gavriblockPERJANTAI 28.04.06
1. ISRAELIN VALTION RAJAT ISRAELIN MAAN SISÄLLÄ
Knessetin johtava puolue Kadima on toistaiseksi puolue ilman jäseniä, ideologiaa ja puolueohjelmaa.
Kuitenkin tämä puolue on muodostamassa Israelin uutta hallitusta, jonka pääministeriehdokas ja vt. pääministeri Ehud Olmert on esittänyt hallituksensa tärkeimmäksi tavoitteeksi yksipuolisen vetäytymisen Juudean ja Samarian sisäosista ns. ”convergence”-suunnitelman mukaan, ja Israelin pysyvien rajojen muodostaminen vuoteen 2010 mennessä. Tämä sillä ehdolla, että USA ja Euroopan maat antavat sille hyväksymisensä. Kadima sai 28 kansanedustajaa Knessetin 120 paikasta, ja Olmert katsoo, että tämä 23.3 % kannatus riittää antamaan hänelle mandaatin suunnitelmansa toteuttamiseksi ilman kansanäänestystä. Kadiman kansanedustajista neljä on uskonnollisia, joitten on tehtävä melkoisia henkisiä temppuja voidakseen asennoitua puolueensa suunnitelmaan luovuttaa juutalaisille luvattua maata ulkopuolisille. Sen ohessa he pyrkivät muuttamaan puolueen ei-uskonnollista imagoa, koska sen tukijoilla on vahvoja siteitä maan uskonnollisiin puolueisiin, erityisesti Kansalliseen Uskontopuolueeseen (NRP), ja toisaalta tunnustautua edelleen uskonnolliseen sionismiin, vaikka käytännössä on vain yhdenlainen sionismi, juutalaisille luvatun maan asuttaminen juutalaisilla, mihin sisältyy juutalaisen kulttuurin ja identiteetin säilyttäminen kaikelle kansalle uusissa olosuhteissa.
Kadiman uskonnolliset edustajat järjestivät kokouksen puolueen päämajassa Petah Tikwassa, jossa yritettiin määritellä polkuja, joita pitkin voitaisiin edetä tulevina kuukausina ja vuosina. Vaikka uskonnolliset edustajat eivät saane korkeita hallituspaikkoja, he toivovat voivansa vaikuttaa Kadiman aktiivisuuteen diplomatian, opetuksen ja uskonnollisen lainsäädännön alueilla.
Eräs kokouksen osanottajista, Elei Sinaista karkotettu Yaniv, kehotti välttämään sanontaa Israelin maan luovuttamisesta, koska juutalaiset saivat sen Jumalalta, eikä sitä saa antaa pois. ”Sen sijaan tulee sanoa, että Israelin valtion rajat muodostetaan Israelin maan sisällä.”
2. HALLITUSASIOITA
Labour allekirjoitti sopimuksen hallituskumppanuudesta Kadiman kanssa eilen illalla. Tämä aloitti välittömästi puolueen sisäisen taistelun hallituspaikoista, koska tyytymättömiä entisiä kenraaleita on Labour-puolueessa lukuisasti. Gil eläkeläiset kirjoittivat sopimuksen keskiviikkona, ja puolue näyttää integroituvan Kadimaan.
Shas-puolueella on jo toinen jalka hallituksen ovenraossa, mutta lopullinen siunaaminen on rabbi Ovadia Yosefin kädessä. Israel Beiteinu jäänee pois. Sen puheenjohtajaa Avigdor Liebermania vastaan on löydetty uusia rötöksiä, joita poliisi alkaa tutkia. Edelliset tutkimukset alkoivat 2000 ja jatkuvat edelleen. Voisi hyvällä syyllä sanoa, että kysymyksessä on poliittinen ajojahti, johon myös oikeuskansleri Mazuz sotkeutui.
Keskustelut Meretzin kanssa jatkuvat, NRP/NU ja UTJ miettivät vielä asioita keskenään.
Olmert suunnittelee voivansa sopia lopullisista ministeripaikoista sunnuntaina ja maanantaina, ja hallitus vannoo virkavalansa torstaina ensi viikolla.
3. PERESIN RÖTÖKSET
Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss löysi Shimon Peresin vaalirahoituksia tutkiessaan lahjoituksia, jotka hänen mielestään ovat laittomia, vaikka niitä koskeva laki ei vielä ollutkaan voimassa. Nämä lahjoitukset ovat yhteensä 320 000 USD, niistä 100 000 USD Haim Sabanilta ja Bruce Rappaportilta kummaltakin sekä
120 000 USD Daniel Abramsilta. Lain sallima yksityisten lahjoitusten määrä oli 40 000 USD.
Peres sai viikon aikaa antaa oman selityksensä tarkastajan löydöistä. Peres kieltää laittomuudet.
4. HELIKOPTERIN TÄSMÄISKU
IAF:n helikopteri laukaisi ohjuksensa kahteen autoon Dir el-balahin lähellä Gazan alueella torstaiaamuna.
IAF:n mukaan autoissa kuljetettiin Kassam-raketteja ja toisessa autossa oli raketinlähetinalusta. Ohjukset aiheuttivat valtavan räjähdyksen, jossa ensin ilmoitettiin kahden Islamic Jihadin jäsenen saaneen surmansa ja kolmen haavoittuneen. Sairaalassa kahden kuolleeksi todetun havaittiin vielä elävän, vaikka he olivat menettänet jäseniään ja saaneet pahoja vammoja. Toinen heistä kuoli myöhemmin.
