gavriblockMAANANTAI 24.04.06
1. OLMERT LUO PERUSTAA VETÄYTYMISELLE
Iranin viimeistellessä ensimmäistä ydinpommiaan ja kokeillessa uusia, väittämänsä mukaan huippu-nykyaikaisia ohjuksia ja muita sodankäyntivälineitä, ja Hamasin rakentaessa ja aseistaessa omaa armeijaansa Israelin sisämaahan, Israelin pääministeri valmistelee perustaa, jolla karkottaa juutalaiset asukkaat Juudean ja Samarian sisäosista. Karkotettavien määrä vaihtelee 65 000 – 85 000 välillä, tarkkaa lukua ei tunneta, koska ei tiedetä, mitä alueita Olmert aikoo tyhjentää juutalaisista. Sunnuntaina hän vihjaili puheessaan, ettei hän aio odottaa, löytyykö PA:n sisältä neuvottelukumppania, ja että ”merkit jo osoittavat, että odottelu on turhaa.” Hän käytti esimerkkinä Tel Avivin pommi-iskua, jonka pitäisi hänen mielestään saada koko maailma vakuuttuneeksi, ettei PA:n puolella ole neuvotteluhalua. Hän viittasi myös lehtiin kuten The New York Times, The Washington Post ja Guardian, jotka pääkirjoituksissaan toteavat Israelin asenteen oikeutuksen ja tunnustavat, ettei ole keskustelukumppania, mikä voi johtaa Israelin yksipuolisiin toimiin.
2. MAAN PELASTAJA VAI TUHOAJA
OLMERTIN JOHTAMISTAVASSA on havaittavissa huolestuttavia piirteitä, mitä yleinen mielipide ei näytä vielä tajunneen. Olmert on Sharonilta ominut autoritäärisen tavan tehdä päätöksiä. Tel Avivin pommi-iskun jälkeen maan turvallisuudesta vastaavat kehottivat hallitusta kiihdyttämään Islamic Jihadin ja al-Aksan terroristien jahtaamista. Olmert huitaisi heidän neuvonsa roskakoriin. Hänelle on tärkeämpää antaa ulkomaailmalle kuva ”lujatahtoisesta ja päättäväisestä, mutta rauhantahtoisesta johtajasta”.
”Jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jospa Hamas tulee mielenmuutokseen ja hillitsee pahat pojat.”
GAZAN EVAKUOIMINEN on yleisesti tunnustettu täysin epäonnistuneeksi. Mitään niistä eduista, joita sillä uskottiin saavutettavan, ei ole toteutunut. PA ei pystynyt saamaan aluetta hallintaansa, päinvastoin aseelliset ryhmät toimivat siellä Afganistanin ”sotaherrojen” (warlords) käskyjen tapaan mielensä mukaan. Aseteollisuus on saanut rauhassa kehitellä entistä tehokkaampia murhavälineitä. Juutalaisten entisistä kylistä ja kaupungeista, joihin suunniteltiin uusia asuinalueita pakolaisille, on tullut terrorijärjestöjen koulutuskeskuksia, joissa opetetaan ääri-islamilaista sodankäyntiä ja ohjustenkäsittelyä.
ISRAELIN OMAKSUMAN VETÄYTYMISPOLITIIKAN seurauksena Gazan aluetta ja PA:ta hallitsevat nyt Hamasin terroristit, jotka kieltäytyvät tunnustamasta Israelia ja joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen.
Koska Sharon vannoi, ettei IDF enää mene Gazan alueelle, IDF ei voi asialle mitään. Se voi Kassam- ja Grad-tulituksen alla vain pyrkiä selviytymään siviilien tavoin, ilman suojaa ja pakopaikkaa. IDF:n tykistön ja ohjusten vastatuli ohjataan ulkomaailman negatiivisen reaktion pelossa Gazan tyhjille hiekkadyyneille.
OLMERTIN CONVERGENCE, kutsuttakoon sitä sitten vetäytymiseksi tai supistukseksi tai miksi vain, lähtee ajatuksesta, jota jo Gazassa kokeiltiin tuhoisin seurauksin, että Israelin määriteltyä tulevat rajalinjansa, PA rakentaa omaa rauhantahtoista itsemääräämisaluettaan tai valtiotaan, joka Bushin sanoin, elää ”rauhassa ja turvallisesti rinnakkain Israelin kanssa”. Sanottakoon tähän: ”Amen, niin Herra tehköön.” Näin profeetta Jeremia sanoi Hananjalle, joka profetoi Israelin kansan palaavan Baabelista kahdessa vuodessa. (Jer28:6)
(Hanania kuoli Jeremian sanan mukaan samana vuonna, koska hän oli julistanut luopumusta Herrasta.)
