gavriblockSUNNUNTAI 30.04.06
1. AL-QAIDA UHKAA PA:N JOHTOA
Vähän tunnettu al-Qaidan osasto al-Tawid ja Jihad (yhdistyminen ja pyhä sota), jonka arvellaan kuuluvan jordanialaisen Musab Abu Zargawin al-Qaida Irak haaraan, on ensimmäisen kerran esittänyt suoran uhkauksen PA:n johtoa vastaan. Gazassa levitetyissä lentolehtisissä mainitaan nimeltä Mahmoud Abbas, Mohammed Dahlan, Yasser Abed Rabbo, Samir Mashharawi, Nabil Amr ja Abu Ali Shaheen.
Lehtisessä todetaan, että ryhmä on aloittanut toimintansa Gazassa ja aikoo elvyttää siellä ”sunnah´in” (eräs islamin oikeuskäsitteistä), noitten ”ihmisten lahtaamisen erimielisyyksien välttämiseksi”. Zargawin seuraajien uskotaan suorittaneen useimmat ulkomaalaisten surmaamiset Irakissa viiltämällä heidän kurkkunsa auki.
Hamasin edustaja kieltää, että sillä olisi mitään yhteyksiä al-Qaidaan ja tuomitsee lentolehtiset. Hamasia lähellä olevissa web-sivuissa on hyökätty rajusti Dahlania vastaan, jota syytetään yhteistyöstä USA:n kanssa ja siitä, että hän toimiessaan estävän turvallisuusjoukon päällikkönä 1995-2003 hyökkäsi Hamasin ja Jihadin jäseniä vastaan. Dahlan harkitsee syytteen nostamista noita web-sivuja vastaan.
Lehtisessä mainitut henkilöt ottavat uhkaukset vakavasti ja ovat alkaneet vahvistaa puolustustaan.
Abbasin talo Ramallahissa ja Gazassa on eristetty kokonaan ja niitä vartioivat Force-17 miehet. Abbas on pyytänyt länsivaltoja rahoittamaan hänen henkivartioittensa lisäämisen. Abbasin Gazan talon läheltä löydettiin tunneli, jonka tarkoitusta ei ole pystytty toteamaan; oliko sen kautta tarkoitus vahingoittaa Abbasia vai Dahlania, jonka toimisto on kadun toisella puolella.
2. SEITSEMÄN IHMISTÄ HAAVOITTUI GAZASSA
Vastauksena jatkuvaan Kassam-rakettien tuleen IDF tunnustaa ampuneensa perjantaista lähtien 300 tykinammusta Gazan alueelle. Palestiinalaislähteiden mukaan yksi ammuksista osui taloon Beit Hanoussa Gazan alueen pohjoisosassa haavoittaen seitsemää palestiinalaista, mukana perheen äiti ja hänen poikansa. Toinen ammus osui katuun talon lähellä. IDF tutkii tapausta mutta jatkaa tykistötultaan.
Turvallisuusjoukot selittävät, että Fatah on lisännyt aktiivisuuttaan terrorismissa ja että 50 % iskuista on Fatahin tekemiä. Mofaz päätti tiivistää Juudean ja Samarian saartoa keskiviikkoisen itsenäisyyspäivän vieton ajaksi. Etsittyjen terroristien pidätyksiä näillä alueilla jatketaan keskeytyksettä.
IDF ei suunnittele maaoperaatiota Gazan alueelle, mutta ilmoittaa sen olevan mahdollinen, jos palestiinalaiset jatkavat raketti-iskujaan Israeliin. Viime kuussa terroristit ampuivat ensimmäisen Katjusha-raketin Ashkelonia kohti, mikä herätti arvailuja rajusta vastaiskusta.
Ramallahin lähellä palestiinalaislähteiden mukaan juutalaisasukkaat häiritsivät palestiinalaisia maanviljelijöitä ja ampuivat heidän hevosensa. Hebronin luona juutalaisasukkaat estivät arabinuoria pääsemästä kotiinsa koulun päättymisen jälkeen, ja nujakoivat avuksi tulleitten poliisien kanssa.
3. MUBARAK AQABASSA
Egyptin ”farao” presidentti Hosni Mubarak ei usein vieraile ulkomailla, mutta ilmeisesti viimeaikaiset Siinain pommitukset ja rauhattomuudet Egyptin sydänmaalla saivat hänet etsimään yhteistä rintamaa Jordanian kuninkaan Abdullah II:n kanssa. Molemmat maat ovat korkealla al-Qaidan Irakin pommituslistalla, ja ovat saaneet siitä esimakua. Maitten johtajat tapasivat toisensa Aqabassa lauantaina. Suljetun kokouksen jälkeen annetussa julkilausumassa he sanoivat yhdistävänsä voimansa terrorismin vastaisessa taistelussa ja esittivät toiveensa, että Israelin uusi hallitus palaisi neuvottelupöytään PA:n kanssa. Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboud Gheit vaati Israelia luopumaan yksipuolisista ratkaisuista, palaamaan neuvottelupöytään ja toteuttamaan ”tiekartan rauhaan” asettamat vaatimukset. Jordanian ulkoministeri Abdul-Illah al-Khatib lisäsi, että arabit haluavat Mahmoud Abbasin eikä Hamasin johtaman hallituksen käyvän neuvotteluja Israelin kanssa, koska Abbasilla on valtuudet siihen. Johtajat aikovat käydä kahdenkeskisiä neuvotteluja Olmertin kanssa rauhanneuvottelujen edistämiseksi.
Egyptin ulkoministeri Gheit vaati kansainvälisen konferenssin kutsumista koolle keskustelemaan terrorismin vastaisista operaatioista. Egypti lähetti kirjeet USA:n ja EU:n hallituksille vaatien konferenssin kutsumista koolle.
