gavriblockSUNNUNTAI 02.04.06

HALLITUSNEUVOTTELUT ALKAVAT TÄNÄÄN
Presidentti Moshe Katsav aloittaa keskustelukierroksensa ei puolueitten kanssa tänään voidakseen päättää, kenelle hän antaa hallituksen muodostajan tehtävän. Säännön mukaan se on annettu eniten ääniä saaneen puolueen puheenjohtajalle, mutta presidentti kuuntelee puolueitten edustajien suositukset ja tekee päätöksensä niiden perusteella. Tarkkailijat ovat ennustaneet neuvotteluista vaikeita.

Katsav tapaa tänään Kadiman, Labourin, Shasin, Israel Beiteinun ja Likudin edustajat. Huomenna ovat vuorossa NU/NRP, Gil eläkeläiset, Meretz ja yhdistetty Arabilista. Tiistaina hän tapaa Hadash-, Balad- ja UTJ-puolueitten edustajat.

Laborin puheenjohtaja Amir Peretz kieltäytyi tapaamasta Olmertia ennen virallisten keskustelujen aloittamista, mikä ärsytti pahasti Kadiman johtoa: ”Peretz unohtaa, ettei hän ole enää Sderotin kaupungin johtaja eikä Histadrutin puheenjohtaja.” Peretz puolestaan sanoo, että salakähmäisten keskustelujen ja takahuoneissa tehtyjen pimeitten sopimusten aika on ohi, keskustelujen tulee olla julkisia ja avoimia. Hän myös vihjaili eräässä puheessaan, ettei hän suosittele Olmertia pääministeriksi.

Peretzille on tiettävästi kaavailtu puolustusministeriötä, mutta hän haluaisi talousministeriön, jos ulkoministerin paikka on jo varattu.

IDF LISÄÄ TUKISTÖTULTAAN GAZAN ALUEELLE
IDF ampui parin päivän aikana 350 tykinammusta Gazan alueelle, mutta siitä huolimatta ainakin neljä Kassamia ammuttiin Israelin aluetta kohti. Kolme putosi aukealle kentälle ja yksi mereen aiheuttamatta tuhoa. Aikaisin lauantaiaamuna IAF:n koneet tuhosivat monikerroksisen rakennuskompleksin Beit Hanoun lähettyvillä Gazassa. Palestiinalaiset käyttivät rakennusta turvallisuusjoukkojen virkistyskeskuksena, mutta tiedustelutietojen mukaan sen ympärille kaivetut suojarakennelmat ilmaisivat, että siitä oli tullut terroristien piilopaikka ja Kassam-rakettien ampumapaikka. PA oli haaveillut kehittävänsä rakennuksista turistikeskusta ja sinne oli tarkoitus rakentaa kasino.

ASEELLISIA TAISTELUJA GAZASSA
Perjantaina Gazassa Kansan Vastarintakomitean (PRC) johtaja Abdel Karim Koka (Qoka) sai surmansa hänen ohittaessaan miinoitettua autoa. PRC:n edustaja syytti räjähdyksestä Israelia mutta muutti syytöstensä kohteen myöhemmin väittäen, että Fatah ja PA:n turvallisuusjoukot olivat pommin takana. PRC:n edustaja Abdel Al (Abu Abir) syytti myös, että PA:n estävä turvallisuusjoukko ja yleinen tiedustelupalvelu, Rashid Abu Shabak ja Tarek Abu Rajab, olivat osallistuneet PRC:n johtajan teloitukseen.

Abdel Alin puhuessa lehdistölle Kokan kuoleman jälkeen tuntemattomat pyssymiehet avasivat tulen häntä ja hänen tovereitaan vastaan. Al ei loukkaantunut, mutta useita muita haavoittui.

Kokan kuoleman jälkeen syntyi useita tulitaisteluja PRC:n ja PA:n poliisien kesken, joissa kuoli 3 ihmistä ja haavoittui nelisenkymmentä. Taistelut puhkesivat Kokan hautajaissaattueen ohittaessa Masharawin ja Nabil Tamousin talot Gazassa. Molemmat olivat johtajia kuolemanpartioissa, jotka kiduttivat ja tappoivat useita palestiinalaisia. Molemmat ovat myös Muhammed Dahlanin liittolaisia. Kaikki kolme kiistivät osallisuutensa.

