gavriblockKeskiviikkona 22.03.06
1. Takaa-ajo Jerusalem-Tel Aviv valtatiellä

Jerusalemin poliisi oli tiistaina hälytystilassa saatuaan vihjeen mahdollisesta pommi-iskusta pääkaupungissa. Tiesulkuja asetettiin ja ohiajavia autoja tarkkailtiin. Tiistaina iltapäivällä poliisi kiinnitti huomionsa pakettiautoon, jonka ikkunat olivat sävytetyt siten, ettei niistä nähnyt sisälle. Autonkuljettaja ei välittänyt poliisin pysähtymiskäskystä vaan jatkoi matkaansa Tel Avivin valtatielle. Poliisi aloitti takaa-ajon ja valtatielle asetettiin tiesulkuja. Pakettiauton kuljettaja ajoi kuitenkin kovaa vauhtia niitten läpi jatkaen Tel Avivin suuntaan. Poliisi kutsui avuksi helikopterin, josta seurattiin auton kulkua. Lopulta pakettiauto joutui pysähtymään Sha´alvimin kibbutsin lähellä Latrunin vieressä. Poliisit piirittivät auton käsiaseet ojossa ja käskivät kuljettajan ulos. Autosta purkautui kaikkiaan 10 arabia. Poliisi tutki auton sisällön ja löysi sieltä kassin, jossa oli 5-7 kilon pommi ja metallinkappaleita. Arabit käskettiin riisuutumaan alusasuilleen tutkimusten jatkuessa mahdollisten lisäpommien ja aseitten löytämiseksi.

Autonkuljettaja oli Itä Jerusalemin asukas, joka oli aloittanut mini-bussiliikkeen laittomasti Israeliin pyrkivien palestiinalaisten kuljettamiseksi Israelin puolelle, osa heistä työhön, mutta joukossa terroristeja. Itsemurhapommittaja-ehdokas oli 20-vuotias Islamic Jihadin jäsen Yamounin kylästä Samariassa.

Mies ei sytyttänyt pommiaan autossa ehkä siksi, että hän halusi säästää muut 9 palestiinalaista.

Viime vuonna Jerusalemin poliisi teki tyhjäksi kuusi pommiuhkausta. Kaksi mini-bussi yritystä lopetettiin, jotka olivat kuljettaneet laittomasti Israeliin pyrkiviä palestiinalaisia. Haderan ja Netaniyan itsemurhapommittajat tuotiin Jerusalemista kohteisiinsa tällaista bussilinjaa käyttäen. Islamic Jihad teki kaikki kuusi itsemurhaiskua Israelissa epävirallisen tulitauon alkamisesta viime vuoden alkupuolella.

Tiistaina esitettiin syytteet kahta Nablusista kotoisin olevaa palestiinalaista vastaan heidän kuulumisestaan al-Qaidan kansainväliseen terroriryhmään ja terroristien rekrytoinnista. (JP 22.03. E Lefkovits)

2. EU lähettiläs: apu jatkuu PA:lle

PA:n puheenjohtaja, josta media erehdyttävästi käyttää titteliä ”presidentti”, Mahmoud Abbas, aktiivisena terrorikautenaan tunnettu nimellä Abu Mazen, tapasi eilen Mukatan hallintokeskuksessaan Ramallahissa EU:n erikoislähettilään Marc Otten. Keskustelujen jälkeen, joita sanottiin positiivisiksi ja rakentaviksi, antamassaan lausunnossa Otte kertoi, että siellä laadittiin suunnitelmia tulevaisuutta varten. Otte vakuutti Abbasille, että EU jatkaa PA:n tukemista ja tulee pysymään sen uskollisena kumppanina. Hän kertoi, että EU on lähettänyt PA:lle hätäapua 120 miljoonaa välittömiä menoja varten. EU tutkii Hamasin laatimaa hallitusohjelmaa ottamatta siihen vielä kantaa.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat oli esittänyt pyynnön Marc Ottelle, että EU vaatisi Israelia vapauttamaan PFLP:n johtajan Ahmed Saadatin, jonka IDF pidätti Jerikon vankilaan tehdyn iskun aikana.

