gavriblockSUNNUNTAI 16.04.06
1. TUHANSIA PYHIINVAELTAJIA JERUSALEMISSA
Arviolta 90 000 pyhiinvaeltajaa oli saapunut Jerusalemiin pääsisäisen viettoon, eli 20 % enemmän kuin vuosi sitten. Heitä oli tullut Intiasta, Filippiineiltä, Saksasta, Espanjasta, Indonesiasta, Ranskasta, Sveitsistä, Italiasta, Egyptistä ja monista muista maista. Tuhannet heistä osallistuivat pitkäperjantain perinteiseen vaeltamiseen ns. tuskientietä, via dolorosaa, Jerusalemin Vanhakaupungissa, kulkien uskollisesti kaikki sen 14 ristin asemaa, rukoillen ja ylistäen epätavallisesta helteestä (+30 astetta) ja viivytyksistä huolimatta. Kaliforniasta tullut pyhiinvaeltaja totesi yllättyneensä, miten Jerusalemin pitkäperjantai on kehittynyt entistä erikoisemmaksi, monimuotoisemmaksi ja rikkaammaksi, kuin mitä hän oli osannut odottaa.
Monet kumartuivat suutelemaan viimeisen voitelun kiveä Pyhän Haudan Kirkossa. ”Se on niin ihanaa”, kertoi Egyptistä suuren ryhmän mukana miehensä kanssa tullut Mirjam Suleiman. Monet ihastelivat, miten eri kansalaisuuksia ja uskontokuntia edustavat kristityt palvovat yhdessä Kristusta pitkänä perjantaina.
Eivätkä vähiten innostuneita olleet turistien joukossa liikuskelleet alueen pienkauppiaat, joilla on ollut vaikeita aikoja turistien ja asiakkaitten tyrehtyessä lähes kokonaan. Eräs heistä suunnitteli perustavansa uuden hotellin heti Vanhaan Kaupunkiin, kun saa kootuksi tarpeeksi rahaa.
Ilmapiiri oli helpottuneempi kuin vuosiin, eivätkä poliisit olleet näkyvästi esillä kuten aiemmin.
2. EGYPTIN KRISTITYT SUREVAT
Arviolta 3000 Egyptin koptikristittyä kokoontui lauantaina Pyhimysten Kirkkoon (Saints Church) osallistuakseen perjantaina yhden murhatun ja 16 puukoniskuista haavoitetun koptikristityn surujuhlaan Aleksandriassa. Puukottajia oli kolme kolmessa kirkossa samaan aikaan. Vaikka rikos tapahtui perinteisen pitkäperjantain aikana, koptit ja idän ortodoksikirkot viettävät sitä viikkoa myöhemmin.
Surevat kristityt odottelivat kirkon ulkopuolella odotellessaan, että koptien patriarkka Pope Shenouda III tulisi paikalle, kuten uskottiin. Sisällä kirkossa oli puukoniskuihin menehtyneen 78-vuotiaan Nushi Atta Girgisin arkku valmiina rukoustilaisuuden alkamiseksi. Kirkon ulkopuolella kristityt huutelivat hallituksen vastaisia iskulauseita ja solvasivat alueen ympäröinyttä poliisia, ettei se suojellut heidän turvallisuuttaan.
Koptit ovat tuohtuneita hallituksen edustajien tavasta lakaista tällaiset heidän uskoaan vastaan tehdyt rikokset maton alle, kuten tässä tapauksessa väittäen, että puukottajia oli yksi ja hän oli mielenvikainen.
Koptikristittyjä on Egyptissä arviolta 10 % sen 72 miljoonasta asukkaasta.
Edellinen kopteihin kohdistunut hyökkäys tapahtui lokakuussa. Silloin muslimit hyökkäsivät kirkkoihin Moharrem Bek alueella Aleksandriassa. Muslimit murhasivat silloin neljä kristittyä.