IDF:N JA JUUTALAISTEN vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta muodostaa tilanteen, jossa Israelin maa kutistuu epämääräisiksi maaräiskäleiksi, joka on kaikilta osiltaan palestiinalaisten Kassam- ja Katjusha-rakettien ja muitten aseitten kantomatkan sisällä. Jerusalem, Tel Aviv, Ashkelon, Ashdod, Haifa, Hadera, Beit Shean, Beersheba, jne., tarvitsematta mennä pitemmälle Israelin maantieteessä, käytännössä koko maa. Tämä kaikki vain yhden miehen jääräpäisen päähänpinttymän seurauksena. Gazan alueelta karkotettiin noin 8000 juutalaista viime vuoden syyskesällä. Suuri osa heistä on edelleen asunnottomina ja työttöminä. Gazan operaation arvioidaan maksaneen 10 miljardia NIS. Juudean ja Samarian 85 000 asukkaan karkottaminen tulisi tämän mukaan maksamaan yli sata miljardia NIS. Mistä heille saadaan asunnot ja työpaikat? (Vertaa Jer.23:9-24; 30:1-17)
3. HALLITUSASIOITA
Hallitusneuvottelijat kiittelevät aikaansaannoksiaan, näyttäähän hallituksen runko olevan melkein kasassa. Mitä siitä, jos Shas ja Israel Beiteinu uhkaavat jäädä siitä ulos, onhan jäljellä Kadiman ja Labourin lisäksi NU/NRP, UJT, Gil Eläkeläiset, Meretz ja arabipuolueetkin, jos muuten ei saada vaadittavaa 61 kansanedustajan enemmistöä Olmertin Convergence-suunnitelman toteuttamiseksi. Ja mitä siitä, jos 27 ministeriötä tulevat vaatimaan 5 miljoonaan NIS lisälaskun kutakin ministeriä kohti 400 miljoonan NIS kokonaismenoista seuraavan neljän vuoden aikana.
Eivät kaikki sentään ole tyytyväisiä saavutettuun sopuun Labourissa ja Kadimassa. Moni mielestään oikeutettu ja arvostettu jää hallituksen ulkopuolelle. Uriel Reichman Kadimasta on yksi niistä, joka uhkaa luopua politiikasta kokonaan. Sharon lupaili hänelle opetusministeriötä, joka nyt annetaan Juli Tamirille.
Kenraali Shaul Mofaz piti puolustusta omanaan ilman kilpailua, nyt se annetaan korpraali Peretzille.
Lieberman halusi sisäisen turvallisuuden ministeriön, mutta oikeuskansleri Mazuz pitää sitä sopimattomana, koska poliisi tutkii Liebermanin korruptiosyytöksiä. Joku sanoikin sattuvasti, että näkyvin hallitus-koaliittiota yhdistävä tekijä on korruptio. JPostin pääartikkelikin totesi, että ministeripaikkojen vastuuntunnoton jakaminen on uudenlaista korruptiota, mikä pitäisi sekin saattaa poliisitutkimusten alaiseksi.
4. FATAH JA HAMAS NENÄKKÄIN
Fatahin pyssymiehet tunkivat sunnuntaina PA:n terveysministerin toimistoihin Gazan kaupungissa ja Nablusissa. Pyssymiehet sanoivat olevansa al-Aksan jäseniä ja vaativat, että joillekin heidän haavoittuneille jäsenilleen tulee antaa lupa hoidattaa haavojaan ulkomailla. Ministeriö kieltäytyi allekirjoittamasta lupaa, koska ministeriön lainopillinen komitea oli tulkinnut sellaiset luvat laittomiksi. Ministeriä uhattiin aseellisesti. Hamasin pyssymiehet ryntäsivät paikalle ja laukaustenvaihdon jälkeen saivat al-Aksan pyssymiehet ulos toimistotiloista. Kolme pyssymiestä haavoittui.
Hamasin pyssymiehet olivat sisäministeri Said Siamin perustaman uuden turvallisuusjoukon jäseniä, jotka kuuluivat Hamasin omiin pyssymiehiin ja Ezz-e-Din al-Qassamin joukkoihin.
Aiemmin Nablusissa Fatahin pyssymiehet valtasivat kaupungin virastot ja ajoivat työntekijät ulos. He uhkasivat, että virastot pysyvät suljettuina, kunnes Khaled Mashaal esittää anteeksipyynnön esittäessään halveksuvia lausuntoja Fatahista ja Mahmoud Abbasista.
Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välisissä kahakoissa on haavoittunut kymmeniä ihmisiä.
5. TURISTIEN MÄÄRÄT KASVAVAT
Turistien määrä nousi ensimmäisellä neljänneksellä 24 % edellisen vuoden luvuista. Määrä on tasaisesti noussut jokaisena kuukautena. Maaliskuussa maahan tuli 180 700 turistia, viime vuonna 146 800.
Samaan aikaan 210 000 israelilaista matkusti ulkomaille, 8 % enemmän kuin viime vuonna.
Jerusalemissa vieraili yli puoli miljoonaa pessahin ja pääsiäisen aikaan. Suosituin paikka on Länsimuuri.
Jerusalemin hotellien tilausmäärä oli yli 80 % kapasiteetista, suurin lisäys ulkomailta.
Museoissa, joita on 37, vieraili yli 1.2 miljoonaa turistia, joissa oli pessahin aikana vapaa sisäänpääsy.
Suosituin museo oli Tel Avivin Eretz Israel Museo, jossa vieraili puoli miljoonaa ihmistä. Myös Tel Avivin taidemuseo ja Jerusalemin Israel Museo olivat suosittuja, niissä kävi kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021