gavriblockMAANANTAI 03.04.06
1. PERETZ HALUAA KALIFIKSI
Labour-puolueen puheenjohtajalla Amir Peretzillä on suuret haaveet. Hänelle ei riitä soittaa kakkosviulua Olmertin johtamassa orkesterissa, hän haluaa ”kalifiksi kalifin paikalle”. Labour-puolueen edustajat kävivät eilen esittelemässä presidentti Katsaville mielipiteensä hallituksesta ja sen muodostajasta. He ilmoittivat, ettei Olmert ole ainoa vaihtoehto, vaan on toinenkin: Labour muodostaa sosiaalisen ryhmittymän ja kokoaa hallituksen oikeistoryhmien varaan, johon Peretz taivuttelee vastahakoisen Beilinin ja Meretzin mukaan. Tähän hallituskokoomuksen kuuluisivat Labour, Meretz, NU+NRP, Likud, Eläkeläiset, UTJ ja Shas, ja sillä olisi 70 kansanedustajaa. Kadima, Israel Beiteinu ja Arabipuolueet jäisivät sen ulkopuolelle.
Todennäköisin kokoomus on kuitenkin Kadiman ympärille koostuva hallitus, jonka ulkopuolelle jäisivät Likud, Israel Beiteinu, NU+NRP, Meretz ja Arabipuolueet. Tässä koostumuksessa olisi 73 kansanedustaja.
Olmertia vastaan hyökätään monelta taholta ja vanhoja syntejä vedetään esiin. Peretz ja Olmert ovat vaihtaneet ohdakkeita, mitä on vaikea korjata. Israel Beiteinua karsastavat monet puolueet siksi, että se ehdottaa alueitten vaihtoja niissä asuvien asukkaitten mukaan. Tämä puolue on kuitenkin yksi tulevaisuuden voimatekijöistä ja sen puheenjohtaja Avigdor Lieberman omaa kansaan vetoavaa karismaa.
Puolueet ovat epätietoisia, ketä olisi viisasta tukea ja ketä esittää pääministeriksi. Odotetaan, että vastapuoli näyttää ensin omat korttinsa.
Uusissa tarkistuksissa saatiin vielä pieniä muutoksia puolueitten edustajamääriin: Labour menetti yhden, sillä on nyt 19 kansanedustajaa ja Arabilista sai neljä edustajaa. Samalla Kadima menetti mahdollisen oikeistolaisen kokoomus-enemmistön, sen edustajamäärä putosi, ennen 61, nyt 60 edustajaa Knessetissä.
2. IDF VAROITTAA TERRORIAALLOSTA
Eilen julistettiin yleinen hälytystila Samarian pohjoisosassa sekä Afulan ja Beit Sheanin alueilla. Tämä siksi, että turvallisuusjoukot olivat saaneet vihjeen terroristien soluttautumisesta alueelle. Eilisen päivän aikana poliisin eliittijoukot saivat pidätettyä kaksi palestiinalaista, joiden epäiltiin olleen matkalla terrori-iskuun. Heidät löydettiin Beit Sheanista puutuotetehtaasta, jossa he teeskentelivät olevansa työntekijöitä. Heillä ei ollut aseita eikä pommeja mukanaan. Pidätystä edelsivät lukuisat tiesulut alueella sekä täydellinen sulku Nablusiin, Tulkarmiin ja Jeniniin. Nasaretin poliisi kieltää julkaisemasta yksityiskohtia, mutta turvallisuus-virkailijat kertovat, että Islamic Jihad ja al-Aksa ovat kiihdyttäneet yrityksiään ainakin puolella edellisviikosta suuren terrori-iskun suorittamiseksi Israelissa. Turvallisuusjoukoilla on 76 jatkuvaa yleistä ja kymmenkunta yksityiskohtaista varoitusta. IDF ei kuitenkaan suunnittele suurta sotilasiskua vuoden 2003 Defensive Shield operaation tapaan. Vaikka Gazasta ammutaan Kassameja päivittäin, myöskään sinne ei ole suunniteltu maaoperaatiota, mutta IDF myöntää, että se on ohjelmassa viimeisenä keinona.
Viime yön aikana IDF ampui Betlehemin alueen al-Aksan komentajan Ra´ad Abiatin ja hänen kumppaninsa.
13 epäiltyä terroristia pidätettiin ja Egyptin rajalta pidätettiin viisi aseetonta rajan ylittäjää.
3. IRANIN UUSIN ASE
Iranin Vallankumouskaartin apulaiskomentaja vara-amiraali Ali Fadavi kertoi eilen median edustajille, että Iran on kokeillut kehittämäänsä uutta veden alaista ohjusta.
Se pystyy välttämään sonar-tiedustelun ja sen nopeus on 223 mailia tunnissa, eli n. 100 metriä sekunnissa.
Amiraali lisäsi, että vaikka se pystyttäisikin havaitsemaan, sen torjunta on nykyisin vastatoimin mahdotonta ohjuksen suuren nopeuden vuoksi.