Egyptin hallitus diskriminoi kristittyjä. Kaikki korkeimmat virat, kuten kenraalin, kuvernöörin ja tiedekuntien johtajien, annetaan lähes poikkeuksetta muslimeille.
3. DIPLOMATIA MYÖHÄSTYI IRANISSA
Israelin Puolustusvoimien (IDF) tiedustelun edustaja kertoi Jpostille viikonvaihteen aikana, ettei Iranin ydinohjelman toteuttamista voida keskeyttää diplomatian avulla, diplomatia on auttamattomasti myöhässä. Edustaja ei usko, että YK ja muut kansainväliset yritykset onnistuvat keskeyttämään Iranin ydinaseen kehittelyä.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad esitti viimeisimmän verbaalisen hyökkäyksensä Israelia vastaan perjantaina sanoen, että Israel on jatkuva uhka Lähi Idälle, ja että sen ”vapauttaminen” tapahtuu pian. Hän vähätteli taas kerran holokaustin merkitystä ja että sitä yleensä tapahtui juutalaisten esittämässä mitassa. ”Uskokaa tai älkää, Sionistinen hallitus kulkee tuhoaan kohti”, oli hänen iskulauseensa. ”Sionistinen hallitus on lahonnut, kuivunut puu, joka tullaan eliminoimaan myrskyssä.” Ahmadinejad puhui palestiinalaisten tukemiseksi järjestetyssä konferenssissa, johon osallistui Hamas-johtaja Khaled Mashaal muiden palestiinalaisten vieraitten kanssa.
Shimon Peres esitti omana arvionaan seuraavan huomion: ”Iranin presidentin lausunnot muistuttavat sitä mitä Saddam Hussein aikoinaan esitti. Ahmadinejad esittää saatanaa eikä jumalaa (Allahia).” Peresin mukaan kansainvälisen yhteisön tulee saada toista YK:n jäsenvaltiota tuholla uhkaava YK:n jäsenvaltio
pakotetuksi noudattamaan kansainvälisiä sääntöjä. Israelin ulkoministeriö pysyttelee vaiti.
4. IRANIN SALAINEN YDINOHJELMA
Iranin presidentti Ahmadinejad ilmoitti innostuneena Iranin rikastaneen ensimmäisen 164 sentrifugan koe-erän uraania. Tämä tapahtui hänen mukaansa laboratoriokokeena, mutta että Iranin päämääränä on rikastaa 64 000 sentrigugaa teollisuuden polttoaineeksi. Määrä riittäisi yhteen ydinpommiin.
Worldnetdaily kertoo aamun uutisissa, että Teheranin Imam Husseinin Yliopistossa sen 21 professoria, joilla on tärkeä asema Iranin Vallankumouskaartissa, on kytketty kehittelemään ja kokeilemaan laboratorioissaan ydinaseteknologiaa kansainvälisen tarkkailun harhauttamiseksi.
Debkafile puolestaan kertoo web-sivullaan, että Iran rakentaa salaista ydinreaktoria Neyshabouriin Khorassanissa, 38 km itään Mashhadista ja 600 km koilliseen Teheranista. Laitokseen tulee uutisen mukaan 155 000 sentrifugaa. ja sitä rakentavat insinöörit Valkovenäjältä ja Ukrainasta. Se valmistunee kolmen vuoden kuluttua. Laitos on rakennettu 150 m maan pinnan alapuolelle, joka on naamioitu tavalliseksi maatalousmaaksi.
Asiantuntijat ovat arvioineet, että Iranin 54 000 sentrifugaa pystyy rikastamaan uraania vuoden loppuun mennessä määrän, joka on tarpeeksi ydinpommin rakentamiseksi. Neyshabourin reaktorin, kapasiteetiltaan kolminkertainen Natanzin reaktoriin verraten, 155 000 sentrifugaa pystyvät rikastamaan uraania tarpeeksi
9-15 ydinpommin rakentamiseksi vuodessa.