4. IRANIN PSYKOPAATTI
Iran on presidenttinsä Mahmoud Ahmadinejadin suulla ilmoittanut, ettei YK:n uhkauksilla ja sen ehkä julistamilla boikottitoimilla ole mitään vaikutusta sen ydinohjelman ja uraanin rikastamisen kulkuun, sitä tullaan jatkamaan suunnitelman mukaan. Hän myös edelleen kieltää holokaustin ja vaatii maita, joista juutalaiset muuttivat Israeliin, myöntämään heille paluuviisumit ja asuttamaan heidän uudelleen maihinsa.
Myös Israelin valtion tuhoaminen on edelleen vahvasti mukana hänen ohjelmassaan.
Israelin vt. pääministeri Ehud Olmert julkaisi mielipiteensä Iranin johtajasta suositussa saksalaisessa Bild- tabloidissa. Olmertin mukaan Ahmadinejad on psykopaatti, joka puhuu kuin Hitler ennen kuin hän otti Saksan hallitusohjat käsiinsä 1933. ”Olemme tekemisissä pahinta laatua olevan psykopaatin kanssa. Jumala armahtakoon, ettei tämä mies koskaan saisi käsiään ydinaseisiin”, Olmert kertoi artikkelissa.
5. IRAN GLOBAALIN KRIISIN KESKUS
USA:n ja Euroopan Nato maat keskustelivat lauantaina Trans-Atlantic turvallisuuskonferenssissa järjestön merkityksen kasvattamisesta maailmanlaajuisen turvallisuuden lisäämiseksi.
Entinen USA:n YK- ja Balkanin-lähettiläs Richard Holbrooke totesi puheessaan, että Iran on todellisen globaalisen kriisin keskuksessa. ”Venäjä ja Kiina voivat vastustaa YK:n sanktioita Irania vastaan, mutta ydinasein varustettu Iran on aivan yhtä suuri ellei suurempikin vaara niille kuin Israelille, Länsivalloille ja Amerikalle”, hän kertoi 275 poliitikolle, johtaville liikemiehille ja turvallisuusalan asiantuntijoille.
EU:n ulkoasiain johtaja Javier Solana totesi, että Iran aiheuttaa epävarmuutta, mutta etteivät USA ja Euroopan maat harkitse sotilaallisia toimia Irania vastaan. Presidentti Bush ei kuitenkaan ole sulkenut kokonaan pois voimatoimien mahdollisuutta.
Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer totesi puheessaan, etteivät länsimaat voi saavuttaa lopullista voittoa Afganistanissa, mutta niiden tulee pitää joukkojaan siellä ainakin vuosikymmenen ajan varmistaakseen, etteivät Taliban ja al-Qaida saa maata uudelleen hallintaansa.
John McCain, Republikaani Arizonasta, vaati Darfurin kriisin nopeaa ratkaisua Sudanin länsiosassa.
6. PFLP UHKAA ISRAELIA JA YHDYSVALTOJA
Popular Front for the Liberation of Palestine. General Command, johtaja Ahmed Jibril varoitti USA:ta ja Israelia perjantaina, että jos ne hyökkäävät Irania vastaan, hänen pyssymiehensä tulevat taistelemaan niitä vastaan. ”Emme tule sallimaan hyökkäystä Syyria tai islamilaista Iranin tasavaltaa vastaan”, Jibril vakuutti tuhannen palestiinalaisen joukolle Syyrian pääkaupungin pakolaisleirissä, ”eikä vain heidän rinnallaan, vaan etujoukoissa.” Kokous oli järjestetty 1965 perustetun järjestön vuosijuhlan kunniaksi. Jibrilin mukaan USA:n ja länsivaltojen painostus Irania ja Syyriaa vastaan johtuu niiden kielteisestä asenteesta palestiinalaisiin.
PFLP on vuosikymmenien ajan toiminut aktiivisesti Israelia vastaan. 1960- ja 1980-luvuilla PFLP-GC kaappasi israelilaisen matkustajakoneen, tulitti konetulisasein toista Zyrichin kentällä ja tuhosi Tel Aviviin matkalla olevan Swissair-koneen surmaten kaikki 47 koneessa ollutta. Vuonna 1987 PFLP.n pyssymies tuli liitovarjolla Israeliin surmaten 6 israelilaista sotilasta ennen kuin hänet saatiin surmattua.
7. OLMERTIN HALLITUS
Neuvottelut Kadiman ja Shasin kanssa menivät umpisolmuun, kun Kadima esitti eilen illalla sopimusluonnoksen jossa sanotaan mm.: ”Israelin alue, jonka rajat hallitus tulee määrittelemään, vaatii Israelin setlementtien maa-alueitten pienentämisen Juudeassa ja Samariassa.” Ja toinen: ”Hallitus tulee viivytyksittä esittämään lainsäädäntöä, jolla selvitetään niiden ongelma, jotka eivät voi mennä naimisiin.”
Shasin johto katsoo, ettei se oikeistopuolueena voi allekirjoittaa tuollaista sopimusta, varsinkin, kun Israel Beiteinu, joka vastustaa maan luovuttamista, jää oppositioon. Lisäksi Shas vaatii neljää ministeriä.
Ilman Shasia tai Israel Beiteinua hallituksella on 60 kansanedustajaa, jos Meretz tulee mukaan.
Näyttää epätodennäköiseltä, että hallitus voi vannoa valansa keskiviikkona (Israelin itsenäisyyspäivänä), vaikka keskustelut Meretzin kanssa aloitettiin välittömästi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019