gavriblockKESKIVIIKKO 05.04.06
1. LABOUR JA KADIMA HALLITUKSEN RUNKO
Olmert ja Peretz pitivät eilen julkisuudelta suljetun keskustelutilaisuuden, jonka jälkeen nämä kokeneet pelurit totesivat medialle, että molempien etujen mukaista on sittenkin toimia yhdessä. Molempien suut olivat messingillä ja kohteliaasti he odottelivat toisiaan: Puhu sinä ensin; mene sinä nyt, minä tulen perässä.
Koska he eivät paljastaneet yksityiskohtia, ministeripaikat ovat vain spekulaatioiden varassa, mutta niitten mukaan Peretzille tarjottiin puolustusministeriötä. Mofazin kerrottiin jo muistuttaneen, ettei Peretzillä kokemattomana ole edellytyksiä sille paikalle. Mofaz tiettävästi soitti Peretzille ja kielsi sanoneensa mitään sellaista. Tämä on kova paikka Mofazille ja muillekin, jotka kärkkyivät puolustusministeriötä.
Olmert kertoi, että heti saatuaan virallisen hallituksen muodostajan tehtävän presidentiltä hän aloittaa kokoomushallituksen muodostamisen Peretzin kanssa. Peretz vihjaili, että oikeistohallituksen muodostaminen oli vain taktiikkaa paremman neuvotteluaseman saamiseksi. Hän tapasi Olmertin salaisesti jo sunnuntaina ja maanantainakin, mikä pystyttiin täysin salaamaan medialta.
Keskusvaalikomitean puheenjohtaja Dorit Beinish aikoo esitellä presidentille lopulliset vaalitulokset keskiviikkona, jonka jälkeen presidentti voi antaa virallisen mandaatin hallituksen muodostajalle.
Olmert tapasi eilen myös Likudin puheenjohtajan Binyamin Netanyahun, ja selosti tälle hallituksen suuntaviivoista. Sen mukaan hänen tarkoituksensa on aloittaa suorat neuvottelut PA:n kanssa, mutta turvautua yksipuolisiin evakuointeihin, jos neuvottelut eivät edisty.
Olmertin kerrotaan kutsuneen Likudin hallitukseensa luvaten, että Netanyahu voisi saada ulkoministeriön.
2. GAZAN SOTA
Eilen palestiinalaiset ampuivat useita Kassam-raketteja Israelin puolelle. Yksi raketti putosi Ashkeloniin lähelle kemikaaleja kuljettavaa säiliölaivaa. Armeijan edustaja totesi, että on vain ajan kysymys, koska ensimmäinen raketti aiheuttaa suuren katastrofin alueella.
Palestiinalaiset ovat parannelleet Kassam-rakettiensa osumatarkkuutta ja lentomatkaa 20 kilometriin saakka. Lisäksi heillä on Katjusha-raketteja, joiden kantomatka on 20-30 km.
IDF pommitti tykistöllä eilen Beit Lahiyen ympäristöä, ja yksi ammus osui lähelle asuintaloa surmaten palestiinalaislähteiden mukaan yhden ja haavoittaen seitsemää muuta, niiden mukana äitiä ja hänen kuuden kuukauden ikäistä vauvaansa.
Pian tykistökeskityksen jälkeen F-16 hävittäjät ampuivat kaksi ohjusta Abbasin helikopterikentälle lähellä hylättyä poliisiasemaa ja Abbasin Gazan toimistoa. Tarkoituksena oli muistuttaa Abbasia, että IDF pitää häntä ja Fatahia syyllisinä ja vastuullisina Kassam-rakettituleen. IDF:n edustaja vakuuttaa, että armeija ei epäröi iskeä minne vain Gazan alueella, myös siviilialueille, joista Kassameja ammutaan.