PA:n uusi lakia säätävä neuvosto PLC asetti tiistaina komitean, jota johtaa vara-puhemies Hassan Khraisheh, tutkimaan Jerikon vankilan valtausta. Sen tulee raportoida havainnoistaan 10 päivän sisällä.

PLC antoi julkilausuman, jossa kielletään PA:n poliisia pidättämästä ihmisiä poliittisista syistä sekä toimimasta yhteistyössä Israelin turvallisuusvirkailijoitten kanssa.

Gazan alueella pyssymiehet pysäyttivät Khan Yunisin poliisipäällikön Rizek Abu Shahnan auton ja käskivät hänet apulaisineen ulos autosta. Pyssymiehet pieksivät Shahnan kiväärinperillään sairaalakuntoon, jossa hänen tilaansa kutsutaan vakavaksi. Mikään ryhmä ei ole ilmoittanut olevansa teon takana, joka seurasi maanantain tulituksia eri puolilla Gazan aluetta, ja joissa 12 ihmistä haavoittui.(JP 22.03. Kh A Toameh)

3. Mofaz esittelee Israelin rajoja

Puolustusministeri Shaul Mofaz jatkaa omalta osaltaan Israelin rajojen piirtelemistä Olmertin ja Netanyahun esitellessä omia versioitaan. Mofazin mukaan Israel aloittaa maan lopullisten rajojen muotoilemista maastoon seuraavan kahden vuoden sisällä; tämä edellyttäen, että Kadima jatkaa hallitusvastuussa maaliskuun 28. päivän vaalien jälkeen. Israel tulee pitämään Länsirannalla juutalaiskylät Ofarim ja Beit Aryeh, jotka nyt ovat rakenteilla olevan turva-aidan väärällä puolella. Lisäksi Mofazin mukaan Israel pitää itsellään seuraavat kaupungit ja alueet: Maaleh Adumim, Jordanjoen laakso, Ariel, Kedumim-Karnei Shomron, Gush Etzion, Reihan-Shaked sekä Ofarim-Beit Aryeh. Mofaz kutsuu näitä keskeisiksi alueiksi, ja jos tarvetta esiintyy, turvallisuusaita siirretään niitten ympärille. Vetäytyminen tulisi olemaan täydellinen, sekä siviilit että sotilaat vedetään pois samalla kertaa, vakuuttaa Mofaz, joskin tukikohtien säilyttäminen siellä on tulevaisuuden päätösten varassa. Hän haluaisi neuvotteluratkaisua PA:n kanssa, mutta jos keskustelukumppania ei löydy, Israel toimii oma-aloitteisesti. IDF pidättää itsellään oikeuden operoida alueilla evakuoinnin jälkeenkin. Mofaz pitää ongelmallisena toimia yhteistyössä Abbasin kanssa Hamasin hallituksen saadessa hallitusvaltikkansa, koska se edellyttäisi kahden auktoriteetin syntymistä PA:n alueille.

”Hamas on terrorijärjestö, eikä sen kanssa neuvotella.” (JP 22.03. Y Katz)

4. Lintuflunssaa Israelissa

Kuusi kibbutsia on vahvistettu saaneen lintuflunssa viruksen H5N1, joiden kalkkunat ja kanat on lopetettu ja haudattu. Uusia tapauksia ei tällä hetkellä ole tiedossa, mutta jotkut kibbutsit, kuten Neveh Ilan lähellä suomalaiskibbutsia Jad Hashmonaa, on teurastanut varotoimena kaiken siipikarjansa. Lähes miljoona kanaa ja kalkkunaa on surmattu ja tuhottu. Poliisi on asettanut tiesulkuja infektion saaneitten alueitten lähelle estääkseen salakuljettajia viemästä siipikarjaa niistä markkinoille.

Viranomaiset rauhoittelevat yleisöä välttämään paniikkia, mutta keittämään huolella kalkkunat, kanat ja kananmunat ennen syömistä. Kaikki kaupoista ostetut tuotteet ovat turvallisia.