Al kertoi, että PA:n turvallisuusjoukot olivat tehneet kolme murhayritystä Abdel Kokaa vastaan.

Abdel Koka, 44, oli syyllistynyt useisiin iskuihin Israelia vastaan, myös raketti-iskuihin ja tienvarsipommeihin.

Päästyään Gazaan 1994 hän osallistui PA:n toimintaan ja intifadan alettua perusti Kansan vastarinta-komitean yhdessä Fatahista eronneiden turvallisuusupseerien sekä Hamasin ja Jihadin jäsenten kanssa. Siihen kuuluu parisataa aktiivijäsentä. Kokan ryhmä oli syyllistynyt amerikkalaisten autosaattueen pommittamiseen 2003 sekä PA:n sotilastiedustelun johtajan Musa Arafatin murhaan viime kesänä.

KEDUMIM ITSEMURHAISKU
Myöhään torstai-iltana Kedumimin sisäänkäynnin ulkopuolella sattuneesta itsemurhaiskusta on saatu tarkennettuja tietoja. Autoa ajoi Kedumimissa asuva Rafi Halevi, 63, ja hänen vaimonsa Helena, 58. He ottivat autoonsa peukalokyytiläisiä Karnei Shomronissa, joista kolme ehti juosta autoon ennen neljättä, joka seurasi tilannetta sivusta. Yksi oli 20-vuotias nainen Re´ut Feldman, toinen 16-vuotias poikanen Shaked Lisker ja kolmantena haredi-asuun naamioitunut terroristi. Muutaman minuutin matkan aikana Karnei Shomronista Kedumimin edustalle auton kuljettaja oli ilmeisesti huomannut, että heillä oli terroristi mukana ja yritti saada hänet pois autosta, koska se silminnäkijöitten mukaan heittelehti tiellä holtittomasti pysähtyen lopulta lähelle bensiiniasemaa. Kaikki neljä israelilaista ja terroristi kuolivat iskussa.

Terroristi oli kotoisin lähellä Hebronia mutta asui Nablusisssa, josta hän sai pommin. Hänet pestasi al-Aksa Marttyyrien Prikaati, joka on Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö.

Israelin turvallisuusvirkailijat ovat tarkkailleet huolestuneina tilannetta, jossa Fatah näyttää tekevän Hamasin likaisen työn, joka keskittyy näyttämään ulkovalloille muuttuneensa yhdessä yössä terrorijärjestöstä luotettavaksi ja demokraattiseksi poliittiseksi hallituspuolueeksi. 24-vuotias terroristi Ahmad Mashrake kuului Fatahiin, mutta pommin hän sai Nablusin alueella toimivalta PFLP:ltä. Turvallisuusvirkailijat ennakoivat, että seuraava intifada voi alkaa ensi kesänä. He jo kouluttavat erikoisjoukkoja kaupunkisotaan valmistautuessaan mahdolliseen tunkeutumiseen Nablusiin ja Jeniniin.

Vaikka armeijan edustajat eivät mielellään tunnusta, maahyökkäyksen mahdollisuus Gazan alueelle kasvaa sitä mukaa, kuin palestiinalaiset esittelevät hankkimiaan uusia aseita.

KADIMA TOTEUTTAA MITZNAN SUUNNITELMAA
Labour-puolueen johtaja Amram Mitzna esitti 2003 suunnitelmansa yksipuolisesta vetäytymisestä Gazan, Juudean ja Samarian alueilta. Suunnitelma ei silloin saanut yleistä kannatusta, mutta nyt jotkut varsinkin USA:ssa toimivat juutalaisjärjestöt, jotka avustavat Israelia ja suosittelevat yhteistyötä ja sovittelua arabien kanssa, ovat tyytyväisinä huomioineet, miten kaikki puhuvat yksipuolisesta evakuoinnista. Nämä Amerikassa toimivat vasemmistoon suuntautuvat järjestöt toteavat, että Kadima voitti vaalit, mutta sen hallitusohjelma on Labourin. Tällaisia järjestöjä ovat Ameinu, joka syntyi entisestä Labour Sionist Alliance-järjestöstä, sekä Americans for Peace Now, jotka toteavat, että aiemmin niillä oli tunne Israelin lopullisesta häviämisestä taistelussa arabi-painostusta vastaan, mutta kokevat nyt voittaneensa ja saaneensa uutta toivoa Israelin viimeisissä parlamenttivaaleissa.