3. JUUDEAN JA SAMARIAN ASUKKAAT VALMISTAUTUVAT
Juudean ja Samarian (Yeshan) alueella asuvat juutalaiset nuolevat vielä haavojaan edellisten kirvelevien tappioiden haavoittamina taistelussaan kotiensa koskemattomuudesta. Mutta Olmertin julkisesti vannoessa aloittavansa uuden yksipuoliset juutalaisasukkaiden karkottamiset kodeistaan alueilla, jotka hän haluaa luovuttaa PA:lle, pakottaa heidät miettimään, millä puolustautua uutta uhkaa vastaan. He katsovat, että ainakin 60 kansanedustajaa on valmis puoltamaan Olmertin evakuointisuunnitelmia Knessetissä ja he toteavat, että poliittisesti he ovat nyt heikommalla kuin aiemmin, vaikka vain kolme puoluetta, Kadima, Labour ja Meretz, ovat avoimesti Olmertin suunnitelman takana.
Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Pinhas Wallerstein elättelee toiveita, että Olmert lopulta tarvitsisi moraalisen taustan evakuoinnille. Tämä on harhauttavaa toiveajattelua.
Kadiman ministeri hallituksessa Meir Sheetrit totesi puheessaan, ettei Kadimalla ole minkäänlaista ideologiaa, johon se perustaisi toimintansa. Laillisuuden kaapu taas saavutetaan arabien äänillä.
Wallerstein aikoo perustaa evakuoinnin vastaisen taistelunsa informoimalla kansaa, mitä edelliset evakuoinnit aiheuttivat karkotetuille ja miten ne lisäsivät turvattomuutta eivätkä vähentäneet sitä.
4. KIINA EI OLE KUTSUNUT HAMASIA
Kiinan edustajat ovat kieltäneet perättöminä huhut, joitten mukaan Kiina on esittänyt virallisen vierailukutsun PA:n uudelle ulkoministeri Mahmoud Zaharille. He toteavat, että jos Venäjä ja Turkki ovat esittäneet kutsun, se on heidän asiansa. Mahmoud Zahar puolestaan on kertonut, että hänen suunnitelmissaan on Kiinan matka. Zaharin ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri ilmoitti, että Hamasin edustajat olivat keskustellut Ranskan ja Intian diplomaattien kanssa. Ranskan edustaja kieltää tämän ja Intian edustaja kieltäytyy kommentoimasta asiaa.
Israelin ulkoministeriön edustaja Marc Regev toteaa, että Hamas pyrkii epätoivoisesti saamaan ulkomaailman hyväksymisen. Mutta jos hyväksyminen tapahtuu ilman, että Hamas selkeästi ilmoittaa suostuvansa ulkomaailman esittämiin vaatimuksiin, se pudottaa pohjan pois odotuksilta, että Hamas muuttuisi maltillisemmaksi.
5. IRANIN OHJUKSET
Länsimaiset tarkkailijat ovat esittäneet epäilyksiä sen ilmoittamista ohjustensa onnistuneista kokeista.
Ensimmäinen ohjus Fajr-3, josta Iran ilmoitti, on monikärkinen, ballistinen tutkan läpäisevä ase.
Toinen ohjus on maalta merelle ammuttava ohjus nimeltään Kowsar, joka on Koraanissa ilmoitettu joki paratiisissa. Ohjusta ei pystytä häiritsemään sen lennon aikana ja sitä ohjataan kaukosäätimellä. Se on tarkoitettu merialuksia vastaan.
Aiemmin Iran ilmoitti uuden tyyppisen torpedon onnistuneesta kokeesta Hormuzan salmen sotaharjoitusten yhteydessä. Torpedon nopeus on moninkertainen perinteisiin verraten.
Tiistaina valtion omistama TV-asema esitteli ”supermodernin lentävän laivan”, joka sekin pystyy suojautumaan tutkavalvonnalta. TV-asema esitti kuvia lentävästä laivasta, joka muistuttaa lentokonetta. Se lensi vähän vedenpinnan yläpuolella ja raportin mukaan 185 km:n tuntivauhtia.
TV-ohjelman mukaan lentävä laiva on kokonaan iranilaista valmistetta ja se pystyy lentonsa aikana ampumaan tarkasti suuntautuvia ohjuksia.
Länsimaiset asiantuntijat epäilevät, että iranilaiset ohjukset pystynevät väistämään Iranin vanhentuneet tutkat, mutta eivät esim. Israelin uusimpia tutkia, joita käytetään Arrow-2 torjuntaohjus pattereissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019