5. RAUHATTOMUUS JATKUU PA:N ALUEILLA
PA:n poliisit kutsuttiin selvittämään PA:n naisasiain ministeriön sisällä syntynyttä kiihtynyttä sanaharkkaa, joka oli vähällä puhjeta avoimeksi tappeluksi torstaina. Ministeri Mirjam Saleh edustaa Hamasia, mutta ministeriön pääjohtaja Salwa Hudaib kuuluu Fatahiin. Nämä kaksi naista huusivat ja kirosivat toisiaan tunnin verran ennen kuin poliisi sai heidät rauhoittumaan.
Lauantaina riita puhkesi uudelleen Hudaibin syyttäessä ministeri Salehia, että tämä toi Hamasin aseellisia pummeja ministeriöön, joka esitti täysin päinvastaisia syytöksiä. Lopulta paikalle tulleet PLC:n jäsenet pyysivät poliisia poistumaan paikalta ja saivat rauhan palautetuksi – ainakin toistaiseksi.
Hudaib väittää, ettei ministeri Saleh ole tehnyt nimittämisestään lähtien mitään muuta kuin ottanut vastaan onnittelijoita, ja lisäksi nimittänyt useita pääliinoja käyttäviä naisia neuvonantajikseen, vaikka on sovittu, ettei uusia oteta.
Monet PA:n ministeriöiden virkailijat ovat kieltäytyneet alistumasta Hamas-ministerinsä ohjeisiin ja käskyihin, mikä on lamauttanut niiden toiminnan.
LAUANTAINA kymmenet naamioidut PA:n poliisit tukkivat Gazan kaupungin pääkadun ja hetkeksi miehittivät hallituksen viraston vastalauseeksi maksamattomista palkoista. Myös Khan Yunisissa turhautuneet poliisit tukkivat kaupungin pääkadun estäen autojen pääsyn keskustaan. Monet joutuivat hakemaan kiertoteitä tai kävelemään kilometrin verran päästäkseen asioilleen kaupunkiin.
PA:N PÄÄMINISTERI ISMAIL HANIYEH uhosi viime viikolla, että palestiinalaiset mieluummin syövät suolaa ja oliiveja (ja kai juovat Suolameren vettä, jota Arafat kerran tarjosi Israelin pääministerille) kuin alistuvat länsivaltojen vaatimuksiin. Sisäministeri Khaled Abu Halal esitti oman ratkaisunsa: ”Jos teillä olisi voimaa ja tahtoa, räjäyttäkää itsenne miehittäjän kasvoille. Nehän teitä näännyttävät nälkään.” Hän kehotti protestoijia antautumaan itsemurhaterroristeiksi.
PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar keskusteli arabiliiton edustajien kanssa Kairossa lauantaina.
Arabijohtajat kehottavat ulkoministeri Zaharia harkitsemaan Saudi Arabian esitystä, jonka mukaan Israelin tulee vetäytyä vuoden 1967 aselepolinjoille, mutta Zahar epäili, että Israel suostuu siihen.
6. NEGEVIN PERUNA
Negevin 13 kibbutsissa kasvatettu Vivaldi peruna on osoittautunut myyntimenestykseksi. Siitä saadaan kaksi satoa vuodessa, koska Negevin ilmasto suosii sen kasvattamista ympäri vuoden. Vivaldi peruna on vähä- kalorinen, sen carbohydraatti pitoisuus on 38 % pienempi kuin perinteisen perunan. Sitä kasvatetaan Hevel Maon alueella Negevin länsiosassa 150 000 tonnia vuodessa, ja 40 % siitä viedään Eurooppaan ja Venäjälle, Se on varsinkin laihduttajien suosiossa. Se kehitettiin alun perin Englannissa, jossa sitä kutsuttiin nimellä ”Slimming potato”, laihduttava peruna, tai dieettiperuna. (www.israelnationalnews.com)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021