Americans for Peace Now perustaja ja ideologinen johtaja, Queens Collegen opiston historian professori Mark Rosenblom puki tuntemuksensa seuraavasti:

On valitettavaa, että vaaleissa menestyivät Avigdor Lieberman ja äärioikeistolainen ja rasistinen Israel Beiteinu-puolue, jonka politiikka on ultra-vanhoillinen ja josta puuttuu omatunto. Hän kuvaa Kadiman ja Hamasin valtaan tuloa ”elä ja anna elää” politiikaksi, joka antaa toivoa tulevaisuudesta.

IRAN KEHITTI UUDEN OHJUKSEN
Sekä USA:n että Israelin sotilasviranomaiset ovat huolestuneina silmäilleet Iranin mediassa esitettyjä uutisia uudentyyppisen Fajr-3 (voitto) ohjuksen koetta. Ohjus on Iranin lähteitten mukaan monikärkinen, joista kukin osuu maaliinsa tarkasti ja itsenäisesti, se pystyy läpäisemään tutkavalvonnan huomaamatta ja sen kantomatka yltää Israeliin ja USA:n Lähi Idän alueella oleviin sotilastukikohtiin. Iranin sotilasviranomaiset eivät paljastaneet ohjuksen tarkkaa kantomatkaa, vaan sanoivat sen riippuvan räjähdekärkien painosta, mutta kutsuivat sitä ballistiseksi, mikä viittaa sen kantomatkan olevan yli 2000 km. Se voidaan varustaa ydinkärjin, mikä moninkertaistaa sen vaarallisuuden.

Tiedot uudesta ohjuksesta ovat hälyttäneet myös alueen muslimimaita, jotka tarkkailevat epäluuloisina Iranin tulevia suunnitelmia. Ulkomaiset tarkkailijat uskovat sen kiihdyttävän Lähi Idän maitten välistä asekilpailua.

Iranin vallankumouskaartin kenraali Salami kertoi, että ohjusta kokeiltiin suurten sotaharjoitusten yhteydessä, joihin ottaa osaa 17 000 vallankumouskaarilaista ja lisäksi merialuksia, hävittäjiä ja helikoptereita.

JORDANIALAINEN AJOI TIETÄMÄTTÄÄN ISRAELIIN
Jordanialainen autoilija jordanialaisin rekisterilaatoin ajeli kaikessa rauhassa Kuolleenmeren Israelin puoleista rantatietä Eilatia kohti perjantaina. Poliisi pysäytti hänet Grofit kibbutsin lähellä 45 km Eilatista pohjoiseen saamansa vinkin perusteella. Miehellä oli autossa metsästyskivääri ja siihen ammuksia. Mies ei ilmeisesti ollut selvillä, että hän oli tullut Israelin puolelle. Israelin rajaa valvovat viranomaiset omat ihmeissään, mikseivät mitkään hälytyslaitteet tai rajavalvojat huomanneet miehen ylittävän maan rajan.

Mies palautettiin takaisin omaan maahansa yrittämään uutta metsästysretkeä paremmalla onnella.

HÄYTYSTILA POHJOISESSA
Poliisi on saattanut Afulan ja Beit Sheanin alueella toimivat yksikkönsä hälytysvalmiuteen ja asettanut sinne useita tiesulkuja saamiensa terrorivaroitusten vuoksi. Poliisin mukaan kaksi itsemurhaterroristia liikkuu Gilpoan alueella. Myös Samarian pohjoisosassa toimivat sotilasyksiköt on asetettu valmiustilaan.



HYVÄT YSTÄVÄT.

Jatkuvien raporttien varmistamiseksi pyydän ystävällisesti niitä, jotka katsovat voivansa osallistua kustannusten jakamiseen esim. 5 Euron kuukausimaksulla, lähettämään tukensa tilille:

Antti Nestori Eskel, Sampo Pankki, tili no 800027 – 4815330.

Siunatkoon Israelin Pyhä teidän uhrinne.

Kastel 02.04.06

Gavriel

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019