gavriblockSUNNUNTAINA 26.03.06
HYVÄ YSTÄVÄ, tämä uutisblog perustuu pääosin julkaisupäivän Jerusalem Post (JP) uutisartikkeleihin.
Blogin uutiset eivät ole suoria käännöksiä, vaan tiivistettyjä esityksiä JP:n artikkeleista terästettyinä detaljeilla muista uutislähteistä uutispohjan laajentamiseksi. Mikäli uutinen on julkaisupäivää vanhempi ja/tai pääosin toisesta lähteestä, vain siinä tapauksessa ilmoitetaan uutislähde ja julkaisupäivä.
1. OLMERT JA NETANYAHU NENÄKKÄIN
Vaalikamppailu Kadiman ja Likudin puheenjohtajien kesken on kääntymässä henkilökohtaiseksi vaalipäivän lähetessä. Kadiman johtaja ja vt. pääministeri Olmert heittää kärkevästi Netanyahulle takaisin sen, millä tämä syyttää häntä. Likudin edustaja käy läpi Olmertin perhetaustoja, hänen kahdesta pojastaan, vanhemmasta Shaulista, joka liittyi vasemmistolaiseen Yesh Gvul järjestöön ja asuu nyt New Yorkissa, nuoremmasta Arielista, joka asuu Euroopassa eikä mennyt armeijaan, vaimosta Alizasta, joka liittyi Women in Black-järjestöön ja tyttärestä Danasta, joka toimii aktiivisesti Machshon Watch IDF:n sotilaita häiritsevässä järjestössä. Olmert heittää Netanyahulle takaisin: Kukas se menikään Amerikkaan, otti USA:n kansalaisuuden ja muutti heprealaisen nimensä amerikkalaiseksi.
Likudin edustaja letkauttaa: Jos Olmertin pojat tietäisivät isänsä halusta luovuttaa maata Hamasille, he eivät muuttaisi koskaan takaisin Israeliin. Peres syyttää Likudia pelottelutaktiikan käyttämisestä, mutta vakuuttaa, etteivät pelottelut heihin tehoa, eikä niihin turvautuminen ole ensimmäinen kerta. Peres alistuu pitkin hampain Olmertin ilmoitukseen, että ulkoministeri Livni toimii seuraavan hallituksen varapääministerinä.
2. LIEBERMAN HALUAA MAANVAIHTOJA
Israel Beiteinu-puolueen puheenjohtaja Avigdor Lieberman esittää tosissaan, että Israel voisi luovuttaa PA:n hallintoon selvästi palestiinalais-enemmistöisiä kaupunkeja kuten Umm el-Fahm, ja vastaavasti pidättää Israelin omistuksessa juutalaisten Juudean ja Samarian kiistanalaisissa osissa asuttamat kylät ja kaupungit. Hänen ehdotuksensa ei yleisönosaston yllättävän myönteisiäkin kirjoituksia lukuun ottamatta ole herättänyt suurta kiinnostusta. Siihen liittyy tietenkin monia tunneperäisen poliittisia ja jopa rasistisiksi leimattavia näkökohtia, joihin varovaiset poliitikot eivät halua sotkeutua juuri vaalien alla.
Laintuntijat sen sijaan ovat tutkineet alustavasti asian laillisia näkökohtia, ja kuten asiaan kuuluu, jotkut leimaavat ehdotuksen laittomaksi, toiset taas katsovat, ettei asia ole ollenkaan selvä.
Liebermanin ehdotuksen taustalla on se mielenkiintoinen asia, ettei siihen liity asukkaitten siirtoa, kukin saisi asua omalla palstallaan entisessä talossaan ja asunnossaan, vain veronkiskoja vaihtuisi. Mutta palestiinalaiset, joita asia lähinnä tulisi koskemaan, eivät ole ollenkaan innostuneet asiasta. He katsovat, että on aivan asiallista morkata Israelia kaikesta mahdollisesta, mutta haluavat silti asua Israelissa mieluummin kuin PA:n epävakaan ja turvattoman hallinnon alla.
3. VENÄJÄLTÄ MUUTTANEET TUKEVAT KADIMAA JA ISRAEL BEITEINUA
JP:n Smith instituutilla suorittaman gallupin mukaan Kadiman ja Israel Beiteinun kannatus on nousussa Venäjältä muuttaneitten keskuudessa, mutta Likudin kannatus pienenee.