Islamic Jihad vannoo kostoa: ”Saatamme maan vapisemaan heidän jalkojensa alla. He saivat esimakua Tel Avivissa, ja lisää on tulossa”.
Terrorijärjestöt ovat kehittäneet uusia Kassam-malleja, joiden tarkkuutta ja kantomatkaa on parannettu. Lisäksi heillä on Grad-tyyppisiä Katjusha-raketteja, joita ammutaan kuorma-auton lavalta.
5. HAMAS JATKAA ASEVOIMIENSA RAKENTAMISTA
Abbasin jyrkästä vastuksesta huolimatta Hamas jatkaa oman aseellisen armeijansa rakentamista. Sen runkona on PLC:n joukot, jotka Abbasin kieltoa uhmaten marssivat torstaina Gazan kaduilla 40 pyssymiehen voimalla, ja jotka sitten esittivät taitojaan median edustajille maastossa.
Hamasin suurin huoli juuri nyt ei ole talous vaan sen poliittinen uskottavuus, mikä sen on pystyttävä voittamaan.
Abbas jatkaa Euroopan kierrostaan. Eilen hän tiettävästi kävi jututtamassa Halosta ja Tuomiojaa, jotka saivat hetkeksi maailman huomion osakseen. Vierailu taisi olla lyhyt eikä Abbas suostunut median tentittäväksi, mikäli journalistien juttuihin on uskomista. ”Mutta tulipahan tehtyä,” voisi Abbas sanoa suomalaiseen tapaan.
Israel on pitänyt Karni-terminaalin Gazaan suljettuna äskettäisen terrori-iskuyrityksen jälkeen.
6. RUOTSIN ANTISEMITISMIÄ
Ruotsin pääministeri Göran Persson ilmoitti reporttereille Tukholmassa torstaina, että Ruotsi peruuttaa 8 sotilaskoneensa osanoton Volkanex 2006 harjoituksiin kesäkuun 8.-26. päivinä Decimomannussa Italiassa.
Peruutuksen syyksi Persson ilmoitti, että koska Israel ja Ruotsi eivät osallistu yhteisiin rauhanturvaamis-operaatioihin, ei ole mitään syytä harjoitella yhdessä.
Toinen Israelia ärsyttävä tekijä on se, että Ruotsi myönsi viisumin kahdelle Hamasin PLC jäsenelle Salah Muhammad el-Bandawilille ja Muhammad a-Rantisille, vierailla Ruotsissa maaliskuun 16. päivänä.
Israelin ulkoministeriön pääsihteeri Ron Prosor kutsui Ruotsin lähettilään Robert Rydbergin Jerusalemiin, jossa hänelle välitettiin Israelin ulkoministeriön tyytymättömyys Ruotsin toimien johdosta.
Vaikka Ruotsin viranomaiset ovat vähätelleet asiaa ja sanoneet sitä paisutellun tarpeettomasti, Israelissa tämä nähdään Israelin boikotoimisena ja joittenkin mielestä antisemitismin osoituksena.
Viisumien myöntäminen Hamasin kansanedustajille Ruotsiin tulee samoihin aikoihin kun Ranska kielsi viisumit kahdelta Hamasin kansanedustajalta.
7. IRAN JA AL-QAIDA
Marraskuussa 2000 Pakistanissa pidätettiin egyptiläistä syntyperää oleva al-Qaidan asiamies Sharif a-Masri, jolla on yhteyksiä al-Sawahirin kanssa. Hän kertoi pidättäjilleen, että al-Qaida on hankkinut käyttöönsä Venäjällä kehitettyjä pieniä ydinpommeja, ns. matkalaukkupommeja, joita on salakuljetettu Meksikoon ja sieltä Latino-katujengien toimesta Yhdysvaltoihin. Hän kertoi myös, että järjestöllä on ns. nukkuvia agentteja USA:ssa, jotka aktivoidaan tarvittaessa.
Al-Qaidan ja Iranin välinen ystävyys alkoi kesäkuun 21. päivänä 1996 Teheranissa pidetyssä terrorikokouksessa, johon Bin Laden osallistui. Siellä perustettiin kolmen hengen komitea, johon kuuluivat Ahmad Salah, Imad Mugniyah ja Bin Laden, joille annettiin valtuudet koordinoida, suunnitella ja panna toimeen terrori-iskuja. Amerikkaa vastaan julistettiin muslimien uskonnollinen päätös, Fatwa, 23.08.1996.
Se tarkoittaa sodanjulistusta Amerikan miehitykselle Pyhien Paikkojen maassa. (tarkoittaa Saudi Arabiaa)
Hyökkäykselle USA:ta vastaan annettiin koodinimi ”American Hiroshima”.
Iran on saanut Pohjois-Korealta venäläisvalmisteisia BM-25 ohjuksia, joitten kantomatka on 2500 km. Tästä kertoi Israelissa kenraali Amos Yadlin luennossaan keskiviikkona. Ohjus tunnetaan Venäjällä nimellä SSN-6. Saksalaisen diplomaatin helmikuussa kertoman mukaan Iran sai 18 tällaista ohjusta Pohjois-Korealta.
(Tiedot perustuvat www.worldnetdaily.com 28.04.06 artikkeliin, jonka taustalla on pakistanilaisen lehtimiehen Hamid Mirin asiaa koskevat artikkelit)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019