HARKITSEE HALLITUKSEN EROTTAMISTA
Abbasin kanslia on kieltänyt huhut, joitten mukaan Abbas suunnittelisi Hamasin johtaman PA:n hallituksen erottamista ja uusien vaalien pitämistä. Turkin CNN:n haastattelussa Abbas kuitenkin vihjaili, että lain mukaan hänellä on valta ja oikeus erottaa hallitus. Hän kehotti Hamasia alistumaan todellisuuteen ja aloittamaan neuvottelut Israelin kanssa. Vaihtoehtona on palestiinalaisten nälkäkuolema, koska he eivät tule toimeen ilman ulkomaista apua, hän vakuutti. Se kuitenkin edellyttää, että Hamas tunnustaa Israelin, hyväksyy aiemmat sopimukset ja luopuu väkivallasta.
Hamasin hallituksen edustaja Ghazi Hamad moitti Abbasia, että tämä esittää uhkauksia vain kolme viikkoa hallituksen valtaantulon jälkeen sen sijaan, että tukisi sen toimintaa. Hän totesi, että Abbasilla on paljon katkeraa kokemusta neuvotteluista Israelin kanssa, jotka eivät suostuneet hänen ehtoihinsa.
Pääministeri Mahmoud Haniyeh vaati palestiinalaisia rauhoittumaan ja lopettamaan aseelliset yhteenotot.
Fatahin Gazan edustajat ovat raivoissaan Hamasin perustamista uusista turvallisuusjoukoista, joita he pitävät roistoina, jotka sunnuntaina pidättivät useita Fatahin jäseniä terveysministeriössä. Fatahin pyssymiehet menivät sinne vaatimaan, että ministeriö maksaa sen haavoittuneitten jäsenten sairaalahoidon ulkomailla. Fatahin kenraali Rashid Abu Shabak keskusteli sisäministeri Said Siamin kanssa keskinäisen jännityksen vähentämisestä ja uuden turvallisuusjoukon hajottamisesta.
Haniyehin kolme sisarta asuu Israelissa lähellä Ber Shebaa Israelin kansalaisina.
ITSEMURHAPOMMITTAJA SAATIIN KIINNI
IDF:n sotilaat pidättivät maanantaina Jerusalemin pohjoispuolella lähellä Geva Binyamin (Adam) juutalaiskylää palestiinalaisen, joka ilmeisesti oli matkalla suorittamaan itsemurhaiskua Israelissa. Hänellä ei ollut pommivyötä, jonka hän olisi saanut myöhemmin. Sotilaat toimivat saamansa vihjeen perusteella ja asettivat tiesulkuja tielle 443 Modi´iin ja Binyaminin alueelle aiheuttaen mahtavia liikenneruuhkia.
Poliisi on korkeimmassa hälytystilassa eilen illalla alkaneen holokaustin uhrien ja kaatuneitten muistopäivän vieton johdosta. Turvallisuusjoukoilla on 76 yleistä ja 20 yksityiskohtaista terrorivaroitusta.
Viime yön aikana sotilaat ja turvallisuusjoukot pidättivät 18 epäiltyä palestiinalaista Juudean ja Samarian alueilla.
Eilen sotilaat havaitsivat palestiinalaisen Gazan alueen turva-aidan vieressä. Mies avasi tulen sotilaita kohti, ja lopulta panssarin tykinammus surmasi hänet. Sunnuntaina rajapoliisit surmasivat kaksi etsittyä Fatah Tanzimin aseistettua miestä Betlehemissä.
Maanantaina IDF tulitti oletettuja Kassam-rakettien laukaisupaikkoja Gazassa.
5. ULKOMINISTERI VAROITTAA HAMASIN TEESKENTELYSTÄ
Egypti, Saudi Arabia ja Arabiliitto ovat viime päivinä painostaneet Hamasin hallitusta tunnustamaan arabiliiton Beirutissa maaliskuussa 2002 hyväksymän rauhansuunnitelman, joka perustuu Saudi Arabian esittämiin suunnitelmiin. Sen mukaan arabimaat voisivat normalisoida suhteensa Israelin kanssa, jos se suostuu perustamaan Palestiinan valtion, vetäytyy vuoden 1949 aselepolinjoille ja suostuu palestiinalais-pakolaisten paluuoikeuteen alkuperäisille asuinsijoilleen tai korvauksiin niille, jotka eivät sitä halua.
Israel hylkäsi rauhansuunnitelman, johon YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma no 1397 perustuu ja josta on maininta ”tiekartassa”.
Ulkoministeri Tzipi Livni on soitellut kollegoilleen pitkin maailmaa varoittaen heitä, ettei Israel hyväksy Hamasin näennäistä Israelin tunnustamista ja muitten sille asetettujen vaatimusten toteuttamista hyväksymällä Beirutin suunnitelman.
EU:N ULKOMAAN ASIOITTEN JOHTAJA Javier Solana selosti Al Hayat lehden maanantain numerossa, miksi EU vaatii Hamasin hallitukselta asettamansa kolmen vaatimuksen täyttämistä. Samassa artikkelissa hän myös vastustaa Olmertin suunnitelmia Israelin rajojen yksipuolisesta määrittämisestä. Olmert on sanonut, että hän tulee toteuttamaan Israelin vetäytymisen suurimmalta osalta Juudeaa ja Samariaa 18 kuukauden sisällä, mutta hän neuvottelee siitä ensin USA:n ja kansainvälisen yhteisön kanssa.
Solana vakuuttaa EU:n olleen ja olevan aina palestiinalaisten oikeuksien puolustaja, mutta viime aikainen kehitys Palestiinan Auktoriteetin sisällä ovat pakottaneet sen asettamaan ehtoja, joitten puitteissa se voi käyttää eurooppalaisten verorahoja palestiinalaisten auttamiseksi.
USA:N APULAISULKOMINISTERI Lähi Idän asioissa David Welch toteaa, että USA on valmis antamaan suoraa apua, mutta pelkästään Abbasin kautta, koska Hamasin taholta ei ole nähtävissä pienintäkään liikettä sen omaksuman jäykän asenteen modifioimiseksi.
JORDANIAN KUNINGAS ABDULLAH II esitti vaatimuksen, että Israelin tulee luopua oletetuista ydinaseista.
TÄNÄÄN KELLO 10.00 kaikki liikenne Israelissa pysähtyi kahden minuutin ajaksi holokaustin ja kaatuneitten surujuhlan kunnioittamiseksi.
JOSHUAN JA KALEVIN HAUTAMUISTOMERKIT avattiin yleisölle. Ne sijaitsevat arabikylässä Timnat Harev lähellä Sikemiä, jota arabit kutsuvat nimellä Nablus. Nablus on väännös roomalaisten Sikemille antamasta nimestä Neapolis.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019