Myöskään Israeliin matkaa suunnittelevilla ei ole mitään pelättävää; Israel on yksi maailman pisimmälle kehittyneistä maista terveyden hoidon alueella, vakuuttaa terveysministeri Zeev Boim.

Asukkaita rokotetaan, mikäli se osoittautuu tarpeelliseksi. Viranomaisten mukaan ei ole mahdotonta, että virus voisi tarttua ihmisiin myös Israelissa. (JP 22.03. R Eglash, Y Grayeff)

5. Uusi järjestö Israelin tueksi

Muutamat kristilliset ja juutalaiset tahot USA:ssa ovat perustaneet uuden järjestön nimeltä United Front for the Land of Israel (yhteinen rintama Israelin maan suojelemiseksi). Sen johtajana toimii Susan Roth, joka toimii monissa muissakin Israelin hyväksi toimivissa järjestöissä. Hän on Eshel Chayil Foundation hyväntekeväisyysjärjestön puheenjohtaja.

Järjestön puuhamiehet ovat katsoneet välttämättömäksi perustaa tällaisen painostusryhmän Olmertin vaaliteemanaan julkistaman suunnitelman hälyttäminä, jonka mukaan Olmertin tuleva hallitus on valmis luopumaan suurimmasta osasta Juudean ja Samarian alueita sekä myös Olmertin aiempien lausuntojen mukaan Jerusalemin arabikaupunginosista periaatteella: Arabien asuttamat alueet luovutetaan ja juutalaisten asuttamat alueet pidetään. Tämän mukaan Temppelivuoren alue ja Vanhakaupunki juutalaiskorttelia lukuun ottamatta luovutetaan PA:n valvontaan. Länsimuurin alueen kohtalo on Olmertin suunnitelmissa ratkaisematta, palestiinalaiset väittävät sen kuuluvan al-Aksa-moskeijaan.

Järjestön yhtenä päämääränä on saada USA:n hallitus muuttamaan tukensa perusteita PA:lle, koska ne ovat perustuneet virheellisiin ja vääristeltyihin väestöennusteisiin.

Järjestö toimii katto-organisaationa monille muille järjestöille, kuten Amerikkalaiset turvallisemman Israelin puolesta; Jewish Action Alliance; Women in Green; Justice for the Jews; Friends of Yesha; Jewish political Educational Foundation sekä useita yliopistoissa toimivia ryhmiä. (www.worldnetdaily.om 22.03.)

6. Israelin vaalit

Puolueiden puheenjohtajat alkavat näyttää varsin nuhraantuneilta ahkeran vaalitaiston jälkeen, mutta kansa vaikutta edelleen kovin välinpitämättömältä.

JP:n suorittaman gallupin mukaan Kadiman suosio laskee edelleen Jerikon iskun nostaessa sitä hetkeksi.

Viimeiset luvut: Kadima 34-35; Labour 20-21; Likud 14; Shas 10-11; NU+NRP 9-10; Israel Beiteinu 9-10; arabipuolueet 8-9; UTJ 5-6; Meretz/Jahad 4-5 kansanedustajaa 120 jäsenen Knessetissä no 17.

Israelin ulkoministeri Tzipi Livnin mukaan kahden valtion periaate Jordanjoen ja Välimeren välissä on menettämässä kannatustaan Euroopassa. Tämä saa Livnin aktivoitumaan pyrkimyksessä vakuuttaa maailmalle, että Israelin säilyminen juutalaisena valtiona edellyttää, että palestiinalaiset elävät omassa valtiossaan. Tämä perustuu niihin liioiteltuihin ja vääristeltyihin väestöennusteisiin, jonka mukaan palestiinalaiset ohittavat vuoteen 2020 mennessä juutalaisten määrän Jordanjoen länsipuolella.

Juutalaisia asuu Israelissa n. 5.3 miljoonaa, palestiinalaisia n. 2.4 miljoonaa, eikä n. 3.5, kuten tavallisesti väitetään. Israelin kansalaisina palestiinalaisia on n. 20 % maan väestöstä. (JP 22.03. G Hoffman)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019