Torstaina julkistetun gallupin mukaan 44 % heistä kannattaa Israel Beiteinua, Kadimaa 27 %. Likudin kannatus on 12 %. Pari viikkoa aiemmin luvut olivat: Israel Beiteinu 35 %; Kadima 20 % ja Likud 17 %.
Labour-puolueen kannatus on vakaa 4 %. Epävarmojen äänestäjien osuus on pudonnut: 14 % pari viikkoa sitten, nyt enää 10 % ei tiedä, ketä äänestää jos äänestää ollenkaan.
Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman muutti Israeliin Moldovasta, hän puhuu venäjää usein myös vaalitilaisuuksissaan, mikä herättää luottamusta Venäjältä muuttaneitten keskuudessa.
4. MAAILMANPANKKI KORVAA GAZAN KANAT
Maailmanpankki on ilmoittanut, että se on varannut 2 miljoonaa USD Gazan alueen maanviljelijöille korvaukseksi heidän menetyksistään lintuflunssaan saastuttamien kanojen tuhoamisesta.
Israelin ulkoministeri Tzipi Livni toimi tässä aktiivisesti kvartetin lähettilään Paul Wolfowitzin avustuksella suositellen, että maailmanjärjestö ottaisi vastuun taloudellisista menetyksistä. Tämän uskotaan myös helpottavan epäilyttävien kanatarhojen tuhoamista, koska kanojen menetys koskee kipeästi muutenkin tiukalla olevien palestiinalaisten maanviljelijöitten talouteen.
Maailman Terveysjärjestö (WHO) on suostunut osallistumaan lintuflunssan seurausten hoitoon PA:n alueilla.
Israelilaiset maanviljelijät ja kibbutsit saavat korvauksen menetyksistään hallitukselta, joka on varannut siihen varoja 15 miljoonaa NIS.
USA:n ulkoministeri Rice kiirehtii Israelia avaamaan liikenteen Karni-terminaalin kautta Gazaan. Sekä Karni että Kerem Shalom etelässä avattiin viime viikolla hetkittäin liikenteelle Gazaan, mutta Karni-terminaalia uhkaavat terrori-iskut ovat pakottaneet sen sulkemiseen toistuvasti.
Israelin lintuflunssan saastuttamissa kibbutseissa on tuhottu yli miljoona kanaa ja kalkkunaa. Koska on kysymys elämästä ja kuolemasta, rabbit ovat antaneet luvan työntekijöille jatkaa työtään myös sapattina.
5. ABBAS JA HAMAS NENÄKKÄIN
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kieltäytyy hyväksymästä pääministeriehdokas Ismail Haniyehin ministerilistaa ja hallitusohjelmaa, jos tämä ei suostu hänen esittämiinsä muutoksiin. Niihin kuuluu Israelin tunnustaminen, aiempien sopimusten noudattaminen ja terrorismista luopuminen. Abbas lisäsi niihin omia vaatimuksiaan, joista yksi on, että Hamas tunnustaa PLO:n (Palestiinan Vapautusjärjestö) edustavan koko Palestiinan kansaa. Hamas vastustaa kaikkia näitä vaatimuksia.
Haniyeh sanoo esittelevänsä hallituksensa PLC:n (Palestiinan Lakiasäätävä Neuvosto, parlamentti) maanantain istunnossa luottamuksen mittaamiseksi. Abbas sanoo kieltäytyvänsä esittämästä hallitusta, ellei se suostu hänen vaatimuksiinsa. Haniyeh suunnittelee, että hänen hallituksensa vannoo valansa keskiviikkona, suostui Abbas siihen tai ei. Koska Hamas pystynee saamaan 88 kansanedustajan enemmistön PLC:n maanantain istunnossa, hallitus saanee siltä luottamuslauseen.
Abbas kertoo, että hän tulee estämään hallituksen toiminnan, jos se pyrkii ottamaan hallitusvastuun ilman hänen suostumustaan. Abbasilla on teoreettinen valta erottaa Haniyeh ja nimittää uusi pääministeriehdokas, mutta häneltä puuttuu voimaa sen toteuttamiseen, jos tilanne kehittyy ja kärjistyy siihen pisteeseen.