Ohjus lienee tarkoitettu käytettäväksi sotatilanteessa suuria öljytankkereita ja USA:n sotalaivoja vastaan Hormusan salmessa. Tällä toimenpiteellä pystytään estämään öljykuljetukset Persianlahden öljymaista.
4. ISRAEL TÄYTYY ELIMINOIDA
PA:n uuden Hamas-johtoisen hallituksen ulkoministeri Mahmoud Zahar toisti eilen sen, minkä hän on sanonut useita kertoja ennenkin: Israel tulee hävittää kansojen joukosta. Armollisesti hän myöntää, että muutama juutalainen ja kristittykin voi elää Hamasin kaavailemassa Palestiinan valtiossa, joka perustetaan Jordanjoen ja Välimeren väliselle alueelle, mutta he elävät voimattomana vähemmistönä islamilaisessa valtiossa.
Zahar esitti nämä mielipiteensä kiinalaiselle Xinhuan uutistoimistolle myöntämässään haastattelussa.
Zahar kertoi haaveenaan olevan ripustaa Gazan kotinsa seinälle jättiläiskokoisen kartan, jossa ei esiinny Israelia, vaan islamilainen valtio ”koko historiallisen Palestiinan alueella”. Hän sanoi olevansa varma, että tämä unelma toteutuu jonain päivänä. Zahur, joka on Gazan alueen Hamas-johtaja, vakuutti, etteivät palestiinalaiset vihaa juutalaisia, vain Israelin miehitystä he vihaavat. Hän lupasi, että Hamasin virkailijat ja poliitikot voivat keskustella Israelin viranomaisten kanssa käytännön kysymyksistä, mutta ei koskaan mistään poliittisista ja diplomaattisista kysymyksistä. Hän ei usko, että Israelilla on rauhansuunnitelmaa eikä siihen, että Israel haluaa itsenäistä Palestiinan valtiota, itsemääräämisoikeutta korkeintaan.
Zahur sanoi Hamasin voivan hyväksyä kahden valtion periaatteen, mutta vain tilapäisenä ratkaisuna. Zahurin toimisto myöhemmin kielsi, että Zahur oli sanonut tällaista.
PA:n pääministeri Haniyeh tuomitsi USA:n kiellon neuvotella Hamasin hallituksen edustajien kanssa. Hän sanoi sen olevan Palestiinan kansan kurittamista ja sen kärsimysten lisäämistä demokraattisen valinnan vuoksi äänestäessään Hamasin Palestiinan kansan johtoon.
5. SATEET TULIVAT
Israelissa näyttää olevan käytäntö, ettei mikään tule normaalissa rauhallisessa järjestyksessä, vaan kaiken tulee tapahtua joko lähes huomaamatta tai suurella ryskeellä ja paukkeella.
Parin viime päivän aikana tulivat sateet, eivät rauhallisina ja hiljaisina kevätsateina, joihin Suomen keväässä on totuttu, vaan myrskytuulten ja saderyöppyjen muodossa. Äkilliset ja tähän vuoden aikaan odottamattomat sateet aiheuttivat suuria tulvia monin paikoin, joissa menehtyi ainakin viisi ihmistä tulvavesien temmatessa heidät mukaansa tai saartaen heidän autonsa keskellä ryöppyävää vesivirtaa. Monia autoilijoita jouduttiin pelastamaan keskelle äkillisesti muodostuneita virtoja heidän autonsa pysähdyttyä. Usein siinä tilanteessa kilpailtiin tulvavesien kanssa niiden pyrkiessä viemään auton mukanaan.
Sateet ovat Israelissa siunaus, eivät kirous, mutta joka vuosi ne yllättävät rajuudellaan, eikä siihen näytä löytyvän sopivaa ratkaisua. Samir Mahmid, 23 kotoisin Umm el-Fahmista, kuoli autoonsa vesimassojen viedessä hänen autonsa mukanaan Wadi Aran alueella lähellä Wadi Mei-Amia.
Iyad Taha, 26 kotoisin Anan kylästä, kuoli veden viedessä hänen autonsa turva-aidan vieressä Bilin kylän lähellä. Tusinoittain autoja jumiutui Wadi Aran alueelle, jonne ahtautui vettä kaksi metriä.
Jordanjoen laaksossa autonkuljettaja menetti autonsa hallinnan veden vuoksi, seurauksena nokkakolari, jossa kolme ihmistä kuoli ja kaksi loukkaantui, toinen heistä vaikeasti.
Pohjoisen Musmusin kaupungissa kolme ihmistä jouduttiin pelastamaan myrskytuulten ja sateitten tuhotessa heidän talonsa. Useita koteja vaurioitui tulvissa sekä Musmusissa että Hod Hasharonin alueilla.
Raananassa raskaana oleva nainen synnytti onnellisesti autossa, kun se ei päässyt sairaalaan sateitten aiheuttaman liikennetukoksen vuoksi. Onneksi ambulanssi oli juuttunut lähelle samaan tukokseen.
Vettä satoi Jerusalemissa 112 mm; Tel Avivissa 67 mm; Haifassa 21 mm ja Beershebassa 17 mm.
Kinneretin pinta nousi 1.5 sm 24 tunnin aikana.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019