Hamasin edustajat vähättelevät kriisiä ja Haniyeh sanoo erimielisyyden Abbasin kanssa tasoittuvan neuvottelujen kautta. Abbas pelkää, että Hamasin jyrkkä kanta karkottaa länsimaitten tuen ja avustukset, jotka ovat elintärkeitä sen taloudelle.
6. HAMAS TULEE HILLITSEMÄÄN ITSENSÄ
IDF: yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz esittää omana arvionaan, että Hamas tulee muuttamaan äärimmäiset käsityksensä ja ideologiansa astuttuaan hallitusvastuuseen. Halutz uskoo, että tajuttuaan taloudelliset vastuunsa ja vastuunsa esim. lasten koulutuksesta Hamas tulee muuttamaan toimintaansa parantaakseen kansainvälistä imagoaan. Halutz katsoo, että jos Hamas jatkaa terroria suosivaa politiikkaansa, Israel tulee käsittelemään sitä vihollismaana. Halutz puhui Bar Ilan yliopistossa perjantaina.
Halutzin mukaan terrorijärjestöt, kuten Islamic Jihad ja al-Aksa ovat nostaneet motivaatiotaan terrori-iskujen suorittamiseksi Israelissa, joko vaaleista johtuen tai niistä huolimatta. Hän painotti, että yhteistoiminta IDF:n ja PA:n poliisin kanssa on jatkunut ja jatkuu ainakin siihen saakka, kun Hamasin hallitus on ottanut vallan.
Halutz selvitti kysymykseen, miksei IDF vastaa rajummin jatkuviin Kassam-rakettien tuleen, että Israel tulee toimimaan määrättyjen moraalisten ja sivistyneitten kriteerien puitteissa eikä tule vastaamaan siihen samalla tasolla, millä palestiinalaiset iskevät Israeliin. Eilen ammuttiin kaksi Kassamia, toinen niistä tuhosi talon Ashdodissa, mutta ilman henkilövahinkoja. IDF:n tykistö tulitti tieyhteyksiä Gazan pohjoisosassa.
On toivottavaa, ettei Halutzin hyvä usko ole jatkoa sille itsepetokselle, mikä toi Israelin maaperälle PLO:n kouliutuneet kymmenet tuhannet terroristit ja jatkuvan terrorin länsimaitten korvia hivelevien rauhanvakuutusten suoja-naamarin pettämänä.
7. IRANIN ILMAVOIMAT EIVÄT UHKAA ISRAELIA
IDF:n korkea-arvoinen upseeri vakuuttaa JP:n toimittajalle, ettei Iranin ilmavoimat ole uhka Israelin ilmavoimille. Tämä nimeämätön upseeri vakuuttaa, että Israel pyrkii ylläpitämään teknistä ja laadullista ylivoimaansa arabinaapureittensa rinnalla ja pystyy puolustamaan maataan kaikkia uhkakuvia vastaan.
Suurin uhka Israelille tulee Iranin taholta sen saatua rakennettua ydinpomminsa, mutta tämä ei ole vain Israelia vastaan suuntautuva uhka, vaan se kohdistuu kaikkiin lähialueen ja maailman vapaisiin maihin.
Iranilla on 30 vuotta vanhoja Mig 29 koneita. Sillä on SA-2; SA-5; SA-6 ja olalta laukaistavia SA 7 ohjuksia. Lisäksi sillä on USA:n rakentamia Hawk-ohjuksia ja se pyrkii hankkimaan Venäjältä tehokkaita S-300P ohjuksia.
Upseeri katsoi, että USA:lla on parhaat mahdollisuudet supervaltana estää Iranin ydinpommihaaveet, mutta ei pidä mahdottomana, etteikö Israel pystyisi yksinkin tuhoamaan Iranin ydinlaitteet. Hän toivoo kuitenkin, kuten puolustusministeri Shaul Mofaz, diplomaattista ratkaisua ongelmaan, mutta aika luisuu käsistä, ellei asiassa tehdä jotain pian.
IAEA:n toiminnanjohtaja ElBaradei oli kriittinen YK:n turvallisuusneuvoston mahdollisuuksiin toimia asiassa riittävän tehokkaasti viitaten kohteisiin, joissa, kuten Sudanin tapauksessa, sadat tuhannet ihmiset ovat menehtyneet turvallisuusneuvoston puuttumatta